Shopping Cart
hart icoon

Denkballades: muzikale en filosofische digibordlessen

Met de digibordlessen Denkballades haal je vakdocenten via het digibord in de klas. Het is een volledig verzorgd lespakket dat bestaat uit vijf lessen.

Je start de les met een video waarin muzikale verteljuf Floor op betoverende wijze verhalen van Toon Tellegen voordraagt. Zichzelf begeleidend op piano en saxofoon speelt en vertelt ze enkele van de filosofische en soms absurdistische verhalen over de mier, de eekhoorn en andere dieren. Dit doet ze zo goed dat de video-opname voelt alsof je in een klein, intiem theater een vip-voorstelling bijwoont.

Denkballades Weet jij eigenlijk wel zeker dat jij een mens bent?

Filosofiejuf zet aan het denken

Na de vertelling volgt steeds een filosofische overpeinzing van filosofiejuf Fabien van der Ham. De bedoeling is dat kinderen door het verhaal en de vragen van de filosofiejuf in een prettig filosofische verwarring raken zodat ze zich open kunnen stellen voor nieuwe gedachten.

Hoe geef je de les?

Bij elke digibordles vind je een docentenhandleiding. Hierin staat beschreven hoe je de filosofieles kunt geven. Als voorbereiding hoef je alleen het vragenblad en het doeblad te printen en de video op het digibord klaar te zetten. Dat is alles!

Vragenkaartjes

Na het gezamenlijk kijken van de video kun je met behulp van de vragen op het vragenblad met de kinderen gaan filosoferen. Print en knip deze uit zodat je ze bij het kringgesprek bij de hand hebt.

Voorbeeld doeblad Denkballades

Doeblad

Je kunt de digibordles afsluiten door de kinderen het bijbehorende doeblad te laten maken. Het doeblad bevat vaak een creatieve opdracht waarbij het kind iets moet tekenen of schrijven. Bij deze opdracht reflecteert het kind ook op zichzelf.

Literatuur- en muziekweetje

Elke les bevat ook een literatuur- en muziekweetje waarmee je nog een extra verdieping aan de lessen kunt geven. In het literatuurweetje wordt iets verteld over het werk van Toon Tellegen. In het muziekweetje wordt iets verteld over de componist van de gebruikte muziek.

 

Voor wie?

Je kunt de digibordlessen gebruiken van groep 3 t/m 8. Al zullen kleuters ook genieten van de voordracht van de muzikale verteljuf Floor. Je kunt dus met de aanschaf van dit ene lespakket de lessen elk jaar in alle groepen gebruiken. 

De vijf lessen

Wat is missen?

In dit verhaal vragen Mier en Eekhoorn zich af of ze elkaar zouden missen. Daarvoor moeten ze eerst bedenken wat missen is.

Mag je zijn wie je bent?

De zandvlieg heeft bijzondere verjaardagswensen. Toch doen de dieren precies wat hij wil. Is het goed om anderen volledig te accepteren?

Weet jij eigenlijk wel zeker dat jij een mens bent?

Op een dag vroeg de schildpad zich af: Wie of wat ben ik eigenlijk? Als je meedenkt weet je al snel niet meer of jij een mens bent.

Bestaat dat: niets weten?

De eekhoorn vraagt zich in dit verhaal af of niets weten bestaat. Dat zet aan het denken. Wat kun je eigenlijk wel of niet weten?

Kan een taart zomaar ontstaan?

De dieren zaten aan de oever van de rivier toen er een reusachtige taart voorbijdreef. Hoe kon deze taart zomaar ontstaan?

Bekijk de trailer

Strikt genomen zijn de ‘Denkballades’ onderwijsmateriaal, je wordt op de site aangesproken als ‘docent’- maar daar schrikken veel ouders en andere verzorgers na zoveel thuisonderwijs niet meer van.
De docentenhandleiding biedt prima stof tot nadenken, ‘filosofiejuf’ Fabien van der Ham mijmert door op het thema van de aflevering (‘Kun je niets weten?’) en al met al steek je er als volwassene stiekem wat van op.
Dan krijg je ook nog fijne klassieke muziek voorgeschoteld van de klassiek geschoolde Wittink.

Lodewijk Dros in Dagblad Trouw

Geef een rijke les met de Denkballades

*
Vijf prikkelende video's met muzikant Floor en filosofiejuf Fabien die je kunt gebruiken als start van de les. 
*
Bij elke les een download met tien vragenkaartjes
*
Bij elke les een doeblad voor de kinderen
*
Bij elke les een literatuur- en een muziekweetje
*
Bij elke les een gesprekshandleiding voor de begeleider
*

De virtuele vakdocent

Denkballades is onderdeel van het concept De virtuele vakdocent: Een kunstenaar, muzikant, of echte filosofiejuf in de klas is natuurlijk een enorme verrijking voor je CKV lessen. Maar helaas zijn schoolbudgetten niet oneindig. Daarom is er De virtuele Vakdocent.

Deze vakdocenten komen via het digibord in je klas, en dat is een stuk voordeliger. Zo heb je het beste van twee werelden. De expertise en inspiratie van een vakdocent en de rust en structuur van je eigen klassenmanagement.

Ontstaan door Corona

Deze lesmethode werd speciaal ontwikkeld vanwege de coronacrisis. Tot de lockdown in maart trad Floor Wittink op voor volwassenen met haar vertelconcert ‘Misschien wisten zij alles’ waarin zij de dierenverhalen van Toon Tellegen vertelt en zichzelf daarin begeleidt met klassieke muziek. Omdat Floor door corona niet meer op kon treden, heeft ze van haar voorstelling een digitale belevenis gemaakt. Ze vroeg of Filosovaardig de video’s kon gebruiken omdat de verhalen natuurlijk ook populair zijn bij kinderen. Zo ontstond het idee voor de digibordlessen Denkballades. 

Lees ook: hoe overleeft de muzikant?

Blog over een van de lessen

Natuurlijk zijn alle lessen uitgetest. Waaronder de les ‘Weet jij eigenlijk wel zeker dat jij een mens bent?’ Waarop Doran zei: ‘Ik weet eigenlijk wel zeker dat wij een mens zijn, want er is iemand die heeft ons een mens genoemd. Dus dan zijn we dat ook.’

‘Maar dat hebben we toch zelf gedaan?’ merkte Djaja kritisch op en ze gaf daarmee meteen aan dat de vraag nog niet zo eenvoudig te beantwoorden was.

Lees via deze link  hoe dit gesprek verder liep.

 

De uitgaven van Filosovaardig

Hikes - het spel dat verbindt

Doos Hikes - het spel dat verbindt

Het spel Hikes draait niet om winnen maar om delen. De spelers worden uitgedaagd om vragen aan elkaar te stellen, zich creatief te uiten en samen na te denken.

Een goudvis in de zee

Cover van Een goudvis in de zee

Baroe is kampioen vragen stellen. In deze tien filosofische verhalen kun je met hem meedenken. Met leuke filosofieweetjes en denkvragen.

Denktekenen

Doosje van Denktekenen

45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten over verschillende thema’s. Voorzien van denkvragen en prikkelende kindercitaten.

Praatplaatjes

Doosje van Praatplaatjes

Praatplaatjes is een set plaatjes om samen filosofische vragen te onderzoeken. Vertaald in het Japans. Meer dan 10.000 verkocht.

Praatprikkels

Doosje Praatprikkels

50 filosofische vragen voor kinderen. Vertaald in het Japans, Engels en Duits. Meer dan 30.000 verkocht. Winnaar Berrie Heesen Prijs.

Praattoppers

Doos Praattoppers

Dertig coachkaarten om kinderen spelenderwijs betere gespreksvaardigheden aan te leren. Met handige activiteitenwijzer.

Tickle Talks

Doosje van de Tickle Talks

50 philosophical questions for kids. De Engelse versie van de Praatprikkels. Leuk voor het VO of internationale scholen.

Denkdobbelen

Doos Denkdobbelen

Denkdobbelen geeft de fantasie van kinderen een boost! Je kunt met het spel meer dan 30 creatieve, soms hilarische activiteiten doen.

Kan niet bestaat niet

Voorkant Kan niet bestaat niet

Verhalen en gedichten om mee te filosoferen, met uitgebreide praattips. Voor jonge kinderen vanaf vier jaar tot een jaar of acht.

De virtuele vakdocent

Een kunstenaar, muzikant, of echte filosofiejuf in de klas is natuurlijk een enorme verrijking voor je CKV lessen.

Maar helaas zijn schoolbudgetten niet oneindig. Daarom is er De virtuele Vakdocent.

Deze vakdocenten komen via het digibord in je klas, en dat is een stuk voordeliger.

Zo heb je het beste van twee werelden. De expertise en inspiratie van een vakdocent en de rust en structuur van je eigen klassenmanagement.

Een pleidooi voor het tegenvoorbeeld dankzij de Denkballades

De Virtuele Vakdocent lespakketten:

Denkballades

In de vijf volledig verzorgde digibordlessen Denkballades draagt muzikale verteljuf Floor op betoverende wijze verhalen van Toon Tellegen voor en stelt filosofiejuf Fabien naar aanleiding van het verhaal denkvragen.

Knip je Knap

In drie lessen neemt beeldend kunstenaar Eline Janssens kinderen mee in de knipkunst. Filosofiejuf Fabien van der Ham prikkelt de kinderen om na te denken over de vragen die door de kunstopdrachten ontstaan.
De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 393 reviews.