fbpx
Shopping Cart
hart icoon

Het stoere kunstboek | recensie

Deel dit blog:

Met ‘Het stoere kunstboek’ kun je met kinderen op avontuur in het Kröller-Müller museum terwijl je gewoon thuis op je stoel zit. In het boek staan 30 bijzondere kunstwerken van de Kröller-Müller collectie in een gevarieerde, speelse en spannende vormgeving waarin verhalen, weetjes en opdrachten een plek vinden.

Met verhalen van bekende kinderboekenschrijvers

Zo’n twintig kinderboekenschrijvers hebben zich door de kunstwerken laten inspireren en een verhaal, gedicht, beeldverhaal of strip bij het kunstwerk gemaakt. Natuurlijk komt deze inspiratie voort uit hun eigen interpretatie van het kunstwerk en dat is precies wat het boek zo interessant maakt. Hierdoor wordt duidelijk dat het er niet om gaat wat een kunstwerk betekent of wat de kunstenaar ermee bedoeld heeft, maar dat het vooral belangrijk is wat een kunstwerk met de kijker doet; oftewel hoe het de kijker aan het denken zet.

Filosoferen over kunst

Je kunt dit kunstboek daarom heel goed gebruiken om filosofische gesprekken mee te starten. Bekijk daarvoor steeds eerst samen het kunstwerk. De meeste kunstwerken uit het boek zijn ook op internet terug te vinden, zodat je ze ook op het digibord kunt laten zien. Stel dan aan de kinderen de volgende vragen:

  • Wat is het eerste gevoel dat je bij dit kunstwerk krijgt?
  • wat is opvallend of gek aan dit kunstwerk?
  • Waar zou het over gaan?

Laat daarna iedereen een vraag die hij door dit schilderij krijgt op een briefje opschrijven. Het moet een vraag zijn waar je samen over na kunt denken. Het liefst een filosofische vraag. Verzamel alle vragen.

Lees vervolgens het verhaal uit het kunstboek voor dat bij het kunstwerk hoort. Bespreek samen of je het verhaal wel of niet bij het kunstwerk vindt passen en waarom je dat vindt.

Kies vervolgens samen uit de bedachte vragen de leukste vraag om op dit moment samen over na te denken en ga daarover filosoferen.

Het boek komt natuurlijk nog meer tot leven als je het Kröller-Müller museum een keer bezoekt!

Filosofische kunstboeken voor kinderen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 88 reviews.