Your Cart

De vijf leukste filosofische kinderboeken

Filosofische kinderboekenHeb jij een kind dat altijd maar vragen blijft stellen én van lezen houdt? Dan vindt hij deze filosofische kinderboeken vast leuk!

Alle jonge kinderen stellen vragen en hebben van nature een verwonderde houding. Maar veel kinderen leren deze verwondering naarmate ze ouder worden ook een beetje af. Filosofie kan helpen die verwondering te behouden of nieuw leven in te blazen.

Als je kind van lezen houdt, kun je filosofische kinderboeken voor hem kopen om zijn verwondering te bevredigen dan wel te prikkelen. Als je denkt dat filosofische kinderboeken saai zijn, dan heb je het echt helemaal mis. Ze zijn juist verrassend en vaak ook grappig.

De 5 leukste filosofische kinderboeken

De kinderen van Chronos

Als een circusact misgaat, belanden Laura en Bruno voor de deur van een verstrooide filosoof in het oude Griekenland. Om de weg terug naar huis te vinden, hebben ze een magische drievoet nodig.

De filosofen die de kinderen bij hun zoektocht helpen zijn helaas vooral bezig met hun eigen ideeën.

Hun reis voert over zee, door een diepe grot en over de bergen, waar het orakel van Delphi een raadselachtig advies geeft. Terwijl ze proberen te ontsnappen aan rovers, slavenhandelaars en de gevangenis, ontwaakt Chronos, de god van de tijd.

Een spannend filosofisch avontuur in het oude Griekenland! Voor kinderen vanaf een jaar of 10.

Bestel: De kinderen van Chronos

Zo gaat dat niet

Alleen al door de manier waarop het boek ‘Zo gaat het niet’ is ontstaan, valt het op. Op een dag werd er bij Esmé een nieuw schilderij het huis in gesjouwd en aan de slaapkamermuur gehangen. Ook dat nog, kunst! Er was al zoveel in het leven van Esmé veranderd door de scheiding van haar ouders. Om het beste van de situatie te maken verzon het meisje zittend op het bed verhalen bij de afbeelding.

Ik snap heel goed dat Esmé door het schilderij aan het denken werd gezet. Een ontmoeting tussen een Deense Dog en een ruimtewezen moet wel tot verbazing over elkaars leven leiden. En verbazing zet nu eenmaal snel aan tot filosoferen. Voor Esmé werd door zo met het schilderij bezig te zijn, het schilderij (en haar nieuwe leven) ook een beetje van haar. Haar vader schreef die verhalen op en de kunstenaar maakte er nieuwe schilderijen bij. Zo ontstond een bijzonder filosofisch kinderboek. Vanaf zes jaar.

Bestel: Zo gaat dat niet

 

Becky breinstein

De cover van Becky Breinstein en De Gifbeker van Socrates.In dit eerste deel neemt het leven van Becky Breinstein absurdistische vormen aan vanaf het moment dat ze in de ogen van een hypnotiserende blobvis kijkt.

Dat ze een blobvis op haar kamer heeft, is de schuld van haar vader die eigenlijk een goudvis had willen bestellen. De logica hiervan is inderdaad niet duidelijk maar het is wel lekker gek, zoals veel van de gebeurtenissen in dit filosofische kinderboek.

Zo ontmoet Becky in de draaiwereld van de blobvis een sidderrog met een bebaard oude-mannenhoofd dat haar een vragenvirus bezorgt. Deze sidderrog moet natuurlijk Socrates voorstellen. Het vragenvirus brengt Becky Breinstein  – net als Socrates in zijn tijd – flink in de problemen. Vanaf 9 jaar.

Bestel: Becky Breinstein

Zijn er nog vragen?

Ken je dat, van die ouders, die op elke vraag ‘daarom’ antwoorden? Alsof ze iets te verbergen hebben. De zes kinderen in het boek ‘Zijn er nog vragen?’ pikken dit omzeilende gedrag niet langer. Ze willen hun vragen beantwoord hebben en gaan op onderzoek uit. Ze formuleren hun belangrijkste vragen en gaan te raden bij ‘het orakel’.

Cover van Zijn er nog vragen?

De zes komen erachter dat alles anders zit dan ze dachten. Zelfs het orakel blijkt iets anders te zijn dan ze dachten. Bovendien vinden ze helemaal geen antwoorden. Ze vinden vooral nog meer vragen. Dat lijkt eerst frustrerend maar al snel ontdekken ze hoe leuk vragen kunnen zijn als je er samen over na gaat denken.

Zijn er nog vragen? is een actueel boek. Actueel in de zin dat de kinderen uit het verhaal in het hier en nu leven. Er is bijvoorbeeld al Corona in hun leven. Het is ook actueel omdat het laat zien dat de waarheid moeilijk te vinden is en dat je iets niet te snel als waarheid aan moet nemen. Een probleem waar we tegenwoordig keihard tegenaan lopen. Het is daarom een boek dat docenten in de bovenbouw van het primair onderwijs en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs heel goed in de les kunnen gebruiken. Na elk hoofdstuk kun je in gesprek over de diverse thema’s die voorbij komen. Denk aan pesten, de zin van het leven, onrecht, hoe je kunt weten of iets waar is maar ook of al dat nadenken wel zin heeft. Maar kinderen kunnen het boek ook heel goed zelf lezen!

Bestel: Zijn er nog vragen?

Filotective

Cover FilotectiveFilosofen zijn behalve denker van beroep ook maar gewoon een mens. Ze kunnen ruzie maken, smoorverliefd worden en super eigenwijs zijn. Stine Jensen verzamelde de spannendste filosofen-anekdotes en bundelde deze in haar eerste filotective!

In dit boek gaan kinderen op reis door de wereld van de filosofie. Ze komen de grappigste en gekste verhalen tegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het standbeeld van de filosoof Jeremy Bentham. Daarvan werd het hoofd gestolen. En dit was dus niet een stenen standbeeld, dit was Bentham zelf. Opgezet na zijn dood! Ook spannend… De filosoof Wittgenstein schijnt op een filosofenfeestje woest met een pook te hebben gezwaaid! En de filosoof De Beauvoir ging met de billen bloot. Hoe dit nou allemaal echt zit, moeten de lezers zelf uit zien te vogelen. Maar hierbij moeten de lezers wel een beetje opletten, want niet alles wat je leest is waar. Net zoals in het echte leven, eigenlijk! Het is de kunst om de waarheid van de leugens te onderscheiden. Als kinderen goed opletten en slim nadenken, dan komen ze er zeker uit. Dan zijn ze een échte filotective.

Bestel: De Filotective

Lees ook