Beschrijving
Op een dag werd er bij Esmé een nieuw schilderij het huis in gesjouwd en aan de slaapkamermuur gehangen.
Ook dat nog, kunst! Er was al zoveel in het leven van Esmé veranderd door de scheiding van haar ouders.
Om het beste van de situatie te maken verzon het meisje zittend op het bed verhalen bij
de afbeelding. Zo werd het schilderij ook een beetje van haar. Haar vader schreef die verhalen op en de kunstenaar maakte er nieuwe schilderijen bij.
Alleen al door de manier waarop het boek is ontstaan, valt het op. Ik snap heel goed dat Esmé door het schilderij aan het denken werd gezet. Een ontmoeting tussen een Deense Dog en een ruimtewezen moet wel tot verbazing over elkaars leven leiden. En verbazing zet nu eenmaal snel aan tot filosoferen. Filosoferen is immers het vanzelfsprekende in vraag stellen.
De gedachtes die Esmé door het schilderij had, zijn verwerkt in 12 korte verhalen waarin het ruimtewezen en de hond een bijzondere vriendschap sluiten en bijzondere gesprekken hebben door hun verschillen.
In een van de verhalen is De Deense Dog bijvoorbeeld ziedend. Het ruimtewezen is verbaasd over deze emotie en stelt vragen. Hij toont belangstelling. En ineens is de boosheid weg.
In een ander verhaal blijkt dat het ruimtewezen gedachtes kan lezen. De Deense Dog vindt dit heel vervelend.
Op deze manier spelen in elk verhaal aardse en buitenaardse eigenaardigheden een bron van verwondering voor de twee. En deze verwondering geeft de lezer ruimte om zelf ook verder te denken. Bijvoorbeeld over de vraag hoe boosheid zo ineens kan verdwijnen. Of waarom het vervelend is als iemand je gedachten zou kunnen lezen.
Verfrissende, korte verhalen om alleen of samen te lezen met bijzondere tekeningen.
Verrassend en sympatiek boek!
Voorlezen vanaf zes jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.