Shopping Cart
hart icoon

Introductieworkshop filosoferen met kinderen

Filosoferen klinkt moeilijk en veel mensen menen dat het niet geschikt is voor kinderen, maar dat is onzin. Iedereen kan het, zelfs als je pas vier jaar bent! Sterker nog: het is een aangeboren behoefte om te willen weten hoe het leven in elkaar zit.

Kinderen stellen niet voor niets honderden waaromvragen. Daarom is het goed om regelmatig te filosoferen met kinderen. In deze drie uur durende introductieworkshop leer je hoe je dat kunt doen.

Beschikbare data

(Elk half jaar worden er nieuwe data ingepland)

Wat leer je bij de introductieworkshop filosoferen met kinderen?

Een filosofisch gesprek begint met een filosofische vraag. Maar hoe herken je tussen de vele vragen van kinderen de filosofische? Wat is een filosofische vraag eigenlijk? Hoe kun je kinderen zelf filosofische vragen laten stellen? Dit komt allemaal stapsgewijs voorbij.

Vervolgens wordt geleerd hoe je met graafvragen en doorvraagvragen het gesprek verdiept. Ook is er aandacht voor de kenmerken van een filosofisch gesprek en de grondhouding voor de gespreksleider. Tevens wordt er ruimte geboden voor discussie over de voors en tegens van filosoferen met kinderen.

Hoe leer je?

Deze introductieworkshop bestaat uit veel praktijkoefeningen die worden afgewisseld met theorie, tips en voorbeeldgesprekken van filosoferende kinderen. Ook doen we samen regelmatig een aanzet tot een filosofisch gesprek om zo te ervaren wat bepaalde technieken met de groep doen. Op deze manier worden de technieken tegelijkertijd gedemonstreerd.

Online

Er is ook een online versie van deze introductieworkshop. Inhoudelijk is deze hetzelfde, maar soms is voor andere werkvormen gekozen omdat niet alle oefeningen geschikt waren om online te doen. Ook is de online training in twee sessies van anderhalf uur gesplitst in plaats van drie uur achter elkaar. Met elkaar oefenen is online lastig, en daarom krijg je na sessie 1 als huiswerk mee om met een groep kinderen te oefenen. Je krijgt daarvoor tijdens de eerste sessie genoeg handvatten. Bij de online versie moet je uiteraard zelf voor koffie, thee en eventueel wat lekkers zorgen, daarom is de online versie goedkoper en kost 85 euro in plaats van 95 euro.

Reviews

Enkele citaten uit de feedbackformulieren:

“Uit België gekomen om deze leuke, creatieve en inspirerende workshop te volgen. Het was absoluut de moeite waard. Ik ging vrolijk naar huis met nieuwe ideeën en materialen.”

“Mooie afwisseling in activiteiten en veel materiaal dat we ook kunnen uitproberen.”

“Ik vond het een zeer inspirerende en leerzame workshop. Prima opbouw. Prettige, positieve en actieve (en open) sfeer. Thee en koekjes! Heel bruikbaar voor mij in de dagelijkse praktijk. Heel blij met mijn deelname!”

Locatie

Mercure Hotel in Zwolle. Hier vind je de routebeschrijving. De zaal is groot genoeg om 1,5 meter afstand te houden.

Algemene informatie

Voor wie?

In de workshop ligt het accent op filosoferen in de klas, maar alles wat je leert kun je ook gebruiken voor filosofische gesprekken op de bso, in de bibliotheek, met je eigen kinderen of andere situaties waarbij je met kinderen in gesprek kan gaan.

Aansluitende workshops

Deze workshop kun je goed combineren met een van de andere modules uit het leerprogramma. Er zijn vijf module: de introductiecursus, de verdiepingsworkshop, module werkvormen voor filosofische onderzoeken, module Filosofie & Leesbevordering en de module Filosofie & Kunst. Sommige van deze workshops vinden op één dag plaats.

Kosten en Korting

De workshop kost 95 euro per persoon. Als je meerdere workshops tegelijk boekt, krijg je korting. Bij elke extra workshop wordt deze korting hoger. Deze korting start met een korting van € 5,00 per workshop als je er twee tegelijk boekt en loopt op tot een korting van € 12,60 per workshop als je tien workshops tegelijk boekt (als je bijvoorbeeld ook voor een collega bestelt).

Workshopleider

Vakdocent Fabien van der Ham

Fabien van der Ham
Fabien is sinds 2012 het gezicht achter Filosovaardig en heeft zich middels werk en studie gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Filosoferen met kinderen is een passie die is voortgekomen uit haar werk met kinderen als kinderboekenschrijfster.  “Door de aandacht voor taal en rekenen vergeten we wel eens dat kinderen ook hun eigen denkkracht moeten ontdekken en ontwikkelen. Daarom pleit ik al jarenlang voor meer aandacht voor filosofie voor kinderen. Hoe meer mensen ik enthousiast kan maken, hoe beter! Dus schrijf je in!”

Overzicht data ingeplande workshops

Voorwaarden

Annuleren kan tot 2 weken voor aanvang. In overleg kan je deelname naar een andere cursusdatum worden verplaatst. Bij bestellen op rekening moet de factuur een maand van tevoren betaald zijn. Als de workshop door Corona niet door kan gaan, ontvang je je inschrijfgeld retour.

Terug naar het workshopoverzicht

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 273 reviews.