Your Cart

Filosovaardig ruimt regelmatig op

Op Filosovaardig (voorheen Filosofiejuf.nl) verschijnen al sinds 2011 regelmatig nieuwe blogs. Logisch dus dat er af en toe een artikel in de prullenbak verdwijnt of naar een ander plekje verhuist, want anders barst deze website uit zijn voegen.

Vandaar dat je nu iets anders op je scherm ziet, dan je had verwacht. 

Om iets te vinden wat lijkt op wat je zocht, kun je het beste:

  • de zoekfunctie rechts bovenaan de pagina gebruiken
  • of als je een lesbrief zocht op de ledenpagina kijken
Filosovaardig ruimt regelmatig op

Of kijk lekker rond tussen de inspiratieblogs

Roze is voor meisjes

‘Ik wil geen roze papier! Roze is te meisjesachtig!’

We willen graag jongens en meisjes gelijk behandelen maar vinden toch dat bepaalde dingen bij een bepaald geslacht horen. Zo is roze voor meisjes en jongens mogen niet huilen. Zulke ideeën lijken diep in ons brein gebeiteld te zijn. En ook al vinden we dat we gelijke rechten hebben, in de praktijk valt dat vies tegen. Hoe kan dat toch?

Lees meer
Discussie voorkomen?

Discussie met kinderen voorkomen?

Discussie met kinderen voorkomen doe je door de discussie gewoon aan te gaan want een discussie op zijn tijd is voor kinderen juist leerzaam. Wat je wil voorkomen is dat de discussie uit de hand loopt of een machtsstrijd wordt. Maar hoe doe je dat?

Lees meer
zo word je de tijd de baas

9 slimme combinaties die leerkrachten meer tijd opleveren

‘Het kost tijd en dat hebben we niet.’ Het is een veel genoemd bezwaar tegen filosofielessen. Maar als je filosofielessen steeds slim laat aansluiten bij andere onderwerpen die op je programma staan, dan is het geven van filosofielessen niet zozeer een kwestie van tijd, maar van slim combineren. In dit blog krijg je 9 slimme combinatietips!

Lees meer

Is het echt té duur?

Kinderen stellen vragen. Als ouder geef je dan snel een kant-en-klaarantwoord, jouw antwoord. Maar als je in plaats van een antwoord een vraag teruggeeft ontstaan er veel mooiere gesprekken. Willemijn Speekenbrink vertelt in dit blog hoe een bezoek aan een tuincentrum met haar dochter Cato tot mooie gedachten en inzichten leidde, gewoon door een beetje door te vragen.

Lees meer