Shopping Cart
hart icoon

Buiten de kaders denken? Denk juist eens binnen de kaders!

Deel dit blog:

‘Buiten de kaders’ denken is al heel lang in. Zo in, dat ‘binnen de kaders’ kijken ‘buiten de kaders’ kijken wordt. ‘Buiten de kaders’ kijken is zelfs zo’n cliché geworden dat als je op ‘binnen de kaders’ googelt je alsnog hits krijgt voor ‘buiten de kaders’. Alsof dat wel een typefout moest zijn en Google zo behulpzaam is om dat te corrigeren. Een extra reden om alles eens eigenwijs en strikt ‘binnen de kaders’ te gaan bekijken!

Gouden kaders

Cover van het boek De gouden lijstHet boek ‘De gouden lijst’ van Rindert Kromhout en Gerda Dendooven gaat over een familie die alles al heeft, behalve een mooi schilderij. Ze kopen daarom een mooie gouden lijst en nodigen een kunstschilder uit om een schilderij te maken voor in deze lijst. De schilder beschildert dan van alles zoals het servies en de eettafel maar niet het schilderijdoek. De ouders worden daarom een beetje mopperig. Hun kinderen zijn wijzer. Ze pakken de gouden lijst van de muur en houden deze voor alle spullen zodat de ouders door de lijst kunnen kijken. Nu zien ze het ook: hun hele huis is een schilderij! Kortom… kijken binnen een kader kan zorgen dat je het mooie ziet. Zou dat voor de leerlingen in de klas ook gelden? (Het boek is helaas niet meer leverbaar, wellicht is het nog wel in de bibliotheek te vinden)

Kijken door kaders

Misschien is er in de school en op het schoolplein ook meer moois te vinden dan je verwacht. Maak voor alle kinderen een ‘lijst’ van (eventueel goudkleurig) karton. Laat ze rondlopen door de klas, de school en/of over het plein met hun kader. Het kader houden ze op een armlengte van hun ogen. Zo kunnen ze de wereld door hun kader bekijken. Als ze iets moois zien, maken de kinderen of de leerkracht er een foto van (met een smartphone) met het kader erbij. Alle gemaakte foto’s print je uit voor een expositie. Een mooie titel voor de expositie kan dit ultrakorte gedicht van K. Schippers zijn: Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is.

Denk eens binnen de kaders!

Filosoferen

Denk na deze opdracht met de kinderen na over de vraag of alles kunst kan zijn.

In het blog ´Filosoferen over kunst´ kun je meer inspiratie opdoen om te filosoferen met kunst.

Filosofie wordt kinderspel met onze materialen!

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 402 reviews.