Shopping Cart
hart icoon

Denktekenen: 45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten

Doos van Denktekenen

Wat is macht? Of vrijheid, je ziel, de tijd, het nu? Een simpel antwoord is op zulke vragen natuurlijk best te geven. Het zogenaamde woordenboekantwoord. Maar toch wil je kinderen meer leren dan een definitie. Want met een definitie weet je namelijk nog lang niet genoeg. Het gaat hier tenslotte om begrippen die voor iedereen een andere betekenis hebben.

Het filosofische denkspel Denktekenen helpt kinderen om op een speelse manier hun eigen antwoorden te vinden.

 

Starten met een tekenopdracht

Het ontdekken van de eigen ideeën start met dit filosofische denkspel met een tekenopdracht. Na het tekenen kun je verder filosoferen met de denkvragen en de uitspraken van andere kinderen die bij de tekenopdrachten staan. Dat kan een kind alleen doen, maar ook samen. Bijvoorbeeld met vrienden, ouders of de klas.

 

Waarom tekenen?

Het maken van een tekening is een goede start voor een denkgesprek. Ten eerste zorgt de tekenopdracht ervoor dat alle kinderen tijdens het maken van de tekenopdracht in rust over het thema nadenken.

Tekenen kan kinderen ook helpen hun ideeën op papier te zetten. Niet iedereen is verbaal even sterk. Door eerst te tekenen kan elk kind een begin maken met het laten zien van zijn ideeën.

Tijdens het tekenen denk je op een andere manier dan als je praat. Als je tekent, werken je ratio en creativiteit samen. Zo kan als het ware ook het wijze onbewuste en je intuïtie meedoen bij het denken.

Bovendien houden vrijwel alle kinderen van tekenen! Dus de betrokkenheid bij het denkgesprek neemt door de start met een tekenopdracht enorm toe.

 

Kindertekeningen

Door de tekenopdracht in combinatie met de bijbehorende vragen en citaten wordt het denken van kinderen op meer manieren tegelijk aangezet. Kunstenaar pieter van Dijken doet daarbij ook een duit in het zakje. Hij heeft ook alle tekenopdrachten gemaakt en zich hierbij laten inspireren door honderden kindertekeningen. Ze staan bij de tekenopdrachten zodat de kinderen zich door zijn tekeningen kunnen laten inspireren. En door zijn tekentips!

Op deze manier draag je op een cognitieve én creatieve manier bij aan de persoonsvorming van kinderen.

 

Reactie van een gebruiker

Denktekenen stimuleert de creativiteit en levert mooie gesprekken op.

Sascha, leerkracht

De productlijn van Filosovaardig

Denktekenen

Doos van Denktekenen

45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten over diverse thema’s. Voorzien van denkvragen en prikkelende kindercitaten.

Denkballades

Videolessen

Vijf prikkelende videolessen met de muzikale verteljuf Floor en filosofiejuf Fabien. Met vragenkaartjes en doebladen.

Praatprikkels

Doosje Praatprikkels

50 filosofische vragen voor kinderen. Vertaald in het Japans, Engels en Duits. 27.000 + verkocht. Winnaar Berrie Heesen Prijs.

Praatplaatjes

Doosje Praatplaatjes

Praatplaatjes is een set met aansprekende plaatjes om met kinderen filosofische vragen te onderzoeken. Vertaald in het Japans.

Praattoppers

Doosje Praattoppers

30 coachkaarten voor betere gesprekken met kinderen. Met activiteitenwijzer. Herziene versie in mooie, stevige doos.

Denkdobbelen

Denkdobbelen geeft de fantasie van kinderen een boost! Je kunt met het spel meer dan dertig creatieve activiteiten doen.

Kan niet bestaat niet

Cover van Kan niet bestaat niet van Fabien van der Ham, bundel om te filosoferen met kleuters

Verhalen en gedichten om mee te filosoferen, met uitgebreide praattips. Voor kinderen vanaf vier jaar tot een jaar of acht.

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 93 reviews.