Beschrijving
‘Een wonderlijke expeditie van robots’ is een sciencefiction verhaal dat antwoord probeert te geven op allerlei belangrijke levensvragen. Het resultaat is een spannend avonturenboek voor jonge lezers dat je ook nog eens aan het denken zet.
Het verhaal gaat over de twee robots Willem en Jacob die op expeditie gaan om uit te zoeken waar ze vandaan komen. De hoofdlijn van het verhaal bevat dus al een filosofische vraag. De twee komen tijdens hun avontuur restanten van de mensheid tegen en trekken daar hun eigen conclusies uit. Hoe het werkelijk met de mensheid is afgelopen wordt niet duidelijk. Daar kun je zelf over speculeren en filosoferen.
Wat is de mens?
De robots zijn heel verschillend geprogrammeerd en begrijpen elkaar niet altijd even goed. Volgens mij werd hier een duidelijk parallel met mensen getrokken. Het boek zit vol met dit soort parallellen en analogieën. Het is daarom geen wonder dat het verhaal je op allerlei manieren aan het denken zet. Over de toekomst, de mensheid en robotica. Eigenlijk staat op bijna elke pagina wel iets waar je op in kunt haken voor filosofische overpeinzingen met elkaar, waarbij steeds de vraag centraal staat: wat is de mens?
Mooie illustraties
Naast het verhaal met al zijn verborgen filosofische vragen zijn er ook nog de prachtige illustraties van Jindrich Janicek. Ze ogen als pentekingen en bevatten een beperkt kleurenpalet, namelijk blauw, oranje, groen, zwart en wit. Ongeveer driekwart van het boek bestaat uit illustraties en die zijn allemaal absoluut het bekijken waard.
Juist omdat het boek zo anders is dan de meeste jeugdboeken zou ik het zeker ook aanbieden aan kinderen die zeggen niet van lezen te houden. Misschien ontdekken ze ‘hun genre’! Door de prachtige illustraties is het boek bovendien ook geschikt voor kinderen die niet zo veel verbeeldingskracht hebben.
De taal is wat formeel en feitelijk. Voor praktische en rationele kinderen kan dat heel prettig zijn!
Hoe te gebruiken
Kinderen kunnen het boek zelfstandig lezen en daarbij hun eigen filosofische gedachten hebben. Je kunt het boek ook voorlezen en na elke voorleessessie met de kinderen gaan filosoferen. Op ons blog vind je ook tips in het artikel ‘filosoferen met sciencefiction’.