Shopping Cart
hart icoon

Filosofielessen

Filosofie hoort op de basisschool thuis!

Nu gaat het eens niet over wat de leerkracht weet of vindt, maar wat wij denken!

Filosofieles biedt speelruimte voor de gedachten van kinderen

Met filosofielessen op de basisschool geef je kinderen vrije speelruimte voor hun eigen gedachten. 

We zijn geneigd kinderen te leren hoe ze moeten denken over dingen en wat sociaal wenselijk is, als regels die je uit je hoofd moet leren.

Maar kinderen hebben ook hun eigen ideeën en denkkracht. Ze kunnen zelf bedenken wat ze in een vriendschap belangrijk vinden en of het inderdaad goed is om alles eerlijk te delen. Daarom gaat het bij filosofielessen over de gedachten van de kinderen en krijgen ze de ruimte om deze op een speelse manier te onderzoeken. Zo kunnen ze hun eigen denken ontwikkelen en ontdekken wie ze zijn.

Filosofie bij jou op school

Filosofieles is overigens eigenlijk niet een juist woord voor filosoferen met kinderen. Het impliceert dat je ‘onderwijst in filosofie’. En dat is niet wat je doet. Je gaat met de kinderen in gesprek over filosofische vragen en laat ze hier zelf over nadenken. Als begeleider onderwijs je dus eigenlijk even helemaal niets. Je stelt alleen vragen en stelt het denken van de kinderen centraal. Vind jij dit ook belangrijk? Ga dan ook filosoferen met de kinderen! Daarvoor kun je bij Filosovaardig voor verschillende mogelijkheden terecht.

Lesideeën op het inspiratieblog

Het inspiratieblog staat vol met lesideeën. Je vindt er meer dan 200 tips, tools, gespreksstarters en meer.

15 boeken om te leren filosoferen

Als je wil gaan filosoferen met kinderen dan is het natuurlijk handig je eerst in te lezen. Dat kan met deze boeken. 15 tips!

Gratis mini-cursus filosoferen

Filosoferen verloopt anders dan een gewoon kringgesprek. Met deze mini-cursus leer je snel hoe het moet

Ledenpagina met voorbeeldlessen

Leden kunnen op de ledenpagina allerlei handige vragenkaartjes, lessen en gespreksideeën downloaden.

Nodig eens een gastdocent uit!

Heb je geen tijd om zelf aan de slag te gaan met filosofielessen, maar wel budget om een gastdocent in te huren? Dat kan! Wij verzorgen gastlessen in de drie Noordelijke provincies. We hebben 100 filosofielessen ontwikkeld, voor groep 1 t/m 8, rondom allerlei thema’s. En elk jaar komen er weer nieuwe lessen bij. Maatwerk is natuurlijk ook mogelijk. Wil je ons inhuren? Mail dan voor meer informatie. Dit zijn onze gastdocenten:

Maureen Wachtmeester
Maureen Wachtmeester

Maureen Wachtmeester studeerde Pedagogische Wetenschappen en Filosofie. Tijdens haar studie gaf ze haar eerste filosofielessen via de scholierenacademie van de Rijksuniversiteit Groningen. Nu geeft ze filosofielessen namens Filosovaardig. Maureen is ook filmdocent bij Forum Groningen.

Fabien van der Ham

Fabien van der Ham is oprichter van Filosovaardig. Ze geeft al tien jaar filosofielessen. In 2011 deed ze de beroepsopleiding filosoferen met kinderen aan de Internationale School voor Wijsbegeerte. Ze vindt het belangrijk dat kinderen hun eigen mening en visie op de wereld ontdekken.

"Ik vond het leuk dat je vragen bleef stellen en geen saai verhaal ging uitleggen. Nu kon ik zelf wat bedenken."

Sacha, 9 jaar

"Vroeger zei ik altijd maar wat, maar nu denk ik eerst na."

Maram, 11 jaar

"Je kunt ook leren door te doen! We dachten dat we niet konden filoleren maar we gingen het gewoon doen en nu kunnen we het."

Bas, 5 jaar

"Dat doorvragen was echt een eye opener voor me. Dat ga ik ook meer doen."

Juf Heleen, 42 jaar

"Wat mooi om te zien dat er ineens heel andere kinderen aan het woord komen."

Meester Robin, 28 jaar

De virtuele vakdocent

Je kunt ook ‘virtueel’ een vakdocent in de klas laten komen. Dat is een superslim alternatief voor een gastdocent. 

De virtuele vakdocenten komen via het digibord in je klas, en dat is een stuk voordeliger.

Zo heb je het beste van twee werelden. De expertise en inspiratie van een vakdocent en de rust en structuur van je eigen klassenmanagement.

Bovendien komen de virtuele vakdocenten voor één prijs in alle gewenste klassen, elk jaar opnieuw!

Een pleidooi voor het tegenvoorbeeld dankzij de Denkballades

De Virtuele Vakdocent lespakketten:

Denkballades

In de vijf volledig verzorgde digibordlessen Denkballades draagt muzikale verteljuf Floor op betoverende wijze verhalen van Toon Tellegen voor en stelt filosofiejuf Fabien naar aanleiding van het verhaal denkvragen.

Knip je Knap

In drie lessen neemt beeldend kunstenaar Eline Janssens kinderen mee in de knipkunst. Filosofiejuf Fabien van der Ham prikkelt met de bijbehorende filosofielessen de kinderen om na te denken over de vragen die door de kunstopdrachten ontstaan.

Filosofie in de plusklas?

Hoogbegaafde leerlingen kunnen veel leren door te filosoferen. Dat geldt natuurlijk op zich voor alle kinderen, maar hoogbegaafde leerlingen kunnen daarnaast ook door een paar van hun specifieke kenmerken gebaat zijn bij filosofie. Ze hebben daarbij iets te leren, maar ze kunnen daardoor ook hun talenten gebruiken. Je leest er meer over in het artikel: 

Hebben hoogbegaafde kinderen iets aan filosofie?

Voordelen van filosofielessen

Door elke week filosofielessen te geven werk je met slechts een half uur per week aan een hele rits leerdoelen, zoals:

Vroeger zei ik altijd maar wat, maar nu denk ik eerst na.

De Filosovaardig-aanpak

In de filosofielessen van Filosovaardig – zowel in de downloads als de gastlessen – wordt gewerkt met een methodiek die is ontstaan uit tien jaar leservaring gecombineerd met theorie/literatuur/opleiding over filosoferen met kinderen. Er wordt steeds met een hoofdvraag gewerkt. Deze wordt als het ware in de kring gelegd en dan cirkelen we daar omheen door vanuit verschillende invalshoeken met verschillende werkvormen, denkoefeningen en spelletjes het thema te benaderen. Steeds sluiten we qua niveau aan bij de leeftijd wat betreft leefwereld én denkvaardigheden. Op deze manier wordt filosoferen in de klas een interessant onderzoek voor alle kinderen!

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 393 reviews.