Your Cart

Berrie Heesen Prijs 2016 voor filosofische theatervoorstelling van Mariëlle Sauers

Vrijdag 17 februari is voor de 5e keer de Berrie Heesen Prijs uitgereikt. Dit is een prijs om initiatieven voor filosofieprojecten voor kinderen te stimuleren. Mariëlle Sauers won de prijs met haar theatertentoonstelling Meneer Bork zoekt een woord. In dit theaterstuk voor 4+ kinderen leren we meneer Bork kennen die worstelt met de vraag of er voor alles een woord is, wat woorden eigenlijk zijn en wat het verschil is tussen woorden en dat waar woorden naar verwijzen. Tijdens drie korte onderbrekingen in de voorstelling gaan de acteurs met de jonge toeschouwers in gesprek over de vragen die meneer Bork heeft opgeworpen.

De jury beoordeelde deze inzending als ontroerend, grappig, origineel en vooral écht filosofisch.
Ook het feit dat het om een volledig uitgewerkt project ging oogstte onze waardering: de schrijfster heeft voor het spelen van het stuk een theatergroep aangezocht, de Lange Mannen, een inmiddels gehonoreerde subsidieaanvraag ingediend en het stuk wordt al enige tijd opgevoerd in theaters en op scholen.

Er waren ook nog drie eervolle vermeldingen:

Scheur en kleur

De filosofeerkalender ‘Scheur & Kleur’ van Ilse Daems, vanwege het mooie en doordachte materiaal, het originele idee en de ambitie er een samenwerkingsproject van te maken tussen filosofen, pedagogen e.a. die actief zijn in het land van de kinderfilosofie. Maar vooral ook omdat de filosofische vrolijkheid er van af spat.

Een mooie aarde

De filosofieles ‘Een mooie aarde’ van Frederiek de Jong, vanwege alweer het originele en goed uitgewerkte idee en de kans die deze les biedt om grote maatschappelijke thema’s op een speelse en tegelijk indringende manier aan de orde te stellen.

Filosoferen met je hele lijf

Het inspiratiealbum ‘Filosoferen met je hele lijf’ van Karin Gaublitz, waarin zij laat zien hoe zij met jonge kinderen die geen gemeenschappelijke taal hebben toch een basis legt voor filosoferen door een gemeenschappelijke nieuwsgierigheid op te roepen en de communicatie hierover op gang te brengen. Dit doet zij door denken en doen te combineren.

Alle vier gaven een presentatie over hun project. Enorm mooi om te zien hoe steeds meer kinderfilosofieprojecten van de grond komen! Ik hoop dat alle projecten hun weg naar een breed publiek zullen vinden. Net zoals mijn Praatprikkels waarmee ik in 2012 de Berrie Heesen Prijs won.

Andere winnaars

 

Filosofie wordt kinderspel met deze materialen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 473 reviews.