Doosje van Praatplaatjes
Doosje van Praatplaatjes Gratis lesbrief die bij de Praatplaatjes hoort Werkvorm Welles Nietes promo praatplaatje baas video

Praatplaatjes: om te filosoferen met kleuters en andere soorten mensen

 16,95

Praatplaatjes is een set met aansprekende, grappige plaatjes om met kinderen filosofische vragen te onderzoeken. Voor bijzondere gesprekken!

(10 klantbeoordelingen)

Kleuters zijn de beste filosofen die er zijn. Ze zitten nog niet vast in kennis en gaan spontaan over elke vraag nadenken. Het is daarom hartverwarmend om met ze in gesprek te gaan over filosofische vragen. Dat kan met de Praatplaatjes.

Met de Praatplaatjes kun je met behulp van aansprekende, grappige plaatjes filosofische vragen onderzoeken. Dat kan met kleuters maar ook met oudere kinderen. Met deze methode is filosoferen zeker niet te moeilijk. De plaatjes maken de gespreksonderwerpen voor de kinderen concreet en bieden tegelijkertijd de begeleider structuur voor het gesprek.

Waarom praatplaatjes?

Denken met jonge kinderen gaat het makkelijkst als je over concrete voorwerpen en mensen uit de wereld om hen heen een gesprek begint. Daarom wordt gewerkt met illustraties, praatplaatjes dus. De 50 kaarten met illustraties zijn 94 x 135 mm groot zodat ze ook goed te bekijken zijn in een groep kinderen. Met deze praatplaatjes kunnen 48 vragen onderzocht worden, die staan op de achterkant. Er worden ook graafvragen bij de onderzoeksvragen gegeven. Zo wordt het de gebruiker makkelijk gemaakt om een thema uit te diepen. Bij de kaartenset zit ook een duidelijke, maar korte, gebruiksaanwijzing, zodat je snel en makkelijk aan de slag kunt.

Waarom filosoferen met kinderen?

Door te filosoferen leer je heel veel. Zo groeit de woordenschat en mondelinge taalvaardigheid, leren kinderen onder woorden te brengen wat ze denken, hun eigen ideeën te uiten, hun mening te formuleren, ze trainen hun denkspieren en het is goed voor hun zelfvertrouwen want foute antwoorden bestaan niet.

Kans

Voor de ouder of begeleider van het gesprek biedt het bovendien een prachtkans om het kind op een andere manier te leren kennen. Je leert niet zozeer wat het kind denkt maar vooral hoe het denkt en dat kan een heel ander en verfrissend beeld geven. Het is gewoon zeer verrassend om te filosoferen met kinderen. Hun redeneringen zijn vaak ontroerend, origineel, creatief en ook verbazingwekkend slim.

Voor wie?

Praatplaatjes zijn geschikt voor iedereen die eens op een andere, diepgaande manier met kinderen in gesprek wil gaan, zowel thuis als op school. Voor kinderen vanaf vier jaar.

Digitaal cadeautje

Bij de Praatplaatjes krijg je ook nog een download met creatieve denkoefeningen!

 

Extra informatie

Digitaal cadeautje

Doelgroep

groep 1, groep 2, groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8, Vanaf 4 jaar

Idee & uitvoering

Fabien van der Ham

Auteur

Illustrator

Cindy van Schendel

Uitvoering

50 kaartjes, losbladig, Formaat: 94 x 135 mm

Inhoud

Kaartenset met 50 illustraties en 48 onderzoeksvragen

Uitgever

Filosovaardig | imprint filosofiejuf.nl

Levertijd

In principe verwerk ik elke werkdag de bestellingen. Maar omdat dit een eenvrouwszaak is, hanteer ik voor de zekerheid een marge van 1-3 werkdagen. Bij het vermoeden van een schooladres of bedrijf verstuur ik geen pakketten op vrijdagen, dit om te voorkomen dat de postbode op zaterdag voor een dichte deur staat.

Wil je zeker weten dat je de bestelling morgen in huis hebt, dan kun je beter ergens anders bestellen. Alle producten zijn bij de (online) boekwinkel te bestellen.

Bestellingen worden via Postnl verzonden.

Verzendkosten

Ik betaal voor jou de verzendkosten in Nederland.

Verzending naar België kost € 5,95. Bestel je meer dan 40 euro, dan is de verzending naar België ook gratis.

In werkelijkheid zijn de verzendkosten naar België veel hoger. Maar ik neem een gedeelte van de verzendkosten voor mijn rekening. Heb je geen zin in verzendkosten, dan is het handig om te weten dat alle materialen ook bij de Belgische boekhandel te bestellen zijn. 

Let er bij de bestelprocedure op dat je je adres juist invoert, vooral bij het automatisch invullen van de computer ontstaan nogal eens fouten. Als ik een bestelling retour krijg vanwege een foutief ingevoerd adres en ik daarom de bestelling nogmaals moeten verzenden, dan breng ik deze extra verzendkosten in rekening.

Ook als ik een bestelling retour krijg omdat je brievenbus niet aan de wettelijke eisen voldoet of omdat je brievenbus vol zit, breng ik de extra verzendkosten voor het opnieuw verzenden in rekening. 

Betaalopties

Betalen kan met:

 • iDeal
 • Bancontact/Mistercash
 • PayPal
 • Creditcard (Mastercard en Visa)
 • Klarna achteraf betalen

Scholen kunnen ook bestellen op rekening.

De bankkosten voor deze betaalopties neem ik voor mijn rekening speciaal voor jouw betaalgemak.

10 beoordelingen voor Praatplaatjes: om te filosoferen met kleuters en andere soorten mensen

 1. Thea Smit (geverifieerde eigenaar)

  Lijkt leuk, maar moet ik nog proberen.

 2. Ingrid Hartman (geverifieerde eigenaar)

  Mooie kaarten

 3. CINDY VAN HELSHOECHT (geverifieerde eigenaar)

  Prachtige illustraties alleen nog even zoeken naar hoe te gebruiken

  • Fabien van der Ham

   Dag Cindy,
   Op YouTube kun je een video vinden met de gebruiksaanwijzing: https://www.youtube.com/watch?v=PrHBz-sYKYs
   En in het spel zit natuurlijk ook een gebruiksaanwijzing. Die heb je vast al gevonden. Maar een video kijken is soms prettiger. Veel plezier met het spel!

 4. M.K (geverifieerde eigenaar)

  erg leuke kaarten om mee te werken. Er zijn talloze manieren om ze in te zetten.

 5. Marijke Smulders (geverifieerde eigenaar)

  Leuk! En behulpzaam bij het praten en denken over de dingen

 6. Hanneke Muller (geverifieerde eigenaar)

  kinderen zijn in de klas erg enthousiast en ik ook

 7. Marlies Martins (geverifieerde eigenaar)

  Top! Heel fijn

 8. Eddy Janssens (geverifieerde eigenaar)

  Schitterend materiaal

 9. Nurhan kadi (geverifieerde eigenaar)

  leuk. ik ben blij dat ook de kleuters kunnen filosoferen…

 10. Alex (geverifieerde eigenaar)

  Leuk materiaal om mee te werken, wat groter formaat voor kleine mensen

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.