Hikes – het spel dat verbindt
Door de NRC getipt als duurzaam spel!
Het spel Hikes draait niet om winnen maar om delen. Door verschillende opdrachten worden de spelers uitgedaagd om vragen aan elkaar te stellen, zich creatief te uiten en samen na te denken.
Het doel is om samen drie hikes af te leggen en zo het eindpunt te bereiken. Je speelt dus niet tegen elkaar maar met elkaar.
Er zijn drie hikes met elk drie verschillende etappes. Elke etappe staat voor een bepaald soort opdracht. Sommige opdrachten zetten je aan het denken, maar andere zorgen vooral voor humor en plezier.
Zo moet je vragen stellen aan een bloemkool, gekke zinnen zingen, argumenten bedenken voor een misschien wel wat aparte mening of kiezen tussen twee eigenaardige mogelijkheden.
Wil je weten waar en hoe het spel verkrijgbaar is, neem dan contact met me op.
Durf jij?
- Durf jij de ander uit te horen over geheimen?
- Durf je uit volle borst vals te zingen waar iedereen bij is?
- Kun jij iedereen een hondendrol laten tekenen?
- Kun jij beredeneren waarom bomen willen lopen?
De drie verschillende hikes
Het doel van het coöperatieve spel Hikes is om samen drie hikes af te leggen en zo het eindpunt te bereiken. Je speelt dus niet tegen elkaar maar met elkaar.
Er zijn drie hikes met elk drie verschillende etappes. Elke etappe staat voor een bepaald soort opdracht. Deze opdracht staat op een zogenaamde etappekaart. Er zijn 25 varianten van elk soort etappekaart zodat het leuk blijft om het spel steeds opnieuw te spelen met steeds weer andere opdrachten.
Maak spannende routes met de etappekaarten
Op elke etappekaart staat behalve de opdracht, op de achterkant ook een stukje pad.
Als de opdracht is volbracht, mogen de spelers dat stukje van het pad op tafel leggen en deze verbinden met de stukjes pad die al eerder zijn neergelegd.
De paadjes vormen als het ware de hikeroute die je aflegt. Als je samen een etappe hebt volbracht, mag je bovendien ook nog een vlagkaart aanleggen. Fanatieke spelers kunnen zo meterslange hikes neerleggen.
Waar speel je Hikes?
Je kunt Hikes overal spelen, als er maar één of meer kinderen bij zijn. Want dan komen die volwassenen tenminste ook eens los. Maar dat betekent dus niet dat het spel alleen voor kinderen is. Het is juist leuk om meerdere generaties in verbinding te brengen. Bijvoorbeeld bij een familiediner of bijvoorbeeld tijdens de feestdagen. Maar Hikes kan natuurlijk ook heel goed in de klas gespeeld worden. En als je als school met klassen een verzorgingstehuis bezoekt in het kader van burgerschapsvorming dan kun je de kinderen het spel laten spelen met de bewoners. Je kunt ook een verbindende activiteit organiseren in je buurthuis of wijkcentrum. Want met Hikes kun je overal mensen met elkaar in verbinding brengen. Zeker met de kracht van de onbevangenheid van kinderen erbij. Dus… ben jij de polarisatie en grimmigheid van de huidige samenleving ook een beetje zat? Breng dan positiviteit en verbinding met spel Hikes! Het spel dat niet draait om winnen maar om delen!Recensie
"Wat ik goed vind aan Hikes is dat het kinderen op meerdere fronten stimuleert. Dat is niet alleen speltechnisch fijn voor de afwisseling, maar het helpt kinderen ook met een bredere oriëntatie. Onthoud wel dat het handig is om een volwassene als spelleider erbij te hebben. Hij of zij kan ook de verschillende etappes evalueren met de kinderen zodat ze er nog meer van leren. Bovendien hoef je niet alle hikes achter elkaar te spelen. Je kunt de volgende hike prima op een ander moment beginnen."
Hans van Spellenwijs
Bedacht door HVO-docent Francis Faken
Francis Faken is de bedenker van het spel. Ze is nu zelfstandig ondernemer op het gebied van een positieve mindset en geluk. Maar tot voor kort werkte zij in het onderwijs. Na de pabo en haar baan als onderbouwleerkracht werd zij HVO-docent.
‘Bij vormingsonderwijs ga je samen met leerlingen in gesprek over morele vragen en levensvragen. Je helpt leerlingen ontdekken wie ze zijn en wat zij belangrijk vinden. Daarnaast leer je kinderen naar elkaar te luisteren en vragen aan elkaar te stellen.
Ik merkte dat het voor kinderen makkelijker was om in gesprek te gaan aan de hand van een spelvorm. Toen ik bezig was met het bedenken van Hikes kwam ik erachter dat er meer potentie in dit spel zat. Dit is een spel waar je meerdere lessen mee kan vullen, en niet alleen in het onderwijs!
Voor wie?
Verbinden met elkaar kan overal! Thuis met het hele gezin of de hele familie, maar ook op school en op de BSO. Hikes kan gespeeld worden met avonturiers vanaf ongeveer 7 jaar tot ver in de 100. Door de opdrachten leer je elkaar op een andere manier kennen. Je hebt het eens over heel andere onderwerpen en deze gesprekken worden afgewisseld met grappige activiteiten.De uitgaven van Filosovaardig
Hikes - het spel dat verbindt
Het spel Hikes draait niet om winnen maar om delen. De spelers worden uitgedaagd om vragen aan elkaar te stellen, zich creatief te uiten en samen na te denken.
Een goudvis in de zee
Baroe is kampioen vragen stellen. In deze tien filosofische verhalen kun je met hem meedenken. Met leuke filosofieweetjes en denkvragen.
Denktekenen
45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten over verschillende thema’s. Voorzien van denkvragen en prikkelende kindercitaten.
Praatplaatjes
Praatplaatjes is een set plaatjes om samen filosofische vragen te onderzoeken. Vertaald in het Japans. Meer dan 12.000 verkocht.
Praatprikkels
50 filosofische vragen voor kinderen. Vertaald in het Japans, Engels en Duits. Meer dan 40.000 verkocht. Winnaar Berrie Heesen Prijs.
Praattoppers
Dertig coachkaarten om kinderen spelenderwijs betere gespreksvaardigheden aan te leren. Met handige activiteitenwijzer.
Tickle Talks
50 philosophical questions for kids. De Engelse versie van de Praatprikkels. Leuk voor het VO of internationale scholen.
Denkdobbelen
Denkdobbelen geeft de fantasie van kinderen een boost! Je kunt met het spel meer dan 30 creatieve, soms hilarische activiteiten doen.
Kan niet bestaat niet
Verhalen en gedichten om mee te filosoferen, met uitgebreide praattips. Voor jonge kinderen vanaf vier jaar tot een jaar of acht.