Shopping Cart
hart icoon

Workshop Filosofie & Leesbevordering

Uit onderzoek blijkt dat praten over boeken bijdraagt aan een grotere leesmotivatie bij kinderen. Door te praten naar aanleiding van boeken leren kinderen beter verbanden leggen binnen het verhaal maar ook in relatie tot hun eigen leven.

Door bij deze gesprekken ook te gaan filosoferen, voeg je nog iets extra’s toe. Je zet de kinderen dan niet alleen aan het denken over het verhaal maar ook over het leven, de wereld, waarden en normen. Hoe je dit doet, leer je in deze drie uur durende workshop Filosofie en Leesbevordering.

Beschikbare data

(Elk half jaar worden er nieuwe data ingepland)

Wat leer je in de workshop Filosofie & Leesbevordering?

In het eerste onderdeel van deze workshop leer je hoe je volgens de methode ‘vertel eens’ van Aidan Chambers met kinderen in gesprek kunt gaan over verhalen of gedichten die ze hebben gelezen. Het is hierbij vooral belangrijk dat kinderen hun eigen gedachten over het verhaal delen. Het gaat er dus juist niet om of een kind kan interpreteren wat de schrijver bedoeld heeft. Je maakt kennis met de manier van vragen stellen van Chambers.

In het tweede onderdeel van de workshop leer je hoe je van dit napraten over het verhaal of gedicht over kunt gaan op een filosofisch gesprek. Je leert o.a. welke stappen bij een filosofisch gesprek horen. Een filosofisch gesprek begint met een filosofische vraag die aansluit bij het thema van het verhaal of gedicht. Maar wat is een filosofische vraag eigenlijk? Je leert hoe je deze kunt formuleren.

Ook leer je hoe je de filosofische thema’s in een boek of gedicht herkent. Vervolgens oefen je hoe je met graafvragen en doorvraagvragen het gesprek verdiept. Dit resulteert in een gespreksplan. Zo’n gespreksplan maakt iedereen voor zijn favoriete voorleesboek zodat je de dag na de cursus bij wijze van spreken meteen aan de slag kan. Plus je hebt nu ook een format waarmee je ook voor andere boeken makkelijk een gespreksplan kunt maken.

Na het filosofische gesprek kun je de kinderen een verwerkingsopdracht geven rondom creatief schrijven, zoals het schrijven van een gedicht of een verhaal. Gedurende de workshops krijg je hiervoor enkele ideeën aangereikt. Door de kinderen na het filosoferen te laten schrijven, krijgen de verhalen en gedichten vaak meer inhoud en diepgang.

Advies voor deelname

De workshop Filosofie & Leesbevordering is een inspiratieworkshop maar ook te gebruiken als introductieworkshop. Aansluitend kun je als je dat wilt ook nog de verdiepingsworkshop doen en de workshop werkvormen voor filosofische gesprekken. Het is handig als je al een beeld hebt bij wat filosoferen met kinderen is, maar het is niet noodzakelijk.

Inclusief

– Koffie/thee en wat lekkers
– Cadeautje: het boek ‘Klein maar dapper’ van Berrie Heesen
– Deelnemers ontvangen een certificaat
– Cursusmap

Reviews: wat vond je goed?

‘Fijne afwisseling, dicht bij de praktijk, veel interactie.’

‘De afwisseling in werkwijzen: uitwisseling medecursisten, aanreiken van voorbeelden en materiaal, verdieping in achtergrondinformatie, PowerPointbeelden, oefeningen, opbouw, …’

Locatie

Mercure Hotel in Zwolle. Hier vind je de routebeschrijving. De zaal is groot genoeg om 1,5 meter afstand te houden.

Algemene informatie

Voor wie?

In de workshop ligt het accent op filosoferen in de klas, maar alles wat je leert kun je ook gebruiken voor filosofische gesprekken op de bso, in de bibliotheek, met je eigen kinderen of andere situaties waarbij je met kinderen in gesprek kan gaan.

Aansluitende workshops

Deze workshop kun je goed combineren met een van de andere modules uit het leerprogramma. Er zijn vijf module: de introductiecursus, de verdiepingsworkshop, module werkvormen voor filosofische onderzoeken, module Filosofie & Leesbevordering en de module Filosofie & Kunst. Sommige van deze workshops vinden op één dag plaats.

Kosten en Korting

De workshop kost 95 euro per persoon. Als je meerdere workshops tegelijk boekt, krijg je korting. Bij elke extra workshop wordt deze korting hoger. Deze korting start met een korting van € 5,00 per workshop als je er twee tegelijk boekt en loopt op tot een korting van € 12,60 per workshop als je tien workshops tegelijk boekt (als je bijvoorbeeld ook voor een collega bestelt).

Workshopleider

Foto van Fabien van der HamFabien van der Ham
Fabien is sinds 2012 het gezicht achter Filosovaardig en heeft zich middels werk en studie gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Filosoferen met kinderen is een passie die is voortgekomen uit haar werk met kinderen als kinderboekenschrijfster.  “Door de aandacht voor taal en rekenen vergeten we wel eens dat kinderen ook hun eigen denkkracht moeten ontdekken en ontwikkelen. Daarom pleit ik al jarenlang voor meer aandacht voor filosofie voor kinderen. Hoe meer mensen ik enthousiast kan maken, hoe beter! Dus schrijf je in!”

Overzicht alle ingeplande workshops

Voorwaarden

Annuleren kan tot 2 weken voor aanvang. In overleg kan je deelname naar een andere cursusdatum worden verplaatst. Bij bestellen op rekening moet de factuur een maand van tevoren betaald zijn. Als de workshop door Corona niet door kan gaan, ontvang je je inschrijfgeld retour.

Terug naar het workshopoverzicht

 

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 130 reviews.