Shopping Cart
hart icoon

Filosofielessen


zorgen voor een betere groepssfeer
dragen bij aan de persoonsvorming
ontwikkelen de 21st century skills

Filosofie hoort op de basisschool thuis!

Nu gaat het eens niet over wat de leerkracht weet of vindt, maar wat wij denken!

Waarom filosofie op de basisschool?

Met filosofielessen op de basisschool geef je aandacht aan het denken van kinderen. Daarmee geef je gelijk echte aandacht aan kinderen, want hoe je denkt, is wie je bent.

Toch besteden we weinig aandacht aan het denken van kinderen. We leren kinderen vooral wat ze moeten denken en wat sociaal wenselijk is, als een regel die je uit je hoofd moet leren.

Het gevaar is dat het kind zich daardoor niet gezien voelt, want hij heeft natuurlijk ook zijn eigen ideeën over deze regels. Daarom gaat het bij filosofielessen over de gedachten van de kinderen zodat ze hun denken kunnen ontwikkelen en kunnen ontdekken wie ze zijn.

Filosofie bij jou op school

Vind jij dit ook belangrijk? Geef dan filosofie op jouw school een plek! Daarvoor kun je bij Filosovaardig voor verschillende mogelijkheden terecht.

Diverse lesideeën op het inspiratieblog

Het inspiratieblog staat vol met lesideeën. Meer dan 200 tips, tools, gespreksstarters en meer.

Breed assortiment boeken met filosofielessen

In de Webshop Kinderfilosofie vind je verschillende boeken met filosofielessen en theorie over filosoferen met kinderen.

Ledenpagina met voorbeeldlessen

Leden kunnen op de ledenpagina allerlei handige vragenkaartjes, lessen en gespreksideeën downloaden.

Online introductieworkshop filosoferen met kinderen

In november geeft workshopleider Fabien van der Ham weer een online introductieworkshop. 

In deze workshop van drie lesuren leer je de basistheorie van het filosoferen met kinderen en maak je kennis met de basisonderdelen van een filosofisch gesprek, te weten denkprikkel, filosofische vraag, doorvraagvragen, onderzoeksvragen en afronding. 

Ook is er aandacht voor wat filosoferen is, hoe een gespreksleider zich opstelt en wat het nut is van filosoferen. De workshop wordt gegeven op twee woensdagmiddagen, namelijk 17 en 24 november. Meer informatie.

De virtuele vakdocent

Je kunt ook ‘virtueel’ een vakdocent in de klas laten komen. Dat is een superslim alternatief voor een gastdocent. 

De virtuele vakdocenten komen via het digibord in je klas, en dat is een stuk voordeliger.

Zo heb je het beste van twee werelden. De expertise en inspiratie van een vakdocent en de rust en structuur van je eigen klassenmanagement.

Bovendien komen de virtuele vakdocenten voor één prijs in alle gewenste klassen, elk jaar opnieuw!

Een pleidooi voor het tegenvoorbeeld dankzij de Denkballades

De Virtuele Vakdocent lespakketten:

Denkballades

In de vijf volledig verzorgde digibordlessen Denkballades draagt muzikale verteljuf Floor op betoverende wijze verhalen van Toon Tellegen voor en stelt filosofiejuf Fabien naar aanleiding van het verhaal denkvragen.

Knip je Knap

In drie lessen neemt beeldend kunstenaar Eline Janssens kinderen mee in de knipkunst. Filosofiejuf Fabien van der Ham prikkelt met de bijbehorende filosofielessen de kinderen om na te denken over de vragen die door de kunstopdrachten ontstaan.

Filosofie in de plusklas?

Hoogbegaafde leerlingen kunnen veel leren door te filosoferen. Dat geldt natuurlijk op zich voor alle kinderen, maar hoogbegaafde leerlingen kunnen daarnaast ook door een paar van hun specifieke kenmerken gebaat zijn bij filosofie. Ze hebben daarbij iets te leren, maar ze kunnen daardoor ook hun talenten gebruiken. Je leest er meer over in het artikel: 

Hebben hoogbegaafde kinderen iets aan filosofie?

Gastlessen filosoferen met kinderen

Filosovaardig geeft in Noord-Nederland filosofielessen aan alle groepen van de basisschool. In gewone groepen en in plusklassen. We hebben 100 filosofielessen ontwikkeld, voor groep 1 t/m 8, rondom allerlei thema’s. En elk jaar komen er weer nieuwe lessen bij. Maatwerk is natuurlijk ook mogelijk. De lessen worden gegeven door Fabien van der Ham, oprichter van Filosovaardig. Wil je ons inhuren? Mail dan voor meer informatie, of bekijk de tarieven.

"Ik vond het leuk dat je vragen bleef stellen en geen saai verhaal ging uitleggen. Nu kon ik zelf wat bedenken."

Sacha, 9 jaar

"Vroeger zei ik altijd maar wat, maar nu denk ik eerst na."

Maram, 11 jaar

"Je kunt ook leren door te doen! We dachten dat we niet konden filoleren maar we gingen het gewoon doen en nu kunnen we het."

Bas, 5 jaar

"Dat doorvragen was echt een eye opener voor me. Dat ga ik ook meer doen."

Juf Heleen, 42 jaar

"Wat mooi om te zien dat er ineens heel andere kinderen aan het woord komen."

Meester Robin, 28 jaar

Boeken met filosofielessen

Cover Kan een bloemkool denken?

Kan een bloemkool denken?

In ‘Kan een bloemkool denken?’ legt docent filosofie en auteur Jan de Bas op heldere en structurele wijze uit hoe je aan de slag kan met filosoferen met kinderen. Bevat theorie en filosofielessen.

Lees meer

Voordelen van filosofielessen

Door elke week filosofielessen te geven werk je met slechts een half uur per week aan een hele rits leerdoelen, zoals:

Vroeger zei ik altijd maar wat, maar nu denk ik eerst na.

De Filosovaardig-aanpak

In de filosofielessen van Filosovaardig – zowel in de downloads als de gastlessen – wordt gewerkt met een methodiek die is ontstaan uit tien jaar leservaring gecombineerd met theorie/literatuur/opleiding over filosoferen met kinderen. Er wordt steeds met een hoofdvraag gewerkt. Deze wordt als het ware in de kring gelegd en dan cirkelen we daar omheen door vanuit verschillende invalshoeken met verschillende werkvormen, denkoefeningen en spelletjes het thema te benaderen. Steeds sluiten we qua niveau aan bij de leeftijd wat betreft leefwereld én denkvaardigheden. Op deze manier wordt filosoferen in de klas een interessant onderzoek voor alle kinderen!

Logo CRKBO
De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 283 reviews.