Shopping Cart
hart icoon

De vijf leukste filosofische kinderboeken

Deel dit blog:

Filosofische kinderboeken voor blijvende verwonderingHeb jij een kind dat altijd maar vragen blijft stellen én van lezen houdt? Dan vindt hij deze filosofische kinderboeken vast leuk!

Alle jonge kinderen stellen vragen en hebben van nature een verwonderde houding. Maar veel kinderen leren deze verwondering naarmate ze ouder worden ook een beetje af. Filosofie kan helpen die verwondering te behouden of nieuw leven in te blazen.

Als je kind van lezen houdt, kun je filosofische kinderboeken voor hem kopen om zijn verwondering te bevredigen dan wel te prikkelen. Als je denkt dat filosofische kinderboeken saai zijn, dan heb je het echt helemaal mis. Ze zijn juist verrassend en vaak ook grappig.

De 5 leukste filosofische kinderboeken

Zo gaat dat niet

Zo gaat dat niet Alleen al door de manier waarop het boek ‘Zo gaat het niet’ is ontstaan, valt het op. Op een dag werd er bij Esmé een nieuw schilderij het huis in gesjouwd en aan de slaapkamermuur gehangen. Ook dat nog, kunst! Er was al zoveel in het leven van Esmé veranderd door de scheiding van haar ouders. Om het beste van de situatie te maken verzon het meisje zittend op het bed verhalen bij de afbeelding.

Ik snap heel goed dat Esmé door het schilderij aan het denken werd gezet. Een ontmoeting tussen een Deense Dog en een ruimtewezen moet wel tot verbazing over elkaars leven leiden. En verbazing zet nu eenmaal snel aan tot filosoferen. Voor Esmé werd door zo met het schilderij bezig te zijn, het schilderij (en haar nieuwe leven) ook een beetje van haar. Haar vader schreef die verhalen op en de kunstenaar maakte er nieuwe schilderijen bij. Zo ontstond een bijzonder filosofisch kinderboek. Vanaf zes jaar.

Ergens

Ergens - een filosofisch beelverhaalErgens is een beeldverhaal en gaat over een bergbeklimmer. Hij klimt naar een hoge top met zijn vlag. Maar dan waait de bergbeklimmer weg. Hij komt terecht in een land zonder schaduwen. Daar is alles het beste van overal. En alles is er van iedereen. Toch is de bergbeklimmer niet gelukkig. Hij wil alleen maar graag naar huis.

Of de wereld is zoals wij die zien is een vraag die filosofen al eeuwen bezig houdt. Net als de vraag of onze werkelijkheid de enige werkelijkheid is. En hoe goed of leuk is onze wereld eigenlijk? Joke van Leeuwen speelt in dit beeldverhaal met deze vragen en mogelijke antwoorden. Het vrolijke, maar ook licht verwarrende gevolg is dat je als lezer bij het lezen van dit filosofische kinderboek ook na gaat denken over deze vragen. Vanaf 7 jaar.

Becky breinstein

Becky Breinstein - een filosofische graphic novelIn dit eerste deel neemt het leven van Becky Breinstein absurdistische vormen aan vanaf het moment dat ze in de ogen van een hypnotiserende blobvis kijkt.

Dat ze een blobvis op haar kamer heeft, is de schuld van haar vader die eigenlijk een goudvis had willen bestellen. De logica hiervan is inderdaad niet duidelijk maar het is wel lekker gek, zoals veel van de gebeurtenissen in dit filosofische kinderboek.

Zo ontmoet Becky in de draaiwereld van de blobvis een sidderrog met een bebaard oude-mannenhoofd dat haar een vragenvirus bezorgt. Deze sidderrog moet natuurlijk Socrates voorstellen. Het vragenvirus brengt Becky Breinstein  – net als Socrates in zijn tijd – flink in de problemen. Vanaf 9 jaar.

Een wonderlijke expeditie van robots

Een wonderlijke expeditie van robots - een filosofische graphic novelHet verhaal gaat over de twee robots Willem en Jacob die op expeditie gaan om uit te zoeken waar ze vandaan komen. De hoofdlijn van het verhaal bevat dus al een existentiële vraag. De twee komen tijdens hun avontuur restanten van de mensheid tegen en trekken daar hun eigen conclusies uit. Hoe het werkelijk met de mensheid is afgelopen wordt niet duidelijk. Dus daar kun je lekker zelf over speculeren en daarna kun je ook nog filosoferen over de betekenis van die scenario’s.

Naast alle denkprikkels vind je in dit filosofische kinderboek ook nog de prachtige illustraties van Jindrich Janicek. Ze ogen als pentekingen en bevatten een beperkt kleurenpalet, namelijk blauw, oranje, groen, zwart en wit. Ongeveer driekwart van het boek bestaat uit illustraties en die zijn allemaal absoluut het bekijken waard.

Juist omdat het boek zo anders is dan de meeste jeugdboeken zou ik het aanbieden aan kinderen die zeggen niet van lezen te houden. Misschien ontdekken ze ‘hun genre’! Door de prachtige illustraties is het boek ook geschikt voor kinderen die niet zo veel verbeeldingskracht hebben. Vanaf 10 jaar.

De woordsmid

De woordsmid - een filosofische jeugdromanDe Woordsmid neemt ons mee naar de aarde van de toekomst. In Ark heerst een streng regime. De inwoners krijgen alleen eten en drinken op vertoon van bonnen en er mag alleen gesproken worden in Lijst: een taal die bestaat uit 500 voorgeschreven woorden.
Als leerling-woordsmid is Letta mede-beheerder van de Lijst. Als ze te horen krijgt dat haar meester is overleden tijdens een expeditie, moet zij zijn plaats innemen. Maar is hij wel dood? Letta besluit de waarheid te achterhalen en ontdekt een gruwelijk geheim.

De beperkte taal ‘Lijst’ is een manier van leider John Noa om mensen hun stem af te nemen. De basis van het probleem van de altijd innoverende mens die daarmee het milieu belast, is volgens John Noa namelijk: taal. En dat is natuurlijk een waanzinnig interessant idee. In hoeverre zorgt taal juist voor problemen? En wat blijft er van de mens over als je hem zijn taal afneemt? Wat betekent dit voor je individuele vrijheid? Als je dit filosofische kinderboek even weg legt, denk je daar nog lang over na. Vanaf 11 jaar.

 

Tips uit de Webshop Kinderfilosofie

Lees ook

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 180 reviews.