Your Cart

Omdenken: is het wel zo erg dat pandaberen uitsterven?

Is het erg dat pandaberen uitsterven?Is het nou echt zo erg dat pandaberen uitsterven? Je kent deze prikkelende vraag misschien wel van filosoof Bas Haring. Hij stelt hiermee het vanzelfsprekende in vraag. Dat kan een goede manier zijn om eens opnieuw ergens over na te denken. Je gaat het probleem dan omdenken. Het kan geen kwaad om regelmatig een probleem ‘om te denken’. Het voorkomt dat we allemaal braaf mee knikken met de massa en zorgt ervoor dat we onze eigen mening vormen. Het kan zijn dat je na het omdenken nog hetzelfde denkt over een bepaald onderwerp, maar dan heb je er in elk geval goed over nagedacht! Daarom legde ik de vraag van Bas Haring voor aan een groep kinderen.

Is het wel zo erg als panda’s uitsterven?

‘Nee,’ zei een jongen, ‘we hebben toch niets aan een panda. Ik vind ze maar saai.’
‘Ze zijn ook dom,’ voegt Jordy toe. ‘Hij eet alleen bamboe. Als er geen bamboe meer is, dan ga je dood.’
‘Maar het is toch leuk als er veel verschillende soorten dieren in de dierentuin zijn?’ wierp Mira tegen.

‘We kunnen daar toch ook een plastic panda neerzetten?’ zei ik, geïnspireerd door Bas Haring, in een poging iedereen te laten omdenken.
Ik werd wat meewarig aangekeken. Toen kwam iemand met nieuwe input:
‘Er zijn ook steeds minder bijen. Die zorgen ervoor dat planten worden bevrucht en die planten kunnen wij dan eten. Sommige mensen zeggen dat de wereld ophoudt als er geen bijen meer zijn.’

Door de mens raakt alles in de war

‘Dieren zorgen gewoon goed voor het milieu dus daarom zijn ze sowieso belangrijker dan mensen.’
‘Koeien laten anders scheten met CO2 erin!’
‘Pf, nou, door de mens raakt pas echt alles in de war. In China eten ze bijvoorbeeld haaien. Maar haaien zijn juist goed. Grote vissen eten kleinere vissen. Kleinere eten nog kleinere. En zo gaat het steeds door. Dus als wij haaien eten dan komen er veel te veel van die mediumvissen! Alles is een systeem en de mens gooit dat totaal door de war. En daardoor gaan er soms teveel dieren van één soort dood.’
‘Mensen zijn gewoon dom. Als wij er niet waren geweest dan zou het beter gaan met de witte neushoorn.’
‘En met de panda!’

Het lijkt erop dat de panda door deze kinderen gered gaat worden. juist door te de-problematiseren konden ze hun gedachten daarover ontdekken.

Ook omdenken?

Wil je de techniek van het de-problematiseren ook eens proberen? Het werkt in principe simpel.

Het principe van de-problematiseren is dat je juist bij situaties die door heel veel mensen als probleem worden gezien ineens stelt dat het helemaal geen probleem is. Zo word je gestimuleerd je gedachten te heroverwegen.

Dit kun je heel goed doen met behulp van de vaste vragen van de omdenkmethode. Je vindt deze in het boekje ‘Omdenken voor kinderen’. Of ga aan de slag met het spel ‘Wie is de beste omdenker?’. De vragen waar je samen over na gaat denken zijn:

  • Wat is het probleem?
  • Is het probleem echt erg?
  • Ben jij het probleem? (onredelijke verwachtingen, aanstellen, etc.)
  • Stel het probleem is ‘de bedoeling’ wat zou dan het doel zijn?

Dit kan tot verrassende gesprekken leiden!

Lees ook

Meer inspiratie voor omdenken vind je hier.