Shopping Cart
hart icoon

Een filosofische vraag van een kind is een kans om hem beter te leren kennen

Deel dit blog:

Filosofische vraag: zou de plant het niet erg vinden dat we zijn bessen plukken?Samen met mijn zoontje van zes pluk ik aalbessen. Na een tijdje zegt hij: ‘Zou de bessenstruik dat niet erg vinden dat we zijn bessen plukken?’ Mijn eerste neiging is om te zeggen ‘nee hoor, daar merken planten niks van’. Maar gelukkig realiseer ik me op tijd dat het een prachtige filosofische vraag is en deze dus ook als zodanig behandeld moet worden. Net op tijd zeg ik:

‘Tja, ik weet eigenlijk niet. Waarom zou hij het erg kunnen vinden?’

‘Misschien doet het wel pijn?’

‘Zou een plant pijn kunnen voelen?’

‘Ik denk het wel want hij groeit en als je groeit dan adem je en als je ademt kun je ook pijn hebben.’

‘Wat gebeurt er als jij pijn hebt?’

‘Dan denk ik au dat doet pijn.’

‘Kan de plant denken?’

‘Misschien heeft hij wel hersenen.’

‘Waar zouden die dan zitten?’

‘Misschien in zijn wortels.’

‘Of in zijn blaadjes?’

‘Nee, want die vallen er af.’

‘O ja. Misschien vindt de plant het ook wel fijn dat we hem van zijn zware last verlossen. Want kijk, zijn takken hangen helemaal krom tot op de grond.’

‘Ja, misschien wel.’

Herken de filosofische vraag

En we plukken tevreden verder. Nog dagen geniet ik na van dit mooie gesprekje. Een gesprek wat niet zou hebben plaatsgevonden als ik zijn vraag had beantwoord vanuit kennis. Door zijn vraag te lezen als een filosofische vraag en dus te antwoorden vanuit onwetendheid ontstond er iets moois: ik kreeg een inkijkje in zijn hoofd, hoe hij denkt, redeneert, voelt. Dat is de waarde van filosoferen. Je maakt echt contact.

Denk je dat de filosofische vraag over de aalbessenstruik onzinnig is? Misschien moet je dan eens wat van de filosofen Norbert Peeters en Wouter Oudemans lezen.

Wil je ook gaan filosoferen met je kind? Neem dan eens een kijkje in de webshop. Daar vind je allerlei boeken en spellen die je daarbij kunt gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 132 reviews.