fbpx
Shopping Cart
hart icoon

Tijs en de eenhoorn | recensie

cover-tijs-en-de-eenhoornHet met een zilveren griffel bekroonde prentenboek ‘tijs en de eenhoorn’ gaat over Tijs die net is verhuisd en zijn oude huis mist. “Binnen waren wel alle dingen uit het oude huis. Maar het nieuwe huis paste er niet omheen.” Tijs zijn fantasie helpt hem over de heimwee heen. Dit thema is mooi uitgewerkt en heel geschikt om over te filosoferen na het voorlezen.

Tijs probeerde echt wel om te wennen aan het nieuwe huis, maar het lukte niet. Na twee weken wilde hij nog steeds niets liever dan terug naar zijn oude huis. Daarom liep hij weg.

Al snel merkte hij dat hij de weg niet wist. Bovendien was het eng en druk in de stad. Hij besloot in de kerktoren te klimmen zodat hij ver kon kijken. Misschien zag hij zijn oude huis dan. Daar kwam hij eenhoorn tegen. Hij kende eenhoorn wel, want hij had hem zelf getekend. Het deerde Tijs niet dat de eenhoorn regelmatig benadrukte dat hij niet echt bestond. Je kunt immers ook als je niet echt bestaat, toch iemand helpen en dus zochten de twee samen verder naar Tijs zijn oude huis. De zoektocht versterkte hun vriendschap maar ze vonden niet wat ze zochten. Ze wérden wel gevonden.

Tekst

Sfeervol prentenboek over heimwee en hoe fantasie je daarbij kan helpen. Het taalgebruik is mooi, verrassend, beeldend en soms poëtisch. De dialogen zijn speels, liefdevol en warm. Klein minpuntje is dat het boek een beetje verwarrend begint omdat het perspectief de eerste twee alinea’s bij de eenhoorn ligt. Met perspectiefwisselingen hebben jonge kinderen over het algemeen moeite.

Tekeningen

De tekeningen vormen een geheel met de tekst. De eenhoorn is steeds op een manier afgebeeld alsof Tijs hem inderdaad zelf getekend heeft. Smaken verschillen, en de altijd enigszins vage -niet zwarte- lijnen en de ietwat sombere kleuren in de illustraties van Harrie Geelen zijn dus niet helemaal mijn smaak maar sluiten wel mooi aan op het verhaal en er is veel op te zien. Leuk is dat er veel verschillende tekenstijlen en technieken door elkaar gebruikt worden. Een aantal prenten zijn wel getekend met dunne, duidelijke zwarte lijnen. Deze vind ik erg mooi.

Gratis filosofische praattips

Het boek is heel uitnodigend om met kinderen na het voorlezen te praten over vriendschap, heimwee, veranderingen, wat wel en niet kan bestaan én fantasie. Rondom het laatste thema schreef ik filosofische praattips om met kinderen naar aanleiding van dit boek te filosoferen. Als je het boek in de webshop van Filosovaardig.nl koopt, krijg je deze er gratis bij.

Meer prentenboeken om mee te filosoferen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 81 reviews.