Shopping Cart
hart icoon

Workshop Filosofie & Leesbevordering: in gesprek over verhalen

Uit onderzoek blijkt dat praten over boeken bijdraagt aan een grotere leesmotivatie bij kinderen. Door te praten naar aanleiding van boeken leren kinderen beter verbanden leggen binnen het verhaal maar ook in relatie tot hun eigen leven.

Door bij deze gesprekken ook te gaan filosoferen, voeg je nog iets extra’s toe. Je zet de kinderen dan niet alleen aan het denken over het verhaal maar ook over het leven, de wereld, waarden en normen. Hoe je dit doet, leer je in deze drie uur durende workshop Filosofie en Leesbevordering.

Beschikbare data

(Elk half jaar worden er nieuwe data ingepland)

Wat leer je in de workshop Filosofie & Leesbevordering?

We kennen allemaal de kracht van verhalen. Daarom is het belangrijk om kinderen liefde voor verhalen bij te brengen. Praten over boeken is daarvoor een effectieve manier. Met de Filosovaardig-methode start je makkelijk een gesprek met kinderen over het verhaal dat je hebt voorgelezen waarbij filosofische diepgang ontstaat.  In eerste instantie blijf je dicht bij het verhaal, dan zoom je in op een thema uit het verhaal om vervolgens daarna weer de verbinding met het boek te maken, maar nu met nieuwe inzichten. Het is hierbij vooral belangrijk dat kinderen hun eigen gedachten over het verhaal mogen delen. Het gaat er dus juist niet om of een kind kan interpreteren wat de schrijver bedoeld heeft.

Omdat de inzichten van Aidan Chambers een rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van deze methode starten we met een korte inleiding over het werk van Aidan Chambers. Daarna wordt de Filosovaardig-methode uitgelegd. Een methode  waarbij je met zeven vragen kunt napraten over een verhaal op een open manier zonder dat een antwoord goed of fout kan zijn. In het tweede onderdeel van de workshop leer je hoe je van dit napraten over het verhaal over kunt gaan op een filosofisch gesprek. Het is daarbij natuurlijk belangrijk om te weten hoe je een gesprek filosofisch maakt en hoe je met onderzoeksvragen en doorvraagvragen het gesprek verdiept.

Er is voldoende tijd om de vragentechniek met elkaar te oefenen. Dit zorgt ervoor dat je bij wijzen van spreken de volgende dag al met je eigen groep kinderen aan de slag kunt.

Advies voor deelname

De workshop Filosofie & Leesbevordering is een inspiratieworkshop maar ook te gebruiken als introductieworkshop. Aansluitend kun je als je dat wilt ook nog de verdiepingsworkshop doen en de workshop werkvormen voor filosofische gesprekken. Het is handig als je al een beeld hebt bij wat filosoferen met kinderen is, maar het is niet noodzakelijk.

Inclusief

– Koffie/thee en wat lekkers
– Deelnemers ontvangen een certificaat
– Cursusmap

Reviews: wat vond je goed?

‘Fijne afwisseling, dicht bij de praktijk, veel interactie.’

‘De afwisseling in werkwijzen: uitwisseling medecursisten, aanreiken van voorbeelden en materiaal, verdieping in achtergrondinformatie, PowerPointbeelden, oefeningen, opbouw, …’

Locatie

Mercure Hotel in Zwolle. Hier vind je de routebeschrijving. De zaal is groot genoeg om 1,5 meter afstand te houden.

Algemene informatie

Voor wie?

In de workshop ligt het accent op filosoferen in de klas, maar alles wat je leert kun je ook gebruiken voor filosofische gesprekken op de bso, in de bibliotheek, met je eigen kinderen of andere situaties waarbij je met kinderen in gesprek kan gaan.

Aansluitende workshops

Deze workshop kun je goed combineren met een van de andere modules uit het leerprogramma. Er zijn vijf module: de introductiecursus, de verdiepingsworkshop, module werkvormen voor filosofische onderzoeken, module Filosofie & Leesbevordering en de module Filosofie & Kunst. Sommige van deze workshops vinden op één dag plaats.

Kosten en Korting

De workshop kost 95 euro per persoon. Als je meerdere workshops tegelijk boekt, krijg je korting. Bij elke extra workshop wordt deze korting hoger. Deze korting start met een korting van € 5,00 per workshop als je er twee tegelijk boekt en loopt op tot een korting van € 12,60 per workshop als je tien workshops tegelijk boekt (als je bijvoorbeeld ook voor een collega bestelt).

Workshopleider

Foto van Fabien van der HamFabien van der Ham
Fabien is sinds 2012 het gezicht achter Filosovaardig en heeft zich middels werk en studie gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Filosoferen met kinderen is een passie die is voortgekomen uit haar werk met kinderen als kinderboekenschrijfster.  “Door de aandacht voor taal en rekenen vergeten we wel eens dat kinderen ook hun eigen denkkracht moeten ontdekken en ontwikkelen. Daarom pleit ik al jarenlang voor meer aandacht voor filosofie voor kinderen. Hoe meer mensen ik enthousiast kan maken, hoe beter! Dus schrijf je in!”

Overzicht alle ingeplande workshops

Voorwaarden

Annuleren kan tot 2 weken voor aanvang. In overleg kan je deelname naar een andere cursusdatum worden verplaatst. Bij bestellen op rekening moet de factuur een maand van tevoren betaald zijn. Als de workshop door Corona helemaal niet door kan gaan, ontvang je je inschrijfgeld retour.

Terug naar het workshopoverzicht

 

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 181 reviews.