Your Cart

Denktekenen: 45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten

Doos van Denktekenen

Wat is macht? Of vrijheid, je ziel, de tijd, het nu? Een simpel antwoord is op zulke vragen natuurlijk best te geven. Het zogenaamde woordenboekantwoord. Maar toch wil je kinderen meer leren dan een definitie. Want met een definitie weet je namelijk nog lang niet genoeg. Het gaat hier tenslotte om begrippen die voor iedereen een andere betekenis hebben.

Het filosofische denkspel Denktekenen helpt kinderen om op een speelse manier hun eigen antwoorden te vinden.

Denktekenen is daarom door de vakjury genomineerd voor de NOT Innovatie Award 2021!

Heb je interesse in Denktekenen? Deze zijn opnieuw uitgegeven door Uitgeverij OMJS. Precies hetzelfde spel, maar dan in een OMJS-jas. Je kunt het hier bestellen.

 

Starten met een tekenopdracht

Het ontdekken van de eigen ideeën start met dit filosofische denkspel met een tekenopdracht. Na het tekenen kun je verder filosoferen met de denkvragen en de uitspraken van andere kinderen die bij de tekenopdrachten staan. Dat kan een kind alleen doen, maar ook samen. Bijvoorbeeld met vrienden, ouders of de klas.

 

Waarom tekenen?

Het maken van een tekening is een goede start voor een denkgesprek. Ten eerste zorgt de tekenopdracht ervoor dat alle kinderen tijdens het maken van de tekenopdracht in rust over het thema nadenken.

Tekenen kan kinderen ook helpen hun ideeën op papier te zetten. Niet iedereen is verbaal even sterk. Door eerst te tekenen kan elk kind een begin maken met het laten zien van zijn ideeën.

Tijdens het tekenen denk je op een andere manier dan als je praat. Als je tekent, werken je ratio en creativiteit samen. Zo kan als het ware ook het wijze onbewuste en je intuïtie meedoen bij het denken.

Bovendien houden vrijwel alle kinderen van tekenen! Dus de betrokkenheid bij het denkgesprek neemt door de start met een tekenopdracht enorm toe.

 

Kindertekeningen

Door de tekenopdracht in combinatie met de bijbehorende vragen en citaten wordt het denken van kinderen op meer manieren tegelijk aangezet. Kunstenaar pieter van Dijken doet daarbij ook een duit in het zakje. Hij heeft ook alle tekenopdrachten gemaakt en zich hierbij laten inspireren door honderden kindertekeningen. Ze staan bij de tekenopdrachten zodat de kinderen zich door zijn tekeningen kunnen laten inspireren. En door zijn tekentips!

Op deze manier draag je op een cognitieve én creatieve manier bij aan de persoonsvorming van kinderen.

 

Reacties

"Hoe voer je met kinderen een filosofisch gesprek? Geef als volwassenen niet zelf je mening, geef óók geen complimenten want je hoort niet te sturen. Dat staat in de toelichting bij ‘Denktekenen’, een doosje met 45 tekenopdrachten waarmee kinderen filosofisch aan de slag kunnen. Natuurlijk gaat het niet om mooi tekenen, maar om het verbeelden van ideeën - volgens maakster Fabien van der Ham krijg je zo kinderen die verbaal wat minder haantje-de-voorste zijn ook mee. [...]
Van der Ham heeft op basisscholen in Groningen ruim ervaring opgedaan, de toon van haar spel is optimistisch. [...]
De charme van ‘Denktekenen’ is dat je daarmee niet alleen nadenkt “met de logische kant van je hersenen, maar ook met je creatieve kant. Zo ontdek je sneller jouw eigen antwoorden.”

'Iets gevonden zonder te weten waar je naar zocht - mijn kleindochter vond het een geweldig spel, tekenen en aan het denken gezet worden, vindt haar moeder ook top.'

'Denktekenen stimuleert de creativiteit en levert mooie gesprekken op.'

De uitgaven van Filosovaardig

Hikes - het spel dat verbindt

Doos Hikes - het spel dat verbindt

Het spel Hikes draait niet om winnen maar om delen. De spelers worden uitgedaagd om vragen aan elkaar te stellen, zich creatief te uiten en samen na te denken.

Een goudvis in de zee

Cover van Een goudvis in de zee

Baroe is kampioen vragen stellen. In deze tien filosofische verhalen kun je met hem meedenken. Met leuke filosofieweetjes en denkvragen.

Denktekenen

Doosje van Denktekenen

45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten over verschillende thema’s. Voorzien van denkvragen en prikkelende kindercitaten.

Praatplaatjes

Doosje van Praatplaatjes

Praatplaatjes is een set plaatjes om samen filosofische vragen te onderzoeken. Vertaald in het Japans. Meer dan 12.000 verkocht.

Praatprikkels

Doosje Praatprikkels

50 filosofische vragen voor kinderen. Vertaald in het Japans, Engels en Duits. Meer dan 40.000 verkocht. Winnaar Berrie Heesen Prijs.

Praattoppers

Doos Praattoppers

Dertig coachkaarten om kinderen spelenderwijs betere gespreksvaardigheden aan te leren. Met handige activiteitenwijzer.

Tickle Talks

Doosje van de Tickle Talks

50 philosophical questions for kids. De Engelse versie van de Praatprikkels. Leuk voor het VO of internationale scholen.

Denkdobbelen

Doos Denkdobbelen

Denkdobbelen geeft de fantasie van kinderen een boost! Je kunt met het spel meer dan 30 creatieve, soms hilarische activiteiten doen.

Kan niet bestaat niet

Voorkant Kan niet bestaat niet

Verhalen en gedichten om mee te filosoferen, met uitgebreide praattips. Voor jonge kinderen vanaf vier jaar tot een jaar of acht.