Shopping Cart
hart icoon

Denkballades: muzikale en filosofische digibordlessen

In de digibordlessen Denkballades draagt muzikale verteljuf Floor op betoverende wijze verhalen van Toon Tellegen voor. Zichzelf begeleidend op piano en saxofoon speelt en vertelt ze enkele van de filosofische en soms absurdistische verhalen over de mier en andere dieren. Ook al kijk je naar een scherm, het voelt alsof je in een klein, intiem theater een vip-voorstelling bijwoont. 

Filosofische overpeinzing

Na de vertelling volgt steeds een filosofische overpeinzing van filosofiejuf Fabien van der Ham. De bedoeling is dat kinderen door het verhaal en de vragen van de filosofiejuf in een prettig filosofische verwarring raken zodat ze zich open kunnen stellen voor nieuwe gedachten.

 

 

 

Filosofische overpeinzing filosofiejuf


Vragenkaartjes

Vragenkaartje bij de Denkballades

Na het gezamenlijk kijken van de video kun je met behulp van de vragen op het vragenblad met de kinderen gaan filosoferen.


Doeblad

Je kunt de digibordles afsluiten door de kinderen het bijbehorende doeblad te laten maken. Het doeblad bevat vaak een creatieve opdracht waarbij het kind iets moet tekenen of schrijven. Bij deze opdracht reflecteert het kind ook op zichzelf.

Voorbeeld doeblad Denkballades

Literatuur- en muziekweetje

Elke les bevat ook een literatuur- en muziekweetje waarmee je nog een extra verdieping aan de lessen kunt geven. In het literatuurweetje wordt iets verteld over het werk van Toon Tellegen. In het muziekweetje wordt iets verteld over de componist van de gebruikte muziek.

 

Handleiding

Bij elke digibordles vind je een docentenhandleiding. Hierin staat beschreven hoe je de filosofieles kunt geven.

 

Voor wie?

Je kunt de digibordlessen gebruiken van groep 3 t/m 8. Al zullen kleuters ook genieten van de voordracht van de muzikale verteljuf Floor.

 

Aantal?

Er zijn vijf Denkballades. Ze zijn zowel per stuk als in een voordeelpakket van vijf te bestellen. Dit zijn de verschillende onderwerpen:

 

Online lessen en thuisonderwijs

De videolessen zijn ook geschikt voor het online lesgeven en thuisonderwijs. Vergeet bij het delen via Teams niet de optie ‘computergeluid delen’ aan te vinken op het moment dat je je scherm gaat delen. Je kunt de kinderen vervolgens in break out rooms met elkaar laten nadenken over de vragen. Plus ze kunnen zelfstandig aan de gang met de doebladen.

 

Mooi voorbeeld

Doran: ‘Ik weet eigenlijk wel zeker dat wij een mens zijn, want er is iemand die heeft ons een mens genoemd. Dus dan zijn we dat ook.’

‘Maar dat hebben we toch zelf gedaan?’ merkt Djaja kritisch op.

Lees in dit blog hoe kinderen filosoferen na het kijken van de Denkballade Weet jij eigenlijk wel zeker dat jij een mens bent?

 

Bekijk de Sneak Preview

Strikt genomen zijn de ‘Denkballades’ onderwijsmateriaal, je wordt op de site aangesproken als ‘docent’- maar daar schrikken veel ouders en andere verzorgers na zoveel thuisonderwijs niet meer van.
De docentenhandleiding biedt prima stof tot nadenken, ‘filosofiejuf’ Fabien van der Ham mijmert door op het thema van de aflevering (‘Kun je niets weten?’) en al met al steek je er als volwassene stiekem wat van op.
Dan krijg je ook nog fijne klassieke muziek voorgeschoteld van de klassiek geschoolde Wittink.

Lodewijk Dros in Dagblad Trouw

Geef een rijke les met de Denkballades

*
Vijf prikkelende video's met muzikant Floor en filosofiejuf Fabien die je kunt gebruiken als start van de les. 
*
Bij elke les een download met tien vragenkaartjes
*
Bij elke les een doeblad voor de kinderen
*
Bij elke les een literatuur- en een muziekweetje
*
Bij elke les een gesprekshandleiding voor de begeleider
*

Ontstaan door Corona

Deze lesmethode werd speciaal ontwikkeld vanwege de coronacrisis. Tot de lockdown in maart trad Floor Wittink op voor volwassenen met haar vertelconcert ‘Misschien wisten zij alles’ waarin zij de dierenverhalen van Toon Tellegen vertelt en zichzelf daarin begeleidt met klassieke muziek. Omdat Floor door corona niet meer op kon treden, heeft ze van haar voorstelling een digitale belevenis gemaakt. Ze vroeg of Filosovaardig de video’s kon gebruiken omdat de verhalen natuurlijk ook populair zijn bij kinderen. Zo ontstond het idee voor de digibordlessen Denkballades. 

Lees ook: hoe overleeft de muzikant?

De productlijn van Filosovaardig

Een goudvis in de zee

Cover van Een goudvis in de zee

Baroe is kampioen vragen stellen. In deze tien filosofische verhalen kun je met hem meedenken. Met leuke filosofieweetjes en denkvragen.

Denktekenen

Doosje van Denktekenen

45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten over verschillende thema’s. Voorzien van denkvragen en prikkelende kindercitaten.

Denkballades

Digibordlessen

Vijf prikkelende digibordlessen met muzikale verteller Floor Wittink en filosofiejuf Fabien. Met vragenkaartjes en doebladen.

Praatprikkels

Doosje van Praatprikkels

Vijftig filosofische vragen voor kinderen. Vertaald in het Japans, Engels en Duits. Meer dan 30.000 stuks verkocht. Winnaar Berrie Heesen Prijs.

Praatplaatjes

Doosje van Praatplaatjes

Praatplaatjes is een set met aansprekende plaatjes om met kinderen filosofische vragen te onderzoeken. Vertaald in het Japans.

Praattoppers

Doosje van Praattoppers

Dertig coachkaarten voor betere gesprekken met kinderen. Met handige activiteitenwijzer. Herziene versie in mooie, stevige doos.

Denkdobbelen

Doos van Denkdobbelen

Denkdobbelen geeft de fantasie van kinderen een boost! Je kunt met het spel meer dan dertig creatieve en ook grappige activiteiten doen.

Kan niet bestaat niet

Cover van Kan niet bestaat niet

Verhalen en gedichten om mee te filosoferen, met uitgebreide praattips. Voor jonge kinderen vanaf vier jaar tot een jaar of acht.

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 177 reviews.