fbpx
Shopping Cart
hart icoon

Ik zag twee apen wetenschapen | recensie

Deel dit blog:

Cover Ik zag twee apen wetenschapenIk zag twee apen wetenschapen van Maaike Merckens Bekkers en Sabine Wassenberg wil jongeren leren kritisch naar wetenschap te kijken. Waarheden zijn vaak nog niet zeker. Inzichten veranderen. Het is nog niet zo lang geleden dat men dacht dat de aarde plat was. Er zijn ook nog steeds vragen. Of het universum een einde heeft en hoe dat eruit ziet bijvoorbeeld. Dat roept vragen op als ‘hoe kunnen we zeker weten dat iets waar is?’ en ‘zullen we ooit alles zeker weten?’.

Opbouw ‘Ik zag twee apen wetenschapen’

‘Ik zag twee apen wetenschapen’ wil jongeren bewust maken van het feit dat wetenschap niet altijd vaststaat. Hiervoor ontwikkelde ze 25 filosofielessen die zijn opgebouwd rond de vier vragen van Kant. Deze vier vragen staan voor de belangrijkste filosofische denkgebieden. Het boek start met een heldere inleiding waarin wordt uitgelegd wat filosofie is en hoe je kunt filosoferen met jongeren. Heel schematisch worden er voorbeelden uit de praktijk bij de theorie gelegd. Zo wordt in tabellen aangegeven of een opmerking van een leerling een mening of argument is en of een vraag persoonlijk of suggestief is. Alles wordt heel systematisch en duidelijk uitgelegd maar de informatie is daardoor ook wat theoretisch, zeker als het onderwerp helemaal nieuw voor je is. Deze systematische aanpak zie je ook in de filosofielessen terug die opgebouwd zijn rondom de eerder genoemde vragen van Kant:

  • Wat kan ik weten?
  • Wat moet ik doen?
  • Wat mag ik hopen?
  • Wat is de mens?

Filosofielessen bij elk denkgebied

Hoe deze vragen te gebruiken en waarom dit filosofie is, wordt in de inleiding van ‘Ik zag twee apen wetenschapen’ duidelijk uitgelegd. Vervolgens volgt per hoofdvraag een aantal filosofielessen. Het interessants zijn de lessen rondom ‘Wat kan ik weten?’ Hierin staat wetenschap ook het meest centraal. Bij deze vragen past de systematische aanpak van de schrijvers heel goed en voelt het natuurlijk. Ook bij de deelgebieden ‘Wat mag ik hopen?’ en ‘Wat moet ik doen?’ levert het een boeiende, onderzoekende insteek op.

De kip van Russell

De lessen uit ‘Ik zag twee apen wetenschapen’ rondom het thema ‘Wat is de mens?’ hadden zich echter geleend voor wat meer creatieve werkvormen en denkprikkels. Deze lessen lijken ook wat minder aandacht te hebben gehad. Neem bijvoorbeeld de les over cultuur, hierbij moeten de leerlingen lijstjes maken met dingen in hun leven die cultuur zijn en vervolgens aangeven waar deze vandaan komen. Bijvoorbeeld lievelingsmuziek -> Beyonce -> komt uit Amerika. Ik kan me meer prikkelende opdrachten voorstellen. De leerlingen zullen door zo’n les niet verrast worden. Terwijl bijvoorbeeld de les over wetenschappelijke bewijsvoering jongeren echt een beetje wakker zal schudden. Je ziet het al voor je hoe ze na zo’n les over de ‘kip van Russell’ en plotseling opduikende ‘zwarte zwanen’ thuis wijsneuzig hun ouders dissen als die met vermeende kennis en wetenschap lopen te strooien.

Al met al is ‘Ik zag twee apen wetenschapen’ van Sabine Wassenberg en Maaike Merckens Bekkers een zeer bruikbaar boek voor op de middelbare school. Een groot deel van de filosofielessen kun je zeker ook goed gebruiken in de bovenbouw van de basisschool, vooral in plusklassen. Zeker ook leerzaam en informatief voor iedereen die zich wil ontwikkelen in filosoferen met kinderen en jongeren.

Meer boeken om te leren filosoferen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 88 reviews.