Your Cart

Over ons

Foto van Fabien van der Ham

Filosovaardig is ontstaan uit Filosofiejuf.nl en dat is ontstaan aan de keukentafel tijdens het eten. Ik heb drie kinderen, die vroeger wel eens heel druk waren aan tafel. Ik was dan alleen maar aan het corrigeren en het was helemaal niet gezellig. Op een dag legde ik een filosofische vraag op tafel. Toen werd het ineens rustig. De kinderen gingen nadenken over de vraag en luisterden geboeid naar elkaars ideeën.

Op zoek naar filosofische vragen

Dat ging ik vaker doen als het chaos was aan tafel. Alleen… ik wist niet altijd een goede vraag uit mijn mouw te schudden. Dus zocht ik op internet naar kaartjes met filosofische vragen. Die vond ik niet. Wel vond ik een opleiding filosoferen met kinderen om filosofiejuf te worden. Dat sprak me meteen aan. Dit zou een mooie aanvulling zijn op mijn gastlessen die ik als kinderboekenschrijver op scholen gaf.

Meteen toen ik met mijn stage als filosofiejuf startte, begon ik met dit blog. Eerst nog op mijn toenmalige schrijverssite www.fabienvanderham.nl. Maar doordat de kinderen in de klassen mij filosofiejuf gingen noemen kwam ik op het idee om een aparte site op te richten, namelijk: filosofiejuf.nl. Ik kreeg al snel enthousiaste reacties en dat moedigde mij aan om door te gaan. Inmiddels zijn we jaren verder en staan er al meer dan 200 blogs op deze site. En dat terwijl er regelmatig oude blogs worden verwijderd.

Praatprikkels

Voorbeeldkaartje filosofische vraag voor kinderenEn die kaartjes met filosofische vragen waar ik aanvankelijk naar zocht, die heb ik zelf maar gemaakt. Ik noemde ze de Praatprikkels. Het was de eerste uitgave van Filosofiejuf en ik won daarmee de Berrie Heesen Prijs 2012. Inmiddels zijn er al meer dan 32.000 verkocht en zijn ze vertaald in het Japans, Duits en Engels. Ik heb, aangemoedigd door de prijs, daarna nog meer praktisch spel- en lesmateriaal ontwikkeld om te filosoferen met kinderen. Zo is uit chaos een uitgeverij en een inspiratie- en kennisplatform ontstaan.

Filosofiejuf.nl werd Filosovaardig

Na acht jaar bloggen werd het tijd voor een koerswijziging. Filosofiejuf.nl werd in oktober 2019 Filosovaardig. Zelf was ik dat natuurlijk al, maar ik wil graag dat iedereen filosovaardig wordt! Niet alleen juffen, maar ook meesters, pedagogisch medewerkers, educatief medewerkers én ouders. De naam filosofiejuf wekte de suggestie dat filosofie alleen iets is voor het onderwijs. Vandaar: Filosovaardig! 

Hartelijke groet,

Fabien van der Ham
Oprichter Filosovaardig

 

 

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 473 reviews.