Your Cart

Kinderboekenweek 2020: gratis download filosoferen over geschiedenis

Kinderboekenweek 2020 thema is geschiedenisZoals elk jaar heb ik weer een download met filosofische praattips gemaakt rondom het thema van de Kinderboekenweek 2020. Het draait in de Kinderboekenweek natuurlijk om boeken en leesbevordering. Filosoferen kan een bijdrage leveren aan leesbevordering. Uit onderzoek blijkt namelijk dat praten over boeken het leesplezier vergroot. Filosoferen is een verrassende invulling voor zulke gesprekken. Bovendien is geschiedenis een interessant onderwerp om over na te denken.

Thema Kinderboekenweek 2020

Tijdens de Kinderboekenweek 2020 ga je terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Geschiedenis bestaat uit ontelbaar veel verhalen over mensen die ooit geleefd hebben en die iets meemaakten doordat er toen in de wereld bepaalde dingen gebeurde.

Net zoals wij nu dingen meemaken door bijvoorbeeld de Corona-pandemie of de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Dit soort verhalen worden in boeken opgeschreven. Ze zijn mooi en leerzaam om te lezen maar ook heel interessant om erover na te praten. Voor dit soort gesprekken kun je ook een filosofische insteek kiezen die past bij het thema van de Kinderboekenweek 2020.

Je kunt bijvoorbeeld nadenken over de betekenis van geschiedenis voor de mens in het algemeen. Een andere interessante filosofische vraag is hoe je zeker kunt weten of onze geschiedeniskennis waar is. En natuurlijk kan de situatie uit een historische verhaal een aanleiding voor een filosofisch gesprek zijn. Vaak leveren historische verhalen bijvoorbeeld morele vragen op. Waarom was het goed of waarom was het slecht wat er gebeurde of wat die mensen deden?

Geschenk Kinderboekenweek 2020

De cover van het geschenk van de Kinderboekenweek 2020In het geschenk van de Kinderboekenweek 2020 De diamant van Banjarmasin van Arend van Dam staan acht historische verhalen waarover je na het voorlezen heel goed kunt gaan filosoferen. Naar aanleiding van het verhaal over Anton de Kom kun je bijvoorbeeld nadenken over de vraag in welke mate je je mag verzetten tegen onrecht. En hoe bepaal je wat onrecht is?

Het verhaal over de Kop van Jut doet je nadenken over de vraag in hoeverre je iemand publiekelijk mag wreken. De reis van Mayflower roept natuurlijk de vraag op van wie een land eigenlijk is. En zo kun je bij elk verhaal wel een vraag stellen waar je samen over na kunt denken.

Je krijg het Kinderboekenweekgeschenk gratis als je tijdens de Kinderboekenweek 2020 een kinderboek in de boekhandel koopt.

Geïnspireerd geraakt om over het thema geschiedenis te gaan filosoferen? Download dan snel de filosofische praattips voor de Kinderboekenweek 2020! Dat kan op de ledenpagina.

Lees ook

Meer informatie over de Kinderboekenweek 2020 vind je op de website van het CPNB