Shopping Cart
hart icoon

Workshop gesprekken verdiepen met vraagtechnieken & denkscenario’s

Veel (filosofische) gesprekken blijven hangen in het uitwisselen van meningen, ervaringen, gevoelens en sociaal wenselijke antwoorden. Kinderen zijn dan nog niet écht aan het nadenken. Door goed doorvragen kun je ze een denkniveau verder helpen. Hiervoor bestaan verschillende vraagtechnieken. Het gebruik van denkscenario’s is ook heel effectief. Je leert dit soort vraagtechnieken en scenario’s gebruiken in deze drie uur durende workshop. Deze workshop is geschikt voor mensen die al ervaring hebben met filosoferen met kinderen.

Beschikbare data

(Elk half jaar worden er nieuwe data ingepland)

Wat leer je in deze workshop?

In de workshop gesprekken verdiepen met vraagtechnieken & denkscenario’s gaan we nog dieper in op het soort vragen dat je kunt stellen om kinderen echt te laten filosoferen en redeneren. Je leert over eerste orde, tweede orde en derde orde vragen en over de flipperkast-techniek die je kunt gebruiken om kinderen te prikkelen verder te denken.

Hoe leer je?

Tijdens deze workshop ga je sowieso ook zelf aan de slag. Er zijn veel praktijkoefeningen die worden afgewisseld met theorie, tips en voorbeeldgesprekken van filosoferende kinderen. Ook doen we samen regelmatig een aanzet tot een filosofisch gesprek om zo te ervaren wat bepaalde technieken met de groep doen. Op deze manier worden de technieken tegelijk gedemonstreerd.

Advies voor deelname

Je hebt bij Filosovaardig de introductiecursus gedaan, of je hebt al eens ergens anders een basiscursus gedaan, of je verdiept je al langer zelfstandig in filosoferen met kinderen en hebt de nodige praktijkervaring.

Inclusief

– Koffie/thee en wat lekkers
– Cadeautje: set van 30 doorvraagkaarten
– Deelnemers ontvangen een certificaat
– Cursusmap

Reviews

‘Ik vind het eigenlijk een heel fijne workshop die je geeft, inspirerend, met ruimte voor vragen en duidelijke uitleg.’

‘Veel bijgeleerd! Stilstaan bij wat echte argumenten zijn, verschillende niveaus, verantwoording moeilijk voor kinderen maar ook bij volwassenen, wordt vaak uit de weg gegaan door angst, etc.

Algemene informatie

Voor wie?

In de workshop ligt het accent op filosoferen in de klas, maar alles wat je leert kun je ook gebruiken voor filosofische gesprekken op de bso, in de bibliotheek, met je eigen kinderen of andere situaties waarbij je met kinderen in gesprek kan gaan.

Aansluitende workshops

Deze workshop kun je goed combineren met een van de andere modules uit het leerprogramma. Er zijn vijf module: de introductiecursus, de verdiepingsworkshop, module werkvormen voor filosofische onderzoeken, module Filosofie & Leesbevordering en de module Filosofie & Kunst. Sommige van deze workshops vinden op één dag plaats.

Kosten en Korting

De workshop kost 95 euro per persoon. Als je meerdere workshops tegelijk boekt, krijg je korting. Bij elke extra workshop wordt deze korting hoger. Deze korting start met een korting van € 5,00 per workshop als je er twee tegelijk boekt en loopt op tot een korting van € 12,60 per workshop als je tien workshops tegelijk boekt (als je bijvoorbeeld ook voor een collega bestelt).

Workshopleider

Foto van Fabien van der HamFabien van der Ham
Fabien is sinds 2012 het gezicht achter Filosovaardig en heeft zich middels werk en studie gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Filosoferen met kinderen is een passie die is voortgekomen uit haar werk met kinderen als kinderboekenschrijfster.  “Door de aandacht voor taal en rekenen vergeten we wel eens dat kinderen ook hun eigen denkkracht moeten ontdekken en ontwikkelen. Daarom pleit ik al jarenlang voor meer aandacht voor filosofie voor kinderen. Hoe meer mensen ik enthousiast kan maken, hoe beter! Dus schrijf je in!”

Overzicht alle ingeplande workshops

Voorwaarden

Annuleren kan tot 2 weken voor aanvang. In overleg kan je deelname naar een andere cursusdatum worden verplaatst. Bij bestellen op rekening moet de factuur een maand van tevoren betaald zijn. Als de workshop door Corona niet door kan gaan, ontvang je je inschrijfgeld retour.

Terug naar het workshopoverzicht

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 181 reviews.