Beschrijving
Iedereen telt is een bijzonder boek. Het is een kunstwerk, een zoekboek, een kijkboek, een filosofisch boek, en een verbindend boek en ja inderdaad ook een telboek. Iedereen telt laat zien hoe elk mens met zijn eigen verhaal door het leven stapt en er ook maar het beste van probeert te maken.
Het eerste wat opvalt aan Iedereen telt zijn de bijzondere illustraties. Deze zijn helemaal in lichtblauwe lijnen getekend en niet ingekleurd. Behalve de mensen! Die zijn steeds wel ingekleurd. Zo zie je eerst een tekening van een kinderkamer met een jongetje in zijn bed. Alleen het jongetje heeft kleur.
Elke bladzij laat weer een nieuwe plek zien met steeds meer mensen. Zo ontstaat er doordat er steeds meer verschillende mensen in beeld gebracht worden ook steeds meer kleur in het boek. Ik vermoed dat de makers hiermee willen zeggen dat het leven kleur krijgt door alle verschillen tussen de mensen. In elk geval vind ik dit wel een fijne interpretatie.
Onder de tekening staat een vrij objectieve beschrijving van de mensen. Bij een illustratie van een lift met zes mensen staat bijvoorbeeld: ‘Zes mensen in een lift. Een van hen is als de dood dat hij iets zal missen. Twee van hen voelen zich eenzaam.’
Uitnodiging tot gesprek
De teksten nodigen uit om extra goed naar de tekeningen en de mensen te kijken. Wie zou er eenzaam zijn? Vervolgens kun je daar op doorvragen. Kun je het zien als iemand eenzaam is? Moet je eenzame mensen helpen? Hoe kom je erachter dat iemand eenzaam is? Zo kun je bij elke illustratie een verdiepend gesprek aangaan.
Overkoepelend bij al die tekeningen en de tekstjes is natuurlijk de vraag: kun je aan de buitenkant zien wat voor mens iemand is? Maar ook: hoeveel weten we echt van elkaar?
Op de laatste pagina staan nog een heleboel bonusvragen om verder te fantaseren over sommige personages. Ook staan hier nog wat filosofische vragen bij om samen verder te denken.
Kortom een boek om eindeloos mee in gesprek te gaan door samen te fantaseren en te filosoferen en te genieten van de prachtige tekeningen.
Voor kinderen vanaf 4 jaar tot een jaar of 9.