Kan niet bestaat niet
Een slijmerig kusjesmonster in de speeltuin, rivieren van chocomel en slagroomsneeuw, een spin die een katapultweb weeft, een koning die nooit de baas is, een poes die naar school moet, een moeder die in een varken verandert; er gebeuren wonderlijke dingen in de verhalen en gedichten van deze bundel.
Allemaal zijn ze te gebruiken als start om te filosoferen met kleuters. Zo kun je eerst gezellig voorlezen en daarna samen nadenken over de bijbehorende filosofische vragen met behulp van de praattips. Behalve praattips staan er ook creatieve opdrachten bij elk verhaal en gedicht.
NB Alle 1.750 exemplaren van het boek zijn verkocht. Het is nu niet meer leverbaar. Je kunt het boek nog wel bij de bibliotheek lenen.
Voor wie?
De verhalen en gedichten uit ‘Kan niet bestaat niet’ zijn geschikt voor iedereen die eens op een andere, diepgaande manier met jonge kinderen in gesprek wil gaan, zowel thuis als op school. Je kunt ook al filosoferen met kleuters, vanaf een jaar of 4 dus.
Waarom filosoferen met kleuters?
Het is zeer verrassend om te filosoferen met kinderen. Hun redeneringen zijn vaak ontroerend, origineel, creatief en ook verbazingwekkend slim. Filosoferen klinkt moeilijk en veel mensen menen dat het niet geschikt is voor kinderen, maar dat is onzin. Iedereen kan het, zelfs als je pas vier jaar bent! Sterker nog: het is een aangeboren behoefte om te willen weten hoe het leven in elkaar zit. Kinderen stellen niet voor niets honderden waarom-vragen.Digi-materiaal voor digibord en tablet
Op de ledenpagina vind je een tool om alle illustraties die bij de verhalen en gedichten horen tijdens het voorlezen ook op het digibord of een tablet te laten zien.
Enkele recensies
- Zin voor zin over Kan niet bestaat niet,
september 2016 - Kinderwijz over Kan niet bestaat niet,
juni 2016 - Boekenmening.net over Kan niet bestaat niet,
maart 2016 - De blije boekenwurm over Kan niet bestaat niet,
november 2015
Over de auteur
Fabien van der Ham schreef twaalf kinderboeken voor verschillende uitgevers en diverse verhalen, artikelen, columns en gedichten die in bundels en tijdschriften verschenen. Sinds 2011 is zij naast schrijfster ook filosofiejuf en ontwikkelt lesmateriaal om met kinderen te filosoferen. Voor haar eerste product de Praatprikkels ontving zij in 2012 de Berrie Heesen Prijs.'Direct nadat ik het boekje heb ontvangen ben ik het gaan gebruiken in mijn HVO-lessen. Het boekje ziet er aantrekkelijk uit, de verhalen zijn vlot geschreven, de illustraties zijn kleurrijk en spreken de kinderen erg aan, de praattips geven veel houvast, maar zijn niet zo dwingend dat er geen ruimte is voor een eigen aanpak en in combinatie met de Praatplaatjes ontstaan er gedenkwaardige lessen met veel humor, diepgravende gesprekken en bijzondere inzichten.'
Karin, HVO-docent
De uitgaven van Filosovaardig
Hikes - het spel dat verbindt
Het spel Hikes draait niet om winnen maar om delen. De spelers worden uitgedaagd om vragen aan elkaar te stellen, zich creatief te uiten en samen na te denken.
Een goudvis in de zee
Baroe is kampioen vragen stellen. In deze tien filosofische verhalen kun je met hem meedenken. Met leuke filosofieweetjes en denkvragen.
Denktekenen
45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten over verschillende thema’s. Voorzien van denkvragen en prikkelende kindercitaten.
Praatplaatjes
Praatplaatjes is een set plaatjes om samen filosofische vragen te onderzoeken. Vertaald in het Japans. Meer dan 12.000 verkocht.
Praatprikkels
50 filosofische vragen voor kinderen. Vertaald in het Japans, Engels en Duits. Meer dan 40.000 verkocht. Winnaar Berrie Heesen Prijs.
Praattoppers
Dertig coachkaarten om kinderen spelenderwijs betere gespreksvaardigheden aan te leren. Met handige activiteitenwijzer.
Tickle Talks
50 philosophical questions for kids. De Engelse versie van de Praatprikkels. Leuk voor het VO of internationale scholen.
Denkdobbelen
Denkdobbelen geeft de fantasie van kinderen een boost! Je kunt met het spel meer dan 30 creatieve, soms hilarische activiteiten doen.
Kan niet bestaat niet
Verhalen en gedichten om mee te filosoferen, met uitgebreide praattips. Voor jonge kinderen vanaf vier jaar tot een jaar of acht.