Your Cart

Een goudvis in de zee

Cover van Een goudvis in de zee

In de verhalenbundel ‘Een goudvis in de zee’ staan tien verhalen over Baroe. Baroe is kampioen vragen stellen. Of hij nu op een feestje aan het zingen is of aan het zwemmen in een meertje, er dwarrelen altijd vragen door zijn hoofd.

Bijzondere vragen zoals: Was de oerknal alleen? Zie jij wat ik zie? Kan de tijd stilstaan? Baroe vindt het lastig om antwoorden te vinden, maar gelukkig denken zijn vrienden, klasgenoten en familie met hem mee.

Hun gedachten zijn zo verrassend dat je vanzelf zin krijgt om na het voorlezen samen verder te denken.

NB Alle 1000 exemplaren van het boek zijn verkocht. Het is nu niet meer leverbaar. Je kunt het boek nog wel bij de bibliotheek lenen.

Illustraties met een twist

Elk verhaal van Baroe eindigt met een illustratie die een twist aan het verhaal geeft. Het is leuk om deze twist samen te benoemen. Soms levert deze illustratie je ook een gedachte-experiment. Daarbij kun je dan de volgende vragen stellen: Zou dit waar kunnen zijn? Hoe kan ik dat weten? Wat zouden de gevolgen zijn?

Illustratie met filosofische twist uit Een goudvis in de zee

Samen denken met de denkvragen van Baroe

De verhalen in dit boek gaan eigenlijk over gewone momenten uit het leven van Baroe. Maar gewoon is niet saai, want door de verrassende vragen die Baroe steeds stelt, worden deze momenten heel bijzonder. Hij zet bovendien ook zijn omgeving aan het denken. 

En niet alleen zijn omgeving maar ook de lezers. Daarom sluit Baroe alle hoofdstukken af met nog meer vragen waarmee je samen verder kunt filosoferen. 

Voorbeeld van de denkvragen uit Een goudvis in de zee

Filosofieweetjes

Voorbeeld Filosofieweetjes uit Een goudvis in de zee

De vragen van Baroe klinken misschien soms gek maar beroemde filosofen als Wittgenstein, Sartre, Aristoteles, Beauvoir, Nussbaum en Hermsen dachten of denken ook over zulke vragen na.

Om dit te laten zien, worden er na elk verhaal van Baroe een paar bekende en minder bekende ideeën genoemd van filosofen van vroeger en nu. Zo kunnen de kinderen – de kleine filosofen – zien hoe groot hun gedachten zijn.

Voor wie?

De filosofische verhalen uit ‘Een goudvis in de zee’ zijn geschikt voor iedereen die eens op een andere, diepgaande manier met jonge kinderen in gesprek wil gaan, zowel thuis als op school. Dit kan al met kinderen vanaf een jaar of 4.

Bij elk verhaal horen dus leuke filosofieweetjes. Bij kinderen van vier à vijf kun je deze weetjes over filosofen bij het voorlezen weglaten. Je kunt voor hen alleen het verhaal van Baroe voorlezen en daarna de vragen van Baroe gebruiken om samen te praten en te denken. Als je kind wat ouder is, kun je het boek nogmaals voorlezen en dan mét de fragmenten van de filosofen. Zo blijft het boek meerdere jaren verrassen en prikkelen.

Over de auteur

Fabien van der Ham schreef 13 kinderboeken en is behalve schrijfster gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Voor haar bedrijf Filosovaardig maakt ze spellen, verhalen, gedichten en lesmaterialen die kinderen aanzetten tot filosoferen. Voor haar eerste product de Praatprikkels ontving zij in 2012 de Berrie Heesen Prijs. Met haar educatiebureau Alles is rond is ze in te huren voor diverse educatieve projecten.

Over de illustrator

Illustrator Natalie Kuypers: ‘Ik word enthousiast als ik een vogel heb leren kennen, als ik begrijp hoe elektriciteit werkt of als ik zie hoe een boon groeit. Ik breng deze kennis en enthousiasme graag over in een tekening. Ik zoek naar de essentie van een onderwerp en verbeeld dat met weinig middelen op een pakkende manier.’

In de pers

De uitgaven van Filosovaardig

Hikes - het spel dat verbindt

Doos Hikes - het spel dat verbindt

Het spel Hikes draait niet om winnen maar om delen. De spelers worden uitgedaagd om vragen aan elkaar te stellen, zich creatief te uiten en samen na te denken.

Een goudvis in de zee

Cover van Een goudvis in de zee

Baroe is kampioen vragen stellen. In deze tien filosofische verhalen kun je met hem meedenken. Met leuke filosofieweetjes en denkvragen.

Denktekenen

Doosje van Denktekenen

45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten over verschillende thema’s. Voorzien van denkvragen en prikkelende kindercitaten.

Praatplaatjes

Doosje van Praatplaatjes

Praatplaatjes is een set plaatjes om samen filosofische vragen te onderzoeken. Vertaald in het Japans. Meer dan 12.000 verkocht.

Praatprikkels

Doosje Praatprikkels

50 filosofische vragen voor kinderen. Vertaald in het Japans, Engels en Duits. Meer dan 40.000 verkocht. Winnaar Berrie Heesen Prijs.

Praattoppers

Doos Praattoppers

Dertig coachkaarten om kinderen spelenderwijs betere gespreksvaardigheden aan te leren. Met handige activiteitenwijzer.

Tickle Talks

Doosje van de Tickle Talks

50 philosophical questions for kids. De Engelse versie van de Praatprikkels. Leuk voor het VO of internationale scholen.

Denkdobbelen

Doos Denkdobbelen

Denkdobbelen geeft de fantasie van kinderen een boost! Je kunt met het spel meer dan 30 creatieve, soms hilarische activiteiten doen.

Kan niet bestaat niet

Voorkant Kan niet bestaat niet

Verhalen en gedichten om mee te filosoferen, met uitgebreide praattips. Voor jonge kinderen vanaf vier jaar tot een jaar of acht.