Shopping Cart
hart icoon

De vijf leukste filosofische kinderboeken

Deel dit blog:

Filosofische kinderboeken voor blijvende verwonderingHeb jij een kind dat altijd maar vragen blijft stellen én van lezen houdt? Dan vindt hij deze filosofische kinderboeken vast leuk!

Alle jonge kinderen stellen vragen en hebben van nature een verwonderde houding. Maar veel kinderen leren deze verwondering naarmate ze ouder worden ook een beetje af. Filosofie kan helpen die verwondering te behouden of nieuw leven in te blazen.

Als je kind van lezen houdt, kun je filosofische kinderboeken voor hem kopen om zijn verwondering te bevredigen dan wel te prikkelen. Als je denkt dat filosofische kinderboeken saai zijn, dan heb je het echt helemaal mis. Ze zijn juist verrassend en vaak ook grappig.

De 5 leukste filosofische kinderboeken

Zo gaat dat niet

Zo gaat dat niet Alleen al door de manier waarop het boek ‘Zo gaat het niet’ is ontstaan, valt het op. Op een dag werd er bij Esmé een nieuw schilderij het huis in gesjouwd en aan de slaapkamermuur gehangen. Ook dat nog, kunst! Er was al zoveel in het leven van Esmé veranderd door de scheiding van haar ouders. Om het beste van de situatie te maken verzon het meisje zittend op het bed verhalen bij de afbeelding.

Ik snap heel goed dat Esmé door het schilderij aan het denken werd gezet. Een ontmoeting tussen een Deense Dog en een ruimtewezen moet wel tot verbazing over elkaars leven leiden. En verbazing zet nu eenmaal snel aan tot filosoferen. Voor Esmé werd door zo met het schilderij bezig te zijn, het schilderij (en haar nieuwe leven) ook een beetje van haar. Haar vader schreef die verhalen op en de kunstenaar maakte er nieuwe schilderijen bij. Zo ontstond een bijzonder filosofisch kinderboek. Vanaf zes jaar.

Bestel het boek

Ergens

Ergens - een filosofisch beelverhaalErgens is een beeldverhaal en gaat over een bergbeklimmer. Hij klimt naar een hoge top met zijn vlag. Maar dan waait de bergbeklimmer weg. Hij komt terecht in een land zonder schaduwen. Daar is alles het beste van overal. En alles is er van iedereen. Toch is de bergbeklimmer niet gelukkig. Hij wil alleen maar graag naar huis.

Of de wereld is zoals wij die zien is een vraag die filosofen al eeuwen bezig houdt. Net als de vraag of onze werkelijkheid de enige werkelijkheid is. En hoe goed of leuk is onze wereld eigenlijk? Joke van Leeuwen speelt in dit beeldverhaal met deze vragen en mogelijke antwoorden. Het vrolijke, maar ook licht verwarrende gevolg is dat je als lezer bij het lezen van dit filosofische kinderboek ook na gaat denken over deze vragen. Vanaf 7 jaar.

Bestel het boek

Becky breinstein

Becky Breinstein - een filosofische graphic novelIn dit eerste deel neemt het leven van Becky Breinstein absurdistische vormen aan vanaf het moment dat ze in de ogen van een hypnotiserende blobvis kijkt.

Dat ze een blobvis op haar kamer heeft, is de schuld van haar vader die eigenlijk een goudvis had willen bestellen. De logica hiervan is inderdaad niet duidelijk maar het is wel lekker gek, zoals veel van de gebeurtenissen in dit filosofische kinderboek.

Zo ontmoet Becky in de draaiwereld van de blobvis een sidderrog met een bebaard oude-mannenhoofd dat haar een vragenvirus bezorgt. Deze sidderrog moet natuurlijk Socrates voorstellen. Het vragenvirus brengt Becky Breinstein  – net als Socrates in zijn tijd – flink in de problemen. Vanaf 9 jaar.

Bestel het boek

De nieuwe jongen

Voorbeeldpagina uit De nieuwe jongenEr komt een nieuwe jongen in de klas, en iedereen vindt hem een beetje vreemd. Maar hij is goed in voetbal, hij is slim en grappig en houdt van chips, en dat is het belangrijkste voor zijn nieuwe vrienden Dan en Maxie. Want wie bepaalt eigenlijk of iemand vreemd is, of normaal?
Langzamerhand ontdekken de twee dat George veel bijzonderder is dan ze vermoedden. Als ze te weten komen dat George in gevaar is, willen ze er alles aan doen om hem te redden.

Tijdens dit avontuur lopen de hoofdpersonen tegen een hoop filosofische vragen aan. Heerlijk om na het voorlezen over in gesprek te gaan. Maar kinderen kunnen het boek ook heel goed zelf lezen. Vraag dan regelmatig hoe het met de hoofdpersonen gaat, om zo te kijken of je kind in is voor een gesprek over de filosofische lagen die in het verhaal zitten.

Bestel het boek

De woordsmid

De woordsmid - een filosofische jeugdromanDe Woordsmid neemt ons mee naar de aarde van de toekomst. In Ark heerst een streng regime. De inwoners krijgen alleen eten en drinken op vertoon van bonnen en er mag alleen gesproken worden in Lijst: een taal die bestaat uit 500 voorgeschreven woorden.
Als leerling-woordsmid is Letta mede-beheerder van de Lijst. Als ze te horen krijgt dat haar meester is overleden tijdens een expeditie, moet zij zijn plaats innemen. Maar is hij wel dood? Letta besluit de waarheid te achterhalen en ontdekt een gruwelijk geheim.

De beperkte taal ‘Lijst’ is een manier van leider John Noa om mensen hun stem af te nemen. De basis van het probleem van de altijd innoverende mens die daarmee het milieu belast, is volgens John Noa namelijk: taal. En dat is natuurlijk een waanzinnig interessant idee. In hoeverre zorgt taal juist voor problemen? En wat blijft er van de mens over als je hem zijn taal afneemt? Wat betekent dit voor je individuele vrijheid? Als je dit filosofische kinderboek even weg legt, denk je daar nog lang over na. Vanaf 11 jaar.

Bestel het boek

 

Tips uit de Webshop Kinderfilosofie

Lees ook

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 283 reviews.