Shopping Cart
hart icoon

Praatprikkels: filosofische vragen voor kinderen

Doosje van Praatprikkels

Het is leuk en belangrijk om met kinderen te praten. Dus stel je vragen als ‘hoe was het op school vandaag?’ of ‘wat heb je dit weekend gedaan?’. Helaas blijken deze lang niet altijd prikkelend genoeg om tot een goed gesprek te komen. Een gesprek dat echt ergens over gaat, diepgang heeft, een filosofisch gesprek bijvoorbeeld. Daarom zijn de Praatprikkels ontwikkeld.

Praatprikkels zijn kaartjes met daarop een filosofische vraag en bieden zo een laagdrempelige manier om met kinderen te filosoferen. Je pakt ze er zo even bij in de kring of thuis aan tafel. Je trekt een kaartje en het gesprek kan beginnen.

Filosofische vraag

Op elk kaartje staat een filosofische vraag.

Elke vraag kan meerdere filosofische thema’s oproepen zoals waarheid, tijd, vriendschap, identiteit, gelijkheid, vrijheid en nog veel meer.

Het maakt niet uit bij welk thema het gesprek uitkomt.

Elk kaartje bevat een illustratie die de vraag ondersteunt en vaak ook al aan het denken zet.

Voorbeeldkaartje filosofische vraag voor kinderen

 

Gratis doorvraagkaarten

Het enige wat de volwassene moet doen is de kinderen zo lang mogelijk stimuleren om verder te denken door hun antwoorden te bevragen, bijvoorbeeld met een van de vragen die op de achterkant van de kaartjes staan. Op de ledenpagina van Filosovaardig zijn bovendien doorvraagkaartjes te downloaden om te printen, uit te knippen en eventueel op karton te plakken of lamineren. Het kan ook een stimulans zijn om meer kinderen bij het gesprek te betrekken door alle kinderen een doorvraagkaart te geven en ze hun vinger op te laten steken als de vraag bij datgene wat gezegd werd past.

 

Reacties van gebruikers

"Ik gebruik de kaarten in groep 3. De kinderen vinden het heel erg leuk om te filosoferen en de kaarten spreken ontzettend aan. Het zijn super kaarten om mee te werken."

Jos, leerkracht

"Ik heb in mijn praktijk (ik ben nu met pensioen) heel veel met je filosofiekaartjes gewerkt. Als er jong volwassenen kwamen die niet meer aanspreekbaar waren begon ik altijd met de kaartjes. Ze ontdooiden, lieten steeds meer van zichzelf zien en er kwam steeds meer contact en vertrouwen. Door de gesprekken via de kaartjes heb ik veel mensen kunnen helpen. Bedankt voor je prachtige kaartjes."

Eefke, Geeslocounseling

"Ik heb de praatprikkels kado gedaan en zelf heb ik ze ook gebruikt in gesprekken met mijn kinderen. Het zijn grappige, toegankelijke vragen die meteen een reactie oproepen waardoor het gesprek vrijwel direct begint."

Lorraine, ouder

Voor andere gesprekken met kinderen

Met de Praatprikkels heb je een laagdrempelige manier om anders en dieper met kinderen in gesprek te gaan.

Vertaald in drie talen

Praatprikkels zijn vertaald in het Japans, Duits en Engels. Wereldwijd zijn er in totaal inmiddels meer dan 30.000 exemplaren van de kaartenset verkocht. De Praatplaatjes zijn trouwens ook in Japan verschenen.

Recensies over de Praatprikkels

De uitgaven van Filosovaardig

Hikes - het spel dat verbindt

Doos Hikes - het spel dat verbindt

Het spel Hikes draait niet om winnen maar om delen. De spelers worden uitgedaagd om vragen aan elkaar te stellen, zich creatief te uiten en samen na te denken.

Een goudvis in de zee

Cover van Een goudvis in de zee

Baroe is kampioen vragen stellen. In deze tien filosofische verhalen kun je met hem meedenken. Met leuke filosofieweetjes en denkvragen.

Denktekenen

Doosje van Denktekenen

45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten over verschillende thema’s. Voorzien van denkvragen en prikkelende kindercitaten.

Praatplaatjes

Doosje van Praatplaatjes

Praatplaatjes is een set plaatjes om samen filosofische vragen te onderzoeken. Vertaald in het Japans. Meer dan 10.000 verkocht.

Praatprikkels

Doosje Praatprikkels

50 filosofische vragen voor kinderen. Vertaald in het Japans, Engels en Duits. Meer dan 30.000 verkocht. Winnaar Berrie Heesen Prijs.

Praattoppers

Doos Praattoppers

Dertig coachkaarten om kinderen spelenderwijs betere gespreksvaardigheden aan te leren. Met handige activiteitenwijzer.

Tickle Talks

Doosje van de Tickle Talks

50 philosophical questions for kids. De Engelse versie van de Praatprikkels. Leuk voor het VO of internationale scholen.

Denkdobbelen

Doos Denkdobbelen

Denkdobbelen geeft de fantasie van kinderen een boost! Je kunt met het spel meer dan 30 creatieve, soms hilarische activiteiten doen.

Kan niet bestaat niet

Voorkant Kan niet bestaat niet

Verhalen en gedichten om mee te filosoferen, met uitgebreide praattips. Voor jonge kinderen vanaf vier jaar tot een jaar of acht.

De virtuele vakdocent

Een kunstenaar, muzikant, of echte filosofiejuf in de klas is natuurlijk een enorme verrijking voor je CKV lessen.

Maar helaas zijn schoolbudgetten niet oneindig. Daarom is er De virtuele Vakdocent.

Deze vakdocenten komen via het digibord in je klas, en dat is een stuk voordeliger.Zo heb je het beste van twee werelden. De expertise en inspiratie van een vakdocent en de rust en structuur van je eigen klassenmanagement.

Op deze manier kan iedereen filosofielessen geven!

Een pleidooi voor het tegenvoorbeeld dankzij de Denkballades

De Virtuele Vakdocent lespakketten:

Denkballades

In de vijf volledig verzorgde digibordlessen Denkballades draagt muzikale verteljuf Floor op betoverende wijze verhalen van Toon Tellegen voor en stelt filosofiejuf Fabien naar aanleiding van het verhaal denkvragen.

Knip je Knap

In drie lessen neemt beeldend kunstenaar Eline Janssens kinderen mee in de knipkunst. Filosofiejuf Fabien van der Ham prikkelt de kinderen om na te denken over de vragen die door de kunstopdrachten ontstaan.
De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 283 reviews.