Shopping Cart
hart icoon

Hikes – het spel dat verbindt

Doos Hikes - het spel dat verbindt

Het spel Hikes draait niet om winnen maar om delen. Door verschillende opdrachten worden de spelers uitgedaagd om vragen aan elkaar te stellen, zich creatief te uiten en samen na te denken.

Hikes is dus een coöperatief spel dat de band tussen de spelers versterkt. Het doel is om samen drie hikes af te leggen en zo het eindpunt te bereiken. Je speelt dus niet tegen elkaar maar met elkaar.

Er zijn drie hikes met elk drie verschillende etappes. Elke etappe staat voor een bepaald soort opdracht. Sommige opdrachten zetten je aan het denken, maar andere zorgen vooral voor humor en plezier.

Zo moet je vragen stellen aan een bloemkool, gekke zinnen zingen, argumenten bedenken voor een misschien wel wat aparte mening of kiezen tussen twee eigenaardige mogelijkheden.

Verschijnt 10 oktober 2021

Durf jij?

  • Durf jij de ander uit te horen over geheimen?
  • Durf je uit volle borst vals te zingen waar iedereen bij is?
  • Kun jij iedereen een hondendrol laten tekenen?
  • Kun jij beredeneren waarom bomen willen lopen?

Met serieuze en minder serieuze opdrachten brengt het spel Hikes kinderen en volwassenen met elkaar in verbinding.

Het zet je bovendien aan het denken en brengt je zo af en toe ook nog buiten je comfort zone. Dit doe je samen, want Hikes draait niet om winnen maar om delen. 

De drie verschillende hikes

Het doel van het coöperatieve spel Hikes is om samen drie hikes af te leggen en zo het eindpunt te bereiken. Je speelt dus niet tegen elkaar maar met elkaar.

Er zijn drie hikes met elk drie verschillende etappes. Elke etappe staat voor een bepaald soort opdracht. Deze opdracht staat op een zogenaamde etappekaart. Er zijn 25 varianten van elk soort etappekaart zodat het leuk blijft om het spel steeds opnieuw te spelen met steeds weer andere opdrachten.

Denkhikes
In de Vragenhike vind je de etappes: Vraag maar raak, Rara welk dier ben ik? en Stel vragen aan.
Speelhike
De Speelhike daagt je creatief uit met de etappes: Zing de zin, Teken het woord en Ding dong.
vragenhike
Met de Denkhike laat je je hersens kraken met de etappes: Wat vind jij?, Wat kies jij? en Even uitleggen

Maak spannende routes met de etappekaarten

Op elke etappekaart staat behalve de opdracht, op de achterkant ook een stukje pad.

Als de opdracht is volbracht, mogen de spelers dat stukje van het pad op tafel leggen en deze verbinden met de stukjes pad die al eerder zijn neergelegd.

De paadjes vormen als het ware de hikeroute die je aflegt. Als je samen een etappe hebt volbracht, mag je bovendien ook nog een vlagkaart aanleggen. Fanatieke spelers kunnen zo meterslange hikes neerleggen.

Waar speel je Hikes?

Je kunt Hikes overal spelen, als er maar één of meer kinderen bij zijn. Want dan komen die volwassenen tenminste ook eens los. Maar dat betekent dus niet dat het spel alleen voor kinderen is. Het is juist leuk om meerdere generaties in verbinding te brengen. Bijvoorbeeld bij een familiediner of bijvoorbeeld tijdens de feestdagen.

Maar Hikes kan natuurlijk ook heel goed in de klas gespeeld worden. En als je als school met klassen een verzorgingstehuis bezoekt in het kader van burgerschapsvorming dan kun je de kinderen het spel laten spelen met de bewoners.

Je kunt ook een verbindende activiteit organiseren in je buurthuis of wijkcentrum. Want met Hikes kun je overal mensen met elkaar in verbinding brengen. Zeker met de kracht van de onbevangenheid van kinderen erbij. 

Dus… ben jij de polarisatie en grimmigheid van de huidige samenleving ook een beetje zat? Breng dan positiviteit en verbinding met spel Hikes! Het spel dat niet draait om winnen maar om delen!

Bedacht door HVO-docent Francis Faken

Francis Faken is de bedenker van het spel. Ze is nu zelfstandig ondernemer op het gebied van een positieve mindset en geluk. Maar tot voor kort werkte zij in het onderwijs. Na de pabo en haar baan als onderbouwleerkracht werd zij HVO-docent.

‘Bij vormingsonderwijs ga je samen met leerlingen in gesprek over morele vragen en levensvragen. Je helpt leerlingen ontdekken wie ze zijn en wat zij belangrijk vinden. Daarnaast leer je kinderen naar elkaar te luisteren en vragen aan elkaar te stellen. 

Ik merkte dat het voor kinderen makkelijker was om in gesprek te gaan aan de hand van een spelvorm. Toen ik bezig was met het bedenken van Hikes kwam ik erachter dat er meer potentie in dit spel zat. Dit is een spel waar je meerdere lessen mee kan vullen, en niet alleen in het onderwijs!

Francis Faken

Voor wie?

Verbinden met elkaar kan overal! Thuis met het hele gezin of de hele familie, maar ook op school en op de BSO.

Hikes kan gespeeld worden met avonturiers vanaf ongeveer 7 jaar tot ver in de 100.

Door de opdrachten leer je elkaar op een andere manier kennen. Je hebt het eens over heel andere onderwerpen en deze gesprekken worden afgewisseld met grappige activiteiten.

Hikes

draait niet om winnen maar om delen.

De uitgaven van Filosovaardig

Een goudvis in de zee

Cover van Een goudvis in de zee

Baroe is kampioen vragen stellen. In deze tien filosofische verhalen kun je met hem meedenken. Met leuke filosofieweetjes en denkvragen.

Denktekenen

Doosje van Denktekenen

45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten over verschillende thema’s. Voorzien van denkvragen en prikkelende kindercitaten.

Praatplaatjes

Doosje van Praatplaatjes

Praatplaatjes is een set met aansprekende plaatjes om met kinderen filosofische vragen te onderzoeken. Vertaald in het Japans.

Praattoppers

Doosje van Praattoppers

Dertig coachkaarten om kinderen spelenderwijs betere gespreksvaardigheden aan te leren. Met handige activiteitenwijzer.

Praatprikkels

Doosje van Praatprikkels

Vijftig filosofische vragen voor kinderen. Vertaald in het Japans, Engels en Duits. Meer dan 30.000 stuks verkocht. Winnaar Berrie Heesen Prijs.

Tickle Talks

Doosje van de Tickle Talks

50 philosophical questions for kids. De Engelse versie van de Praatprikkels. Leuk voor het voortgezet onderwijs of internationale scholen.

Denkdobbelen

Doos van Denkdobbelen

Denkdobbelen geeft de fantasie van kinderen een boost! Je kunt met het spel meer dan 30 creatieve, soms hilarische activiteiten doen.

Kan niet bestaat niet

Cover van Kan niet bestaat niet

Verhalen en gedichten om mee te filosoferen, met uitgebreide praattips. Voor jonge kinderen vanaf vier jaar tot een jaar of acht.

De virtuele vakdocent

Een kunstenaar, muzikant, of echte filosofiejuf in de klas is natuurlijk een enorme verrijking voor je CKV lessen.

Maar helaas zijn schoolbudgetten niet oneindig. Daarom is er De virtuele Vakdocent.

Deze vakdocenten komen via het digibord in je klas, en dat is een stuk voordeliger.

Zo heb je het beste van twee werelden. De expertise en inspiratie van een vakdocent en de rust en structuur van je eigen klassenmanagement.

Een pleidooi voor het tegenvoorbeeld dankzij de Denkballades

De Virtuele Vakdocent lespakketten:

Denkballades

In de vijf volledig verzorgde digibordlessen Denkballades draagt muzikale verteljuf Floor op betoverende wijze verhalen van Toon Tellegen voor en stelt filosofiejuf Fabien naar aanleiding van het verhaal denkvragen.

Knip je Knap

In drie lessen neemt beeldend kunstenaar Eline Janssens kinderen mee in de knipkunst. Filosofiejuf Fabien van der Ham prikkelt de kinderen om na te denken over de vragen die door de kunstopdrachten ontstaan.
De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 269 reviews.