Shopping Cart
hart icoon

Workshop werkvormen voor filosofische onderzoeken

Als je eenmaal bekend met filosoferen met kinderen is het fijn om meer werkvormen te kunnen gebruiken naast het kringgesprek.

Je kunt dan meer variatie in je lessen aanbrengen en het denken van de kinderen op meerdere manieren aanspreken.

In deze drie uur durende workshop maak je kennis met ruim vijftien verschillende werkvormen.

 

Beschikbare data

(Elk half jaar worden er nieuwe data ingepland)

Wat leer je in de workshop werkvormen voor filosofische onderzoeken?

Je maakt kennis met ruim vijftien werkvormen waarmee:

  • je ervoor zorgt dat iedereens ideeën mee kunnen doen in het gesprek
  • je in grote groepen in gesprek kunt gaan
  • je het denken van kinderen kunt helpen structureren
  • Je kinderen feedback kunt geven op hun denken en het groepsproces

Sommige van deze werkvormen worden uitgelegd en met een aantal gaan we ter plekke aan de slag en oefenen.  Door de werkvormen zelf te ervaren krijg je inzicht in hoe je ze als gespreksleider kunt inzetten.

Hoe leer je?

Deze workshop over werkvormen bestaat uit veel praktijkoefeningen die worden afgewisseld met theorie, tips en voorbeeldgesprekken van filosoferende kinderen. Ook doen we samen regelmatig een aanzet tot een filosofisch gesprek om zo te ervaren wat bepaalde technieken met de groep doen. Op deze manier kan ik tegelijk de technieken demonstreren.

Advies voor deelname

Het is belangrijk dat je al ervaring hebt met en kennis hebt over filosoferen met kinderen. De aandacht gaat in deze workshop echt puur naar verschillende werkvormen. Als je meer wilt leren over vragen stellen en hoe je een gesprek voert, kun je beter de introductieworkshop of verdiepingsworkshop doen.

Inclusief

– Koffie/thee en wat lekkers
– Cadeautje: set werkbladen om in lessen te gebruiken
– Deelnemers ontvangen een certificaat
– Cursusmap

Reviews: wat vond je goed?

‘Alles! De voorbeelden, het praktisch doen van sommige voorbeelden, de werkbladen, jouw uitleg en de groep mensen!’

‘Jouw open, enthousiaste houding en blik, Fabien. De actuele website om te raadplegen. Werkvormen, die ook voor allerlei andere onderwijsinhoudelijke zaken te gebruiken zijn.’

‘Wat een leuke en inspirerende workshop! Door de leuke, afwisselende werkvormen vloog de tijd voorbij. Absoluut een aanrader.’

Algemene informatie

Voor wie?

In de workshop ligt het accent op filosoferen in de klas, maar alles wat je leert kun je ook gebruiken voor filosofische gesprekken op de bso, in de bibliotheek, met je eigen kinderen of andere situaties waarbij je met kinderen in gesprek kan gaan.

Aansluitende workshops

Deze workshop kun je goed combineren met een van de andere modules uit het leerprogramma. Er zijn vijf module: de introductiecursus, de verdiepingsworkshop, module werkvormen voor filosofische onderzoeken, module Filosofie & Leesbevordering en de module Filosofie & Kunst. Sommige van deze workshops vinden op één dag plaats.

Kosten en Korting

De workshop kost 95 euro per persoon. Als je meerdere workshops tegelijk boekt, krijg je korting. Bij elke extra workshop wordt deze korting hoger. Deze korting start met een korting van € 5,00 per workshop als je er twee tegelijk boekt en loopt op tot een korting van € 12,60 per workshop als je tien workshops tegelijk boekt (als je bijvoorbeeld ook voor een collega bestelt).

Workshopleider

Foto van Fabien van der HamFabien van der Ham
Fabien is sinds 2012 het gezicht achter Filosovaardig en heeft zich middels werk en studie gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Filosoferen met kinderen is een passie die is voortgekomen uit haar werk met kinderen als kinderboekenschrijfster.  “Door de aandacht voor taal en rekenen vergeten we wel eens dat kinderen ook hun eigen denkkracht moeten ontdekken en ontwikkelen. Daarom pleit ik al jarenlang voor meer aandacht voor filosofie voor kinderen. Hoe meer mensen ik enthousiast kan maken, hoe beter! Dus schrijf je in!”

Overzicht alle ingeplande workshops

Voorwaarden

Annuleren kan tot 2 weken voor aanvang. In overleg kan je deelname naar een andere cursusdatum worden verplaatst. Bij bestellen op rekening moet de factuur een maand van tevoren betaald zijn. Als de workshop door Corona niet door kan gaan, ontvang je je inschrijfgeld retour.

Terug naar het workshopoverzicht

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 181 reviews.