Your Cart

Praattoppers: coachkaarten voor betere gespreksvaardigheden

Doos van Praattoppers

Kinderen met goede gespreksvaardigheden komen verder in het leven. Want met goede gespreksvaardigheden vinden mensen je vaak aardiger en daardoor krijg je meer voor elkaar.

Daarom is het belangrijk om kinderen te coachen bij de ontwikkeling van hun gespreksvaardigheden.

Daarvoor ontwikkelde Filosovaardig de Praattoppers: coachkaarten voor betere gesprekken met kinderen.

Alle 2000 exemplaren van de Praattoppers zijn verkocht. Het is dus helaas niet meer verkrijgbaar. 

Herziene versie

De Praattoppers verschenen in september 2018 en deze set bleek zo’n succes dat ik besloot de set uit te breiden. In de praktijk bleken namelijk nog een paar belangrijke praattoppers te ontbreken, zoals de regel dat je op de bal moet spelen en niet op de man.

Daarom verscheen er een herziene versie die geen 26 maar 30 praattoppers bevat. Samen met de activiteitenwijzer heb je zo nog meer mogelijkheden om kinderen te leren hoe ze effectiever en vreedzamer met anderen in gesprek kunnen gaan. Bovendien zitten de kaarten en de activiteitenwijzer nu in een luxe doos met deksel.

Wat is een Praattopper?

Er zijn 30 Praattoppers. Een Praattopper is een coachkaart met daarop een gewenste gespreksvaardigheid. Op de voorkant staat een grappige cartoon die met een knipoog het belang van deze praattopper laat zien. Op de achterkant staat in voor kinderen begrijpelijke taal een uitleg over deze gespreksvaardigheid.

 

Activiteitenwijzer

Bij elk van de Praattoppers wordt in de activiteitenwijzer een activiteit beschreven om de vaardigheid te oefenen of illustreren. Zo werk je met deze set coachkaarten spelenderwijs aan de gespreksvaardigheden.

Op deze manier draag je met de Praattoppers bij aan:

  • een betere groepssfeer
  • fijnere communicatie tussen de kinderen
  • en burgerschapsvorming

 

Inhoud

  • 30 coachkaarten
  • Een activiteitenwijzer
  • Tip- en Topmagneten

Voor wie?

Praattoppers zijn geschikt voor iedereen die met groepen kinderen (vanaf circa 8 jaar) werkt. Bijvoorbeeld leerkrachten, pedagogische medewerkers, educatief medewerkers en ouders.

"Een kaartenset die ik alle scholen aanraad! Mooie opgebouwde volgorde van afspraken/tips, fijne opdrachten om ze in te oefenen en heel nuttig om kinderen te leren hoe je overleg pleegt in een groep."

Waarom de gespreksvaardigheden verbeteren?

Ik kom al jaren als filosofiejuf op scholen en voer met kinderen van alle leeftijden filosofische kringgesprekken. Het valt niet altijd mee om kinderen dan rustig met elkaar te laten praten. Zo was er op een gegeven moment een jongen die tijdens zo’n kringgesprek voortdurend door iedereen heen schreeuwde en hij gaf ongenuanceerd kritiek op de bijdrages van anderen. Toen ik hem vroeg waarom hij dat deed, zei hij: ‘Dat hoort zo, dat zie je op tv ook.’

Toen realiseerde ik me dat kinderen inderdaad niet altijd en overal het goede voorbeeld krijgen van hoe je op een goede manier met elkaar in gesprek kunt gaan. Het is geen onwil, kinderen weten vaak gewoon niet hoe het moet. Ik besloot de gespreksvaardigheden voortaan actief en op een positieve manier te gaan coachen. Niet alleen corrigeren maar vooral vertellen hoe het beter kan. Niet alleen met een opgeheven vinger maar ook door middel van spel. Dit resulteerde in 30 Praattoppers die elk met een spel of activiteit kunnen worden geoefend of geïllustreerd. Zoals alle producten van Filosovaardig kwam de ontwikkeling van het product tot stand in de praktijk. De kinderen op de twee scholen waar ik het concept van de Praattoppers testte reageerden enthousiast en vroegen al snel zelf om de Tip en de Top.”

Recensies Praattoppers

De uitgaven van Filosovaardig

Hikes - het spel dat verbindt

Doos Hikes - het spel dat verbindt

Het spel Hikes draait niet om winnen maar om delen. De spelers worden uitgedaagd om vragen aan elkaar te stellen, zich creatief te uiten en samen na te denken.

Een goudvis in de zee

Cover van Een goudvis in de zee

Baroe is kampioen vragen stellen. In deze tien filosofische verhalen kun je met hem meedenken. Met leuke filosofieweetjes en denkvragen.

Denktekenen

Doosje van Denktekenen

45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten over verschillende thema’s. Voorzien van denkvragen en prikkelende kindercitaten.

Praatplaatjes

Doosje van Praatplaatjes

Praatplaatjes is een set plaatjes om samen filosofische vragen te onderzoeken. Vertaald in het Japans. Meer dan 12.000 verkocht.

Praatprikkels

Doosje Praatprikkels

50 filosofische vragen voor kinderen. Vertaald in het Japans, Engels en Duits. Meer dan 40.000 verkocht. Winnaar Berrie Heesen Prijs.

Praattoppers

Doos Praattoppers

Dertig coachkaarten om kinderen spelenderwijs betere gespreksvaardigheden aan te leren. Met handige activiteitenwijzer.

Tickle Talks

Doosje van de Tickle Talks

50 philosophical questions for kids. De Engelse versie van de Praatprikkels. Leuk voor het VO of internationale scholen.

Denkdobbelen

Doos Denkdobbelen

Denkdobbelen geeft de fantasie van kinderen een boost! Je kunt met het spel meer dan 30 creatieve, soms hilarische activiteiten doen.

Kan niet bestaat niet

Voorkant Kan niet bestaat niet

Verhalen en gedichten om mee te filosoferen, met uitgebreide praattips. Voor jonge kinderen vanaf vier jaar tot een jaar of acht.

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 501 reviews.