Your Cart

Thuis filosoferen
met je kinderen

Iedereen kan filosoferen!

Ook jij en je kind

 

Het is zeer verrassend om te filosoferen met kinderen. Hun redeneringen zijn vaak ontroerend, origineel, creatief en ook verbazingwekkend slim. Filosoferen klinkt moeilijk en vaak wordt gedacht dat het niet geschikt is voor kinderen, maar dat is onzin. Iedereen kan het, zelfs als je pas drie jaar bent!

Sterker nog: het is een aangeboren behoefte om te willen weten hoe het leven in elkaar zit. Kinderen stellen niet voor niets honderden waarom-vragen. Veel van die vragen zijn filosofisch en leuk om over in gesprek te gaan. Dat levert vaak interessante en waardevolle gesprekken op. Daarom zou het mooi zijn als iedereen af en toe met kinderen filosofeert. Je ontdekt zo niet alleen wát een kind denkt maar vooral hóe een kind denkt. En waarschijnlijk leert het je ook wat over jezelf!

Dus probeer vooral eens een filosofische vraag aan je kind te stellen en kijk wat er gebeurt. Hieronder vind je tips speciaal voor ouders (en grootouders!)

Waarom zou ik met mijn kinderen gaan filosoferen?

Het brengt je kleine geluksmomentjes

‘Mam, hoe ben je de afgelopen vijf jaar veranderd?’ Willemijn Speekenbrink is verrast door de vraag van haar achtjarige dochter Cato. Nog meer verrast is ze door het leuke gesprek dat ontstaat. Het inspireert haar om te gaan filosoferen met Cato. Je leest hier haar verhaal.

Je kind krijgt er zelfvertrouwen van

Zonder dat we het door hebben doen we alsof kinderen ongeschikt zijn om zelf na te denken. Denken, dat doen wij wijze volwassenen wel voor ze. Maar kinderen kunnen heel goed zelf nadenken. Als jij ze dat vertrouwen geeft, zullen je kinderen opgroeien met meer zelfvertrouwen.

Je krijgt je kind eindelijk eens aan het praten

We willen dat kinderen praten over hun gevoelens en ervaringen. Dat lukt niet altijd even goed. Het kan helpen om de focus van het gesprek te verleggen van gevoelens naar gedachten. Want interesse in je denken is interesse in jou. Grote kans dat je kind ineens van alles vertelt!

Ja, maar...

Zo krijg je toch alleen maar méér waarom-vragen!

Tijdens de waarom fase van jonge kinderen kunnen vragen zo fanatiek op je worden afgevuurd dat je er soms wel eens moe van wordt. Zeker als je de neiging hebt om elke vraag te beantwoorden. Maar wat als je dat nou niet meer doet? Grote kans dat je dan meer lol hebt en leuke gesprekjes.

Je moet toch niet in discussie gaan met kinderen!

Een discussie met kinderen voorkomen? Dat doe je het beste door de discussie gewoon aan te gaan, want een discussie op zijn tijd is voor kinderen juist leerzaam. Wat je wil voorkomen is dat de discussie uit de hand loopt of een machtsstrijd wordt.
Maar hoe doe je dat?

Je mag toch helemaal geen wedervragen stellen!

Sommige type vragen hebben een slechte naam. Zoals de wedervraag. De wedervraag heeft zo’n slecht imago dat men zelfs zegt dat je hem niet mag stellen. Dat is jammer want de wedervraag kan ook een teken van oprechte interesse zijn. Lees hier waarom je hem vaker zou moeten gebruiken.

Hoe start je een filosofisch gesprek?

9 tips om thuis met je kind te filosoferen

Om te filosoferen met je kinderen hoef je geen filosoof of pedagoog te zijn. Het enige wat je hoeft te doen is oprecht nieuwsgierig zijn naar het denken van je kinderen. Ook is het belangrijk om je eigen mening achterwege te laten en steeds goed door te vragen. We geven je 9 tips om thuis te kunnen gaan filosoferen

De leukste gespreksonderwerpen

Op een dag besluit je: Oké, filosoferen met kinderen, ik ga dat gewoon een keer doen! Maar ondanks je goede voornemens komt het er toch niet van. Want ja, waar moet je het dan over hebben? Wat is een spannend gespreksonderwerp? Tip: Bijna alle kinderen vinden deze vijf onderwerpen leuk.

Op vakantie heb je echt tijd voor een gesprek

Filosofie kan je een vakantielang leuke gespreksstof opleveren. Handig want filosoferen kan overal: in de auto, op de camping, wachtend op het eten op een terras. Het brengt je bovendien ook nader tot elkaar.
Daarom 5 tips over hoe je op vakantie met elkaar en de kinderen kunt filosoferen.

Filosoferen na het voorlezen

Voorlezen met een filosofische twist

Interactief voorlezen is heel belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Kinderen die veel worden voorgelezen hebben een grotere woordenschat en halen zelfs hogere cito-scores. Uit onderzoek blijkt dat de positieve effecten van voorlezen nog groter worden als je interactief voorleest. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Herken filosofische thema's in kinderboeken

Voorlezen wordt nog leuker als je na afloop met de kinderen gaat filosoferen. Maar, hoe doe je dat?
In dit blog lees je hoe je het filosofische thema in boeken herkent en krijg je tips over hoe je daar vervolgens over in gesprek kunt gaan.
Zo krijgen de verhalen voor je kind nog meer betekenis.

De leukste filosofische prentenboeken

Het is altijd heerlijk om samen met je kind een prentenboek te lezen. Knus op de bank of in bed voor het slapen gaan. Veel prentenboeken zijn ook erg leuk om na het voorlezen te gaan filosoferen.
Dit kan op zich met bijna alle prentenboeken, maar dit vinden wij de tien leukste. Daarom krijg je er gratis gesprekstips bij!

Nog een paar leuke ideetjes voor thuis

Filosofische gelukskoekjes bakken

Van koekjes kun je slim worden. Tenminste als het om filosofische gelukskoekjes gaat. Je kent vast wel van die Chinese gelukskoekjes met een spreuk erin. Als je de spreuk vervangt door een vraag, kun je slim worden van het eten van een koekje! Tip: Je kunt ze makkelijk zelf maken.

Creëer eens een ongewone dag

Mijn kinderen speelden vroeger nogal eens omgekeerde wereld. Hoe je iets om kan keren is natuurlijk de vraag maar ze deden in elk geval alles anders dan normaal. Dat leidde tot heel ongewone situaties en hele ongewone dagen!
En dat bleek eigenlijk heel verfrissend, én filosofisch.

Staren naar sterren en filosoferen over de ruimte

“Waarom willen mensen eigenlijk naar de ruimte toe?” vroeg mijn jongste toen hij vier was. Hij lichtte zijn vraag ook toe: “Want de aarde zit in de ruimte dus we zijn al in de ruimte.” Hij zei het toen we naar de hemel staarden. Staren naar sterren zet je duidelijk aan het filosoferen over de ruimte.

Filosofie is kinderspel

Hikes - het spel dat verbindt

Doos Hikes - het spel dat verbindt

Het spel Hikes draait niet om winnen maar om delen. Je wordt uitgedaagd om vragen aan elkaar te stellen, je creatief te uiten en samen na te denken.

Praatprikkels

Doosje Praatprikkels

50 filosofische vragen voor kinderen. Vertaald in het Japans, Engels en Duits. Er zijn meer dan 40.000 exemplaren verkocht. Winnaar Berrie Heesen Prijs.

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 505 reviews.