fbpx
Shopping Cart
hart icoon

Ergens | recensie

Deel dit blog:

De cover van het prentenboek ErgensIn het boek ‘Ergens’  wordt gespeeld met de verwarring die de begrippen ‘ergens’ en ‘nergens’ met zich meebrengen. Op een dag besluit Eva niet naar school te gaan maar gewoon de bus te nemen. Ze weet niet waar ze heen gaat, ze heeft geen plan. Als ze uit de bus stapt, ziet ze pijlen waarop staat ‘nergens’. Ze besluit deze te volgen want ze was wel nieuwsgierig naar ‘Nergens’. Als er vroeger iets kwijt was riep haar moeder altijd: ‘Ik kan het niet vinden. Het is nergens.’

Over de plek ‘Nergens’

Nergens blijkt een interessante plek vol zoekgeraakte spullen. Eerst komt Eva in een soort voorportaal. Het zit vol spullen maar ook met mensen en dieren die nog gevonden zouden kunnen worden. Maar als je hier langere tijd bent, volgt er een soort dag des oordeels waarna je definitief verhuist naar ‘Nergens’. Dat overkomt ook Eva.

In Nergens heerst een droeve, melancholische sfeer van vergetelheid. Eva wil hier wat aan doen. Dat doet ze op zo’n bijzondere manier dat er niemand meer voor altijd verdwenen is.

Nodigt uit tot gesprekken

Ergens is een poëtisch boek met prachtige, sfeervolle tekeningen. Het verhaal nodigt voortdurend uit om tussendoor met de kinderen in gesprek te gaan over de verwarrende woorden ‘ergens’ en ‘nergens’ en alles wat daarmee te maken heeft. Bijvoorbeeld:

Ben jij net als Eva’s moeder wel eens iets kwijt? Waar is het dan? Hoe weet je dat?

Ben je net als Eva wel eens verdwaald? Waar was je toen? Wat dacht je waar je was? Kun je verdwaald zijn als je weet waar je bent?

Na het voorlezen van het boek kun je verder denken met de kinderen. Ik startte het gesprek met een mooi doosje. Er zat iets in, maar wat? “Het is iets waarvan je er twee hoort te hebben maar waarvan er heel vaak eentje weg is.” Na wat denken en raden, weten de kinderen het.

Lees hier hoe dit gesprek verder ging.

Gratis praattips bij ‘Ergens’

Als je het boek in de webshop van Filosovaardig.nl koopt, krijg je er gratis (digitale) praattips bij!

Meer prentenboeken om mee te filosoferen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 88 reviews.