Shopping Cart
hart icoon

Filosofielessen voor de basisschool

Met filosofielessen op de basisschool geef je aandacht aan het denken van kinderen. Hoe je denkt, is wie je bent. Toch besteden we weinig aandacht aan het denken van kinderen. We leren kinderen vooral wat ze moeten denken en wat sociaal wenselijk is, als een regel die je uit je hoofd moet leren. Het gevaar is dat het kind zich daardoor niet gezien voelt, want hij heeft natuurlijk ook zijn eigen ideeën over deze regels. Aandacht voor je denken, is aandacht voor jou. Niet zo gek dus dat Sajad, 10 jaar, zei: ‘Nu gaat het eens niet over wat de leerkracht weet of vindt maar wat wij denken!’ Hieronder zie je nog wat reacties op onze filosofielessen op de basisschool:

"Ik vond het leuk dat je vragen bleef stellen en geen saai verhaal ging uitleggen. Nu kon ik zelf wat bedenken."

Sacha, 9 jaar

"Vroeger zei ik altijd maar wat, maar nu denk ik eerst na."

Maram, 11 jaar

"Je kunt ook leren door te doen! We dachten dat we niet konden filoleren maar we gingen het gewoon doen en nu kunnen we het."

Bas, 5 jaar

"Dat doorvragen was echt een eye opener voor me. Dat ga ik ook meer doen."

Juf Heleen, 42 jaar

"Wat mooi om te zien dat er ineens heel andere kinderen aan het woord komen."

Meester Robin, 28 jaar

Digibordlessen

 

Ik kan ook samen met muzikant Floor Wittink virtueel in je klas komen via de Denkballades.

Denkballades zijn digibordlessen om een filosofisch gesprek mee te starten. In de lessen is er naast filosofie ook aandacht voor muziek en literatuur.

In de video’s draagt muzikale verteljuf Floor op betoverende wijze verhalen van Toon Tellegen voor. Daarna stelt filosofiejuf Fabien denkvragen. Aansluitend kun je met behulp van de bijbehorende vragenkaartjes met kinderen in gesprek. Als verwerking is er een doeblad. 

Boeken met filosofielessen

Toon filters
Toon filters

Toont alle 9 resultaten

De Filosovaardig-aanpak

In de filosofielessen die ik geef, werk ik volgens mijn eigen methodiek die ik de afgelopen negen jaar heb ontwikkeld vanuit de praktijk gecombineerd met theorie/literatuur/opleiding over filosoferen met kinderen. (Zo heb ik o.a. in 2011 de beroepsopleiding filosoferen met kinderen gevolgd aan de ISVW) Ik werk steeds met een hoofdvraag. Deze leg ik als het ware in de kring en dan cirkelen we daar omheen door vanuit verschillende invalshoeken met verschillende werkvormen, denkoefeningen en spelletjes het thema te benaderen. Steeds sluit ik qua niveau aan bij de leeftijd wat betreft leefwereld én denkvaardigheden. Op deze manier wordt filosoferen in de klas een interessant onderzoek voor alle kinderen!

Logo CRKBO
De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 181 reviews.