Filosoferen kan overal, in de auto, op de camping, wachtend op het eten op een terras. Je kan het ook mét iedereen doen, en zeker ook met kinderen. Filosofie kan je gewoon een hele vakantie lang leuke gespreksstof leveren. En het leuke is dat je door te filosoferen elkaar op een heel andere manier leert kennen. Maar waar kun je over filosoferen? En hoe doe je dat dan? 5 tips…
Anders kijken – juist op vakantie
Eigenlijk kun je over alles wat je om je heen ziet vragen stellen. Gewoon door vanuit verwondering rond te kijken. Dat kan extra goed op vakantie omdat je in een andere omgeving zit. Kijk anders en de vragen komen vanzelf. Over de vakantie zelf kun je al veel vragen stellen:
- Wat is het nut van vakantie?
- Als je op vakantie met zo weinig spullen kan, waarom hebben we er dan thuis zoveel?
- Kun je met niets gelukkig zijn?
- Heb je vakantie nodig om gelukkig te zijn?
- Wat is belangrijker, de reis of de bestemming?
Vakantie onderwerpen
Maar met zijn allen kijkend naar de sterrenhemel kun je je ook afvragen hoe groot de ruimte eigenlijk is. Wat is oneindigheid? Nieuwe vrienden gemaakt op de camping? Is dat wel vriendschap? Wat is vriendschap?
Q Wat doe je allemaal met een vriend?
‘Spelen, praten, heel veel dingen.’
‘Logeren, spelen, ergens naartoe samen’
‘Samen leuke dingen doen!’
‘Je moet een vriend ook kunnen vertrouwen.’
‘En alles kunnen vertellen.’
‘Dat doe ik niet bij een campingvriend.’
Q Kun je vrienden zijn met je ouders?
‘Een vriend is gewoon iemand die je ontmoet ofzo maar je vader die heb je gewoon, die kan je niet kiezen.’
In een museum
Tijdens je vakantie bezoek je misschien ook wel een museum met het hele gezin. Ook dat kan een begin van een filosofisch gesprek zijn. Misschien vindt je kind een schilderij lelijk, vraag dan eens ‘Moet kunst mooi zijn?’ Of in een museum over vroeger: ‘Tellen oude dingen nog mee?’ In het bos liggen niet alleen dooie bladeren voor het oprapen, maar ook vragen. ‘Hoeveel grassprietjes staan er in het bos?’ ‘Ontelbaar!’ ‘Wat is dat dan, ontelbaar?’ Zelfs over een kampvuur kun je vragen stellen:
Q Kun je vuur tellen?
‘Je kunt vlammen niet echt tellen.’
‘Nou, je kunt wel zeggen dit is één vuurtje en hier maak ik nog een vuurtje.’
Maar dan maak je verschillende vuurtjes. Maar hoeveel vuur heeft één vuur?
‘Dat kun je niet tellen. Je kan de scheiding niet zien. De vlammen veranderen ook steeds.’
‘Je kunt het ook niet pakken…’
‘Maar wat is het dan??’
Verbinding met je kind
De gesprekken zullen zeker verrassen want door te filosoferen leer je hóe je kind denkt en niet alleen wát hij denkt. Dat verbindt, want doordat je actief vraagt naar de ideeën van je kind voelt het zich echt gezien en ervaart oprechte belangstelling. Bovendien kun je op filosofische vragen veel antwoorden geven maar niet snel een fout antwoord. Dat geeft kinderen vrije denkruimte. Het is een spel dat je altijd en overal met je hoofd kunt spelen.
Daarom 5 tips om met kinderen te filosoferen tijdens de vakantie:
1. Stel vragen vanuit verwondering
We nemen veel voor lief aan, maar is de wereld en ons leven wel zo logisch en gewoon? Stel het allemaal eens in vraag. Zorg dat het vragen zijn waarop meerdere antwoorden mogelijk zijn die allemaal goed of waar kunnen zijn.
2. Ga door na het eerste antwoord
Als het kind een antwoord heeft gegeven op je filosofische vraag is het gesprek niet klaar. Juist niet, want de redenen voor dat antwoord zijn veel interessanter. Je komt daarachter door doorvraagvragen te stellen, dan worden kinderen geprikkeld om verder te denken. En ook op vakantie kunnen ze dat best! Gebruik vragen zoals:
- Hoe weet je dat?
- Wie bepaalt dat?
- Zou het ook anders kunnen zitten?
- Is dat altijd zo?
- Kun je een voorbeeld geven?
- Bestaat daar een regel voor?
3. Zoek naar dat wat ze wel weten
Omdat ze zulke vragen niet gewend zijn, zijn kinderen soms geneigd zich er in eerste instantie makkelijk van af te maken met een antwoord als ‘ik weet het niet’ of ‘gewoon’. Leg je daar niet zomaar bij neer. Probeer het nog eens met een iets andere vraag. Of stel eerst een meer persoonlijke vraag. Dus niet meteen ‘wat is vrijheid?’ maar eerst ‘Wanneer voel jij je vrij?’
4. Hou je van de domme
Een onwetende houding is het beste. De Griekse filosoof Socrates zei: ‘Alles wat ik weet is dat ik niets weet.’ Dus zet je kennis aan de kant, doe of je niks weet en stel nieuwsgierige vragen.
5. Wees een denkmaatje van je kind
Verwonder je weer over de wereld zoals toen je een kind was en stel je open voor de vragen. Geef geen wijze lesjes, maar gooi al je kennis even overboord en wees net zo nieuwsgierig als je kind.
2 comments
LEUK IDEE ZEG!!
Maar wat van dat wat je kids ooit gezegd hebben, ik weet alleen dat brood een namnja was,
Van met een boterham “mmmh lekkere boterHAM NAMNAJA, lekker… 🤤 😋 “
Dit werd dus namnja… 😋 🥪
Geweldig dat soort kindertaal 🙂
Comments are closed.