Cover Filosofie van de Kinderjaren
Cover Filosofie van de Kinderjaren filosofie van de kinderjaren (1) filosofie van de kinderjaren (2)

Filosofie van de kinderjaren

 15,95

In ‘Filosofie van de kinderjaren’ houdt Matthews een interessant en verrassend pleidooi om het kind serieuzer te nemen dat over het algemeen gedaan wordt.

Uitverkocht

Cadeautje bij je bestelling
Handige boekenlegger met vragen en tips om over verhalen in gesprek te gaan. 

Beschrijving

In ‘Filosofie van de kinderjaren’ houdt Matthews een interessant en verrassend pleidooi om het kind serieuzer te nemen dat over het algemeen gedaan wordt. In elk hoofdstuk zet hij kanttekeningen bij algemeen geaccepteerde ideeën over kinderen. Zo wordt de ontwikkelingstheorie van Piaget met een kritisch en filosofisch oog ter discussie gesteld, net als de fases van de morele ontwikkeling uit Kohlbergs theorie.

Het gevaar van denken in dit soort klassieke modellen van de ontwikkeling van het kind is volgens Matthews dat je het filosofische denken van kinderen niet ziet of herkent. De modellen zijn soms zo zwart wit dat ze de suggestie wekken dat kinderen niet tot filosoferen in staat zijn. Matthews laat zien dat dit onterecht is. Hierbij gebruikt hij mooie citaten en fragmenten uit filosofische gesprekken met kinderen.

Waarde van je jeugd

Na Piaget en Kohlberg wordt o.a. ingegaan op de waarde van de kinderjaren. In hoeverre zijn de kinderjaren onderdeel van een volwassen persoonlijkheid en hoe serieus zijn die kinderjaren dus te nemen. Je kunt je je babytijd niet herinneren, betekent dit dat je babytijd geen onderdeel is van je persoonlijkheid? Hetzelfde geldt voor de peutertijd.

Of kun je hierbij uitgaan van de verbindingstheorie? Toen je vier was kon je je herinneren hoe je was toen je drie was en toen je drie was kon je je herinneren hoe je was toen je twee was. Zo zou je persoonlijkheid toch verbinding hebben met je vroegste levensjaren. Interessant om op die manier na te denken over de waarde van je jeugd. Een waarde die misschien wel herzien moet worden.

Praten over de dood

Als het gaat om praten over de dood worden kinderen vaak evenmin serieus genomen. Het onderwerp wordt angstig gemeden. Toch kunnen kinderen heel goed denken over de dood. Voor ernstig zieke en terminale kinderen is het juist belangrijk om te praten over de dood. Het is vaak de volwassene die hier niet mee om kan gaan. Volwassenen zouden daarom hun angsten over dit onderwerp moeten overwinnen.

Kinderkunst

Matthews heeft ook ideeën over hoe je kinderen in kinderboeken serieuzer kunt nemen namelijk door op een directe en eenvoudige manier moeilijke vragen naar voren te brengen in een verhaal. Van de kinderboeken stapt Matthews naar kinderkunst en sluit daarmee het boek met stof tot nadenken af.

Hij gaat uitgebreid in op de vraag waarom er geen kunst van kinderen in musea hangt. Bij deze onderzoeksvraag stuit hij erop dat de volwassen periode uit een mensenleven het hoogste aanzien heeft. De kinderjaren en de ouderdom zijn als het ware inferieur. Matthews heeft begrip voor deze visie maar vindt het ook jammer. Juist de naïviteit van kinderen doet ze uitblinken in kunst. Hij trekt vervolgens een verrassende analogie met kinderfilosofie. Ook in filosofie blinken kinderen uit door hun naïviteit. Kortom kinderen zouden serieuzer genomen moeten worden in hun denken.

De autonomie van het kind

‘Filosofie van de kinderjaren’ is een van de eerste boeken die ik las over filosoferen met kinderen. Ik herkende hierin destijds alle redenen die ik zelf had om met kinderen te gaan filosoferen. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen veel serieuzer genomen mogen worden en meer autonomie in hun jeugd aan kunnen dan hen over het algemeen gegeven wordt.

Nu ik het boek na een aantal jaren heb herlezen voel ik me wederom aangemoedigd om door te gaan met filosoferen met kinderen. Daarom hoop ik dat veel ouders en leerkrachten het gaan lezen en zich ook geïnspireerd zullen voelen.

Het is inmiddels een oud boek, het komt uit 1995, maar nog steeds van waarde.

 

Extra informatie

Gewicht200 g
Aantal pagina's

131

Auteur

Uitgever

Lemniscaat

Doelgroep

Volwassenen

Levertijd

In de regel worden bestellingen die voor 15.00 uur zijn geplaatst, nog dezelfde dag verzonden. Maar omdat dit een klein bedrijf is, hanteren we voor de zekerheid een marge van 1-2 werkdagen.
Bestel je iets wat in een brievenbuspakket past, dan wordt je bestelling met Postnl verzonden. Grotere pakketten en pakketten naar het buitenland worden verzonden via DPD.
In verband met Corona hebben verzendmaatschappijen het erg druk. Daardoor kan een enkele keer wat vertraging ontstaan. Daar hebben wij helaas geen controle over.

Verzendkosten

We verzenden gratis bij bestellingen van € 30,00 en hoger in Nederland en bij een minimale besteding van € 50,00 in België.

Onder de € 30,00 zijn de verzendkosten voor Nederland € 3,50.

Verzending naar andere landen dan Nederland kost € 5,95. 

In werkelijkheid zijn de verzendkosten veel hoger. Maar wij nemen een gedeelte van de verzendkosten voor onze rekening. 

 

Betaalopties

Betalen kan met:

  • iDeal
  • Bancontact/Mistercash
  • PayPal
  • Creditcard (Mastercard en Visa)
  • Klarna achteraf betalen

Scholen kunnen ook bestellen op rekening.

De bankkosten voor deze betaalopties nemen wij natuurlijk voor onze rekening speciaal voor jouw betaalgemak.