Shopping Cart
hart icoon

Inspiratieworkshop filosoferen met kunst

Kunst zet aan het denken, over de wereld, onszelf of de ander. Net als filosofie. Daarom is het zo leuk om deze twee te combineren in één activiteit of les.

Hoe je dat doet leer je in deze drie uur durende inspiratieworkshop filosoferen met kunst.

Beschikbare data

(NB de rest van het schooljaar wordt deze workshop niet meer aangeboden)

Wat leer je in de inspiratieworkshop filosoferen met kunst voor kinderen?

In deze drie uur durende workshop geef ik je handreikingen, ideeën en tips hoe je met, over en door kunst met kinderen kunt filosoferen. Zo leren kinderen te reflecteren op kunst, maar ook op zichzelf, de ander en de wereld. Dit kan door naar kunst te kijken, maar ook door kunst te maken. Zoals altijd bij de ideeën van Filosovaardig zijn de gespreksideeën creatief, speels, concreet en praktisch. Je kunt er meteen mee aan de slag.

Je krijgt 8 ideeën rondom beeldende kunst en muziek. Je leert hoe je deze activiteiten met kinderen kunt doen door ze zelf te ervaren! Het wordt dus een creatieve en filosofische middag!

Hoe leer je?

Deze workshop Filosofie & Kunst bestaat uit veel praktijkoefeningen die worden afgewisseld met theorie, tips en voorbeeldgesprekken van filosoferende kinderen. Ook doen we samen regelmatig een aanzet tot een filosofisch gesprek om zo te ervaren wat een bepaalde aanpak met de groep doet. Op deze manier kan ik tegelijk de aanpak demonstreren.

Advies voor deelname

Dit is vooral een inspiratieworkshop. Het is handig als je al een beeld hebt bij wat filosoferen met kinderen is. Als je vooral wilt leren hoe je een filosofisch gesprek voert en hoe je goede vragen stelt, kun je beter de introductieworkshop en verdiepingsworkshop doen.

Inclusief

– Koffie/thee en wat lekkers
– Cadeautje: Een pakje kunst
– Deelnemers ontvangen een certificaat
– Cursusmap

Reviews: wat vond je goed?

‘Dat ik met voldoende inspiratie naar huis ging. Opdrachten werden kort uitgewerkt zodat je al een beetje een idee hebt hoe een opdracht eruit gaat zien als je deze uitgebreider gaat aanpakken. Ideeën genoeg om gelijk de volgende dag mee aan de gang te kunnen.’

‘De praktische handvatten, zelf aan de slag, de ontdekking hoe snel een mening in een vraag sluipt. heel blij met de handreiking van de doorvraagvragen. Veel geleerd! Maar nog lang niet uitgeleerd.’

Locatie

Mercure Hotel in Zwolle

Algemene informatie

Voor wie?

In de workshop ligt het accent op filosoferen in de klas, maar alles wat je leert kun je ook gebruiken voor filosofische gesprekken op de bso, in de bibliotheek, met je eigen kinderen of andere situaties waarbij je met kinderen in gesprek kan gaan.

Aansluitende workshops

Deze workshop kun je goed combineren met een van de andere modules uit het leerprogramma. Er zijn vijf module: de introductiecursus, de verdiepingsworkshop, module werkvormen voor filosofische onderzoeken, module Filosofie & Leesbevordering en de module Filosofie & Kunst. Sommige van deze workshops vinden op één dag plaats.

Kosten en Korting

De workshop kost 95 euro per persoon. Als je meerdere workshops tegelijk boekt, krijg je korting. Bij elke extra workshop wordt deze korting hoger. Deze korting start met een korting van € 5,00 per workshop als je er twee tegelijk boekt en loopt op tot een korting van € 12,60 per workshop als je tien workshops tegelijk boekt (als je bijvoorbeeld ook voor een collega bestelt).

Workshopleider

Vakdocent Fabien van der Ham

Fabien van der Ham
Fabien is sinds 2012 het gezicht achter Filosovaardig en heeft zich middels werk en studie gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Filosoferen met kinderen is een passie die is voortgekomen uit haar werk met kinderen als kinderboekenschrijfster.  “Door de aandacht voor taal en rekenen vergeten we wel eens dat kinderen ook hun eigen denkkracht moeten ontdekken en ontwikkelen. Daarom pleit ik al jarenlang voor meer aandacht voor filosofie voor kinderen. Hoe meer mensen ik enthousiast kan maken, hoe beter! Dus schrijf je in!”

Overzicht alle ingeplande workshops

Terug naar het workshopoverzicht

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 284 reviews.