Praatplaatjes: om te filosoferen met kleuters (en andere mensen)
Shopping Cart
hart icoon

Praatplaatjes: om te filosoferen met kleuters (en andere mensen)

Doosje van Praatplaatjes

Kleuters zijn de beste filosofen die er zijn. Ze zitten nog niet vast in kennis en gaan spontaan over elke vraag nadenken. Het is daarom hartverwarmend om met ze in gesprek te gaan over filosofische vragen. 

Dat kan met de Praatplaatjes. Hiermee kun je met behulp van aansprekende, grappige plaatjes filosofische vragen onderzoeken. Op deze manier is filosoferen zeker niet te moeilijk voor ze. En ook niet voor de begeleider.

Met de Praatplaatjes kun je gewoon snel van start. Niet alleen met kleuters trouwens, maar ook met alle andere soorten mensen!

Waarom Praatplaatjes?

Denken met jonge kinderen gaat het makkelijkst als je over concrete voorwerpen en mensen uit de wereld om hen heen een gesprek begint. Daarom wordt gewerkt met illustraties, praatplaatjes dus. De 50 kaarten met illustraties zijn 94 x 135 mm groot zodat ze ook goed te bekijken zijn in een groep kinderen. Met deze praatplaatjes kunnen 48 vragen onderzocht worden, die staan op de achterkant. Er worden ook graafvragen bij de onderzoeksvragen gegeven. Zo wordt het de gebruiker makkelijk gemaakt om een thema uit te diepen. Bij de kaartenset zit ook een duidelijke, maar korte, gebruiksaanwijzing, zodat je snel en makkelijk aan de slag kunt.

 

Waarom filosoferen met kinderen?

Door te filosoferen leer je heel veel. Zo groeit de woordenschat en mondelinge taalvaardigheid, leren kinderen onder woorden te brengen wat ze denken, hun eigen ideeën te uiten, hun mening te formuleren, ze trainen hun denkspieren en het is goed voor hun zelfvertrouwen want foute antwoorden bestaan niet.

 

Kans

Voor de ouder of begeleider van het gesprek biedt het bovendien een prachtkans om het kind op een andere manier te leren kennen. Je leert niet zozeer wat het kind denkt maar vooral hoe het denkt en dat kan een heel ander en verfrissend beeld geven. Het is gewoon zeer verrassend om te filosoferen met kinderen. Hun redeneringen zijn vaak ontroerend, origineel, creatief en ook verbazingwekkend slim.

 

Voor wie?

Praatplaatjes zijn geschikt voor iedereen die eens op een andere, diepgaande manier met kinderen in gesprek wil gaan, zowel thuis als op school.

 

Gratis extraatje

Op de ledenpagina vind je een lesbrief over hoe je de praatplaatjes kunt gebruiken bij creatieve denkoefeningen.

Reactie van gebruikers

Martine: 'Een geweldige manier om op een 'andere' manier in gesprek te komen met kinderen. En... niets is fout! Ook heerlijk. Ik gebruik de kaarten thuis, maar ook op mijn werk (speciaal onderwijs). Ik gebruik ze zeer regelmatig!'

Martine, leerkracht en ouder

Caroline: 'Ik gebruik de kaartjes op school tijdens het kringgesprek in groep 1. Het is geweldig om te zien hoe, door de gestelde vragen,een denkproces op gang wordt gebracht. Maar ook, hoe goed kinderen observeren en dat kunnen weergeven.De deelname van kinderen tijdens deze gesprekken is groot!'

Caroline, leerkracht

Vertaald in Japans

De Praatplaatjes zijn net als de Praatprikkels vertaald in het Japans. Toch leuk om te weten dat ook Japanse kleuters nadenken over filosofische vragen.

Gegarandeerd leuke gesprekken!

Met de Praatplaatjes kun je filosofische vragen onderzoeken met behulp van plaatjes. Dat levert altijd bijzondere gesprekken op.

De productlijn van Filosovaardig

Een goudvis in de zee

Cover van Een goudvis in de zee

Baroe is kampioen vragen stellen. In deze tien filosofische verhalen kun je met hem meedenken. Met leuke filosofieweetjes en denkvragen.

Denktekenen

Doosje van Denktekenen

45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten over verschillende thema’s. Voorzien van denkvragen en prikkelende kindercitaten.

Denkballades

Digibordlessen

Vijf prikkelende digibordlessen met muzikale verteller Floor Wittink en filosofiejuf Fabien. Met vragenkaartjes en doebladen.

Praatprikkels

Doosje van Praatprikkels

Vijftig filosofische vragen voor kinderen. Vertaald in het Japans, Engels en Duits. Meer dan 30.000 stuks verkocht. Winnaar Berrie Heesen Prijs.

Praatplaatjes

Doosje van Praatplaatjes

Praatplaatjes is een set met aansprekende plaatjes om met kinderen filosofische vragen te onderzoeken. Vertaald in het Japans.

Praattoppers

Doosje van Praattoppers

Dertig coachkaarten voor betere gesprekken met kinderen. Met handige activiteitenwijzer. Herziene versie in mooie, stevige doos.

Denkdobbelen

Doos van Denkdobbelen

Denkdobbelen geeft de fantasie van kinderen een boost! Je kunt met het spel meer dan dertig creatieve en ook grappige activiteiten doen.

Kan niet bestaat niet

Cover van Kan niet bestaat niet

Verhalen en gedichten om mee te filosoferen, met uitgebreide praattips. Voor jonge kinderen vanaf vier jaar tot een jaar of acht.

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 177 reviews.