Shopping Cart
hart icoon

De Filosofie Box van Stine Jensen: een excuus om intieme vragen te stellen

Deel dit blog:

De Filosofie Box van Stine JensenDe Filosofie Box van Stine Jensen bevat 40 gesprekskaarten en het boekje Ken jezelf en de ander – een kleine filosofie van het gesprek. Hierin stelt Jensen: ‘Gebruik de kaarten als excuus om intieme vragen te stellen, opdat de gesprekken die er uit voortkomen helpen om iemand beter te leren kennen.’

Dat heeft ze mooi gezegd en het is precies de reden waarom ik van kaartensets met gespreksvragen hou. Of het nou filosofische vragen of persoonlijke vragen zijn, het maakt niet uit. Dankzij zulke kaartensets voer je ineens gesprekken die je anders nooit zou voeren. Met je kind, je moeder, je broer, je buurvrouw of wie dan ook maar het gesprek met je aandurft.

De Filosofie Box van Stine Jensen bevat absoluut intieme vragen.

Daarin onderscheidt de set zich ook van andere gesprekskaartensets. Het zijn ook originele vragen waarop je niet altijd spontaan een antwoord zult kunnen geven. Je moet echt even over jezelf nadenken.

Bijvoorbeeld:

  • Wat is je grootste goede daad geweest?
  • Welke harde les heb je geleerd?
  • Welk beeld van jezelf hou je graag in stand?
  • Waarin verschil jij van anderen?

Wanneer heb je een goed gesprek?

Voorbeeldkaarten uit de Filosofie Box van Stine JensenIn eerste instantie lijken het vooral reflectievragen. Toch, als je echt gaat nadenken over de vraag, denk je vaak eerst na over een conceptuele vraag. Bijvoorbeeld de vraag ‘Welke reis heeft je veranderd?’ doet je nadenken over ‘Wanneer beschouw je je leven als veranderd?’ en ‘Wat is een verandering?’

Het zijn ook vragen waarop je misschien niet aan iedereen een antwoord wil geven. En misschien zijn ze juist daarom zo goed. ‘Een goede conversatie is als mensen kwetsbaar durven te zijn en dingen over zichzelf durven te vertellen die tegen ze gebruikt kunnen worden in de toekomst.’ Dat stelt filosoof Allain de Botton. Het is een van de mensen die Stine Jensen interviewt in het bijbehorende boekje Ken jezelf en de ander – een kleine filosofie van het gesprek.

In dit boekje houdt Jensen een pleidooi voor het echte gesprek. De Britse schrijver Stephen Miller meent dat we ons in een argumentatieve cultuur bevinden waarin we vooral bezig zijn met wat we straks gaan zeggen en niet meer goed naar elkaar luisteren.

Gek genoeg lopen er wel veel professionals rond die gespecialiseerd zijn in goede gesprekken. Jensen interviewt er drie. Het verslag van deze interviews zal je zeker aanmoedigen meer goede gesprekken te voeren. Die kun je dus starten met de gesprekskaarten uit de Filosofie Box. Op elke kaart staat behalve een vraag ook een quote. Ook deze nodigen uit tot gesprek. Het geheel is ook mooi en verzorgd vormgegeven. De box is een mooie luxe doos. Aanrader dus!

Je kunt deze vragen gebruiken vanaf een jaar of tien. Ik zou de kaarten denk ik niet zo makkelijk in een klas gebruiken, daar zijn de vragen toch wat te persoonlijk voor. Maar in een gezin, relatie of andere vertrouwde, kleine setting zullen de vragen zeker tot mooie gesprekken leiden met jong en oud!

Tips uit de Webshop Kinderfilosofie

Lees ook

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 285 reviews.