Your Cart

Denkdobbelen: creatief doe- en denkspel

Doos van Denkdobbelen

Denkdobbelen is het meest creatieve doespel dat er is. Je kunt ermee toneelspelen, dichten, verhalen schrijven, beweegspelletjes doen, uitvindingen maken en nog veel meer.

De fantasie van kinderen wordt zo enorm gestimuleerd. Bovendien kun je met het spel makkelijk gespreksstof voor filosofische gesprekken creëren. Leuk voor thuis, op school en de bso.

Het spel is inmiddels niet meer verkrijgbaar, alle 3000 exemplaren zijn verkocht.

 

Stimuleert de fantasie

Uit een heleboel onderzoeken blijkt dat fantasie een belangrijk onderdeel is voor de ontwikkeling van kinderen. Spelen is natuurlijk heel leuk als je veel fantasie hebt, maar daarnaast draagt fantasie bij aan de ontwikkeling van emotionele beheersing, creativiteit, sociale vaardigheden, empathie en kritisch denken.

Door kinderen te laten Denkdobbelen prikkel je hun fantasie op veel manieren. Je kunt met het spel bijvoorbeeld toneelspelen, dichten, verhalen schrijven, beweegspelletjes doen, uitvindingen maken en nog veel meer.

 

Goed voor de taalonwikkeling

Zonder taal kun je niet denken. De taalontwikkeling van kinderen is dus heel erg belangrijk, misschien wel het belangrijkste wat er is. Taal moet daarom op zo veel mogelijk manieren aangeboden worden. Niet alleen per taalonderdeel in grammatica- en spellinglessen op school maar ook op manieren waardoor taal in zijn geheel voorbij komt. Dat kan bijvoorbeeld door te spelen met taal. Het spel creëert een context en dat vergroot het taalinzicht. Het mooie is dat de kinderen niet door hebben dat ze aan het leren zijn.

 

Het zet kinderen aan het filosoferen

Behalve voor taalspellen en creatieve activiteiten kun je Denkdobbelen gebruiken als gespreksstarter. Dan creëer je met het spel gespreksstof om de mondelinge taalvaardigheid te stimuleren. Zo kun je met het spel op meerdere manieren filosoferen, maar ook andere gesprekken voeren.

Je vindt de oefeningen en spellen die je kunt doen door te Denkdobbelen op de gelijknamige site. Ook staat daar uitgelegd hoe je het spel  als uitpakspel voor Pakjesavond kunt gebruiken.

Lees de special Filosoferen en fantasie gaan goed samen om meer te leren over filosoferen met het spel Denkdobbelen.

 

Meer dan 30 spelmogelijkheden

Denkdobbelen kan thuis, maar ook in de klas. Je kunt meer dan 30 activiteiten met het spel doen. Daardoor kun je bijvoorbeeld op school (met aftrek van de schoolvakanties) bijna elke week een andere activiteit met het spel Denkdobbelen doen. Je kunt in de Webshop Kinderfilosofie een voordelig multipack van vijf spellen kopen zodat je de kinderen in groepjes kunt laten Denkdobbelen.

Monique: 'Erg leuk om te spelen! Mijn kinderen hebben zelf de woorden mogen bedenken, behalve de startwoorden (willen. moeten, mogen, kunnen). We kwamen al dobbelend op de vraag: "Mogen juffen altijd rennen?" dat bracht ons bij de zoektocht (soms kwamen de vragen vanzelf en soms met behulp van de doorvraagkaarten) naar de regels in de klas, wie mag er eigenlijk een regel overtreden? En wat is dan de consequentie? Zijn er ook regels zonder consequenties? Hoeveel waarschuwingen mag je krijgen? Wanneer is het echt fout? Wie bepaalt dat dan? Wat weet een rechter? Wanneer ga je naar de gevangenis? Waar is een gevangenis eigenlijk goed voor? En op deze laatste vraag concludeerde de meisjes gezamenlijk dat een gevangenis goed is omdat je daar beschermd kunt leren van je fouten. Het is dus eigenlijk een school. De school lijk ook wel een beetje op een gevangenis ... en de juf moet zich net als de bewaker in de gevangenis ook aan de regels houden. Dus als rennen niet mag, dan mag de juf dat ook niet... Heerlijk, toch!'

Bekijk hoe kinderen zelfstandig filosoferen met het spel

De uitgaven van Filosovaardig

Hikes - het spel dat verbindt

Doos Hikes - het spel dat verbindt

Het spel Hikes draait niet om winnen maar om delen. De spelers worden uitgedaagd om vragen aan elkaar te stellen, zich creatief te uiten en samen na te denken.

Een goudvis in de zee

Cover van Een goudvis in de zee

Baroe is kampioen vragen stellen. In deze tien filosofische verhalen kun je met hem meedenken. Met leuke filosofieweetjes en denkvragen.

Denktekenen

Doosje van Denktekenen

45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten over verschillende thema’s. Voorzien van denkvragen en prikkelende kindercitaten.

Praatplaatjes

Doosje van Praatplaatjes

Praatplaatjes is een set plaatjes om samen filosofische vragen te onderzoeken. Vertaald in het Japans. Meer dan 12.000 verkocht.

Praatprikkels

Doosje Praatprikkels

50 filosofische vragen voor kinderen. Vertaald in het Japans, Engels en Duits. Meer dan 40.000 verkocht. Winnaar Berrie Heesen Prijs.

Praattoppers

Doos Praattoppers

Dertig coachkaarten om kinderen spelenderwijs betere gespreksvaardigheden aan te leren. Met handige activiteitenwijzer.

Tickle Talks

Doosje van de Tickle Talks

50 philosophical questions for kids. De Engelse versie van de Praatprikkels. Leuk voor het VO of internationale scholen.

Denkdobbelen

Doos Denkdobbelen

Denkdobbelen geeft de fantasie van kinderen een boost! Je kunt met het spel meer dan 30 creatieve, soms hilarische activiteiten doen.

Kan niet bestaat niet

Voorkant Kan niet bestaat niet

Verhalen en gedichten om mee te filosoferen, met uitgebreide praattips. Voor jonge kinderen vanaf vier jaar tot een jaar of acht.