Shopping Cart
hart icoon

Denkballades voor Kunst & Cultuur Midden-Drenthe

Beste school,

Namens Kunst & Cultuur Midden-Drenthe mag ik jullie de muzikale, filosofische digibordlessen Denkballades gratis aanbieden.

Normaal gesproken betaal je voor dit lespakket van vijf digibordlessen 55 euro. Maar omdat mijn filosofielessen die bij de theatervoorstelling De vrouw en het jongetje hoorde door de aangescherpte Corona-maatregelen niet door konden gaan, wilde Kunst & Cultuur graag een filosofisch alternatief bieden.

Met de vertelconcerten van Floor Wittink en de daarbij behorende denkprikkels kunnen leerkrachten heel makkelijk zelf een filosofieles geven.

Als je het aanmeldformulier invult, krijg je de inloggegevens toegestuurd. De hele school kan dan gebruik maken van deze lessen.

Onder het aanmeldformulier vind je meer informatie over de Denkballades.

Vriendelijke groet,

Fabien van der Ham
Gastdocent filosofie

Voordeelpakket van vijf Denkballades

Aanmeldformulier

In de digibordlessen Denkballades draagt muzikale verteljuf Floor op betoverende wijze verhalen van Toon Tellegen voor. Zichzelf begeleidend op piano en saxofoon speelt en vertelt ze enkele van de filosofische en soms absurdistische verhalen over de mier en andere dieren. Ook al kijk je naar een scherm, het voelt alsof je in een klein, intiem theater een vip-voorstelling bijwoont. 

Filosofische overpeinzing

Na de vertelling volgt steeds een filosofische overpeinzing van filosofiejuf Fabien van der Ham. De bedoeling is dat kinderen door het verhaal en de vragen van de filosofiejuf in een prettig filosofische verwarring raken zodat ze zich open kunnen stellen voor nieuwe gedachten.

 

 

 

Filosofische overpeinzing filosofiejuf


Vragenkaartjes

Vragenkaartje bij de Denkballades

Na het gezamenlijk kijken van de video kun je met behulp van de vragen op het vragenblad met de kinderen gaan filosoferen.


Doeblad

Je kunt de digibordles afsluiten door de kinderen het bijbehorende doeblad te laten maken. Het doeblad bevat vaak een creatieve opdracht waarbij het kind iets moet tekenen of schrijven. Bij deze opdracht reflecteert het kind ook op zichzelf.

Voorbeeld doeblad Denkballades

Literatuur- en muziekweetje

Elke les bevat ook een literatuur- en muziekweetje waarmee je nog een extra verdieping aan de lessen kunt geven. In het literatuurweetje wordt iets verteld over het werk van Toon Tellegen. In het muziekweetje wordt iets verteld over de componist van de gebruikte muziek.

 

Handleiding

Bij elke digibordles vind je een docentenhandleiding. Hierin staat beschreven hoe je de filosofieles kunt geven.

 

Voor wie?

Je kunt de digibordlessen gebruiken van groep 3 t/m 8. Al zullen kleuters ook genieten van de voordracht van de muzikale verteljuf Floor.

Aantal?

Er zijn vijf Denkballades. Ze zijn zowel per stuk als in een voordeelpakket van vijf te bestellen. Dit zijn de verschillende onderwerpen:

 

Bekijk de Sneak Preview

Ontstaan door Corona

Deze lesmethode werd speciaal ontwikkeld vanwege de coronacrisis. Tot de lockdown in maart trad Floor Wittink op voor volwassenen met haar vertelconcert ‘Misschien wisten zij alles’ waarin zij de dierenverhalen van Toon Tellegen vertelt en zichzelf daarin begeleidt met klassieke muziek. Omdat Floor door corona niet meer op kon treden, heeft ze van haar voorstelling een digitale belevenis gemaakt. Ze vroeg of Filosovaardig de video’s kon gebruiken omdat de verhalen natuurlijk ook populair zijn bij kinderen. Zo ontstond het idee voor de digibordlessen Denkballades. 

Lees ook: hoe overleeft de muzikant?

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 258 reviews.