Your Cart

Filosovaardig ruimt regelmatig op

Op Filosovaardig (voorheen Filosofiejuf.nl) verschijnen al sinds 2011 regelmatig nieuwe blogs. Logisch dus dat er af en toe een artikel in de prullenbak verdwijnt of naar een ander plekje verhuist, want anders barst deze website uit zijn voegen.

Vandaar dat je nu iets anders op je scherm ziet, dan je had verwacht. 

Om iets te vinden wat lijkt op wat je zocht, kun je het beste:

  • de zoekfunctie rechts bovenaan de pagina gebruiken
  • of als je een lesbrief zocht op de ledenpagina kijken
Filosovaardig ruimt regelmatig op

Of kijk lekker rond tussen de inspiratieblogs

Kind gluurt door zijn vingers, en denkt dat hij nu onzichtbaar is.

Ontdek een onzichtbare wereld

De opdracht ‘teken iets wat onzichtbaar is’ zorgde voor een boeiende les. Het werd snel duidelijk dat het onzichtbare op veel manieren kan worden uitgelegd. Sasja heeft een traan getekend en zegt: “Verdriet kan onzichtbaar zijn. Soms ben je verdrietig maar ga je toch blij kijken.”
Adiëlle tekende een vergrootglas, ‘want glas is onzichtbaar. Maar,’ voegt ze daar triomfantelijk aan toe ‘wat je vergroot wordt juist zichtbaarder!’

Lees meer
Sciencefiction is vaak heel filosofisch

Filosoferen met sciencefiction

Filosofen doen graag gedachte-experimenten. In een gedachte-experiment bedenk je een situatie die niet echt bestaat, maar je doet even alsof dat wel zo is. Daarna ga je verder nadenken over wat die situatie voor de mens voor gevolgen kan hebben.

Eigenlijk zijn sciencefiction verhalen ook gedachte-experimenten. In deze verhalen wordt gespeeld met een idee rondom een verandering in de wereld zoals wij die kennen. Vervolgens wordt bedacht wat dat voor de mens zou betekenen. Sciencefiction zit daardoor als vanzelf vaak vol filosofische en vooral ethische vragen. Heel interessant dus om zo’n verhaal te gebruiken als start voor een les en na het voorlezen te gaan filosoferen.

Lees meer

‘Eerlijk zullen we alles delen!’ Maar is dat eigenlijk wel waar?

We denken na over een denkbeeldig persoon die een grote zak snoep heeft weten te scoren maar niets met zijn vriend wil delen. ‘Dat is niet eerlijk want de een wordt dan mollig en vet en dik en de ander zo dun als een spriet,’ luidt de eerste reactie. Al snel stappen we over van denken over snoep naar denken over geld en dan dreigt zelfs de kinderbijslag voor rijke mensen afgeschaft te moeten worden! Oneerlijk? ‘Deal with it!’

Lees meer