Filosovaardig ruimt regelmatig op
Op Filosovaardig (voorheen Filosofiejuf.nl) verschijnen al sinds 2011 regelmatig nieuwe blogs. Logisch dus dat er af en toe een artikel in de prullenbak verdwijnt of naar een ander plekje verhuist, want anders barst deze website uit zijn voegen.
Vandaar dat je nu iets anders op je scherm ziet, dan je had verwacht.
Om iets te vinden wat lijkt op wat je zocht, kun je het beste:
- de zoekfunctie rechts bovenaan de pagina gebruiken
- of als je een lesbrief zocht op de ledenpagina kijken
Of kijk lekker rond tussen de inspiratieblogs
Jeroen legt uit waarom tijdreizen onmogelijk is: ‘Wat als je je eigen vader vermoordt?’
“Dat kan helemaal niet, want als je dan je vader vermoordt dan kun je er helemaal niet zijn.” Een plusgroep denkt na over tijdreizen. Kan
Filosoferen is meer dan een goed gesprek! De kenmerken van een filosofisch gesprek
Filosoferen wordt nogal eens als synoniem gebruikt voor samen nadenken. Maar toch leidt dat lang niet altijd tot een filosofisch gesprek. Maar wat is filosoferen dan? Wat zijn de kenmerken van een filosofisch gesprek? We zetten ze voor je op een rij.
Wat kan ik weten? Deze kinderen zijn Socrates te slim af!
Alles wat ik weet is dat ik niets weet. Het is het meest bekende filosofische citaat van Socrates, en misschien zelfs wel überhaupt het meeste bekende filosofische citaat. Ik leg zijn idee voor aan een groep kinderen. ‘Dat kan niet,’ roept Stan meteen, ‘want als je dat weet dan weet je dat je niets weet en dan weet je dus iets.’
Hebben hoogbegaafde kinderen iets aan filosofie?
Hoogbegaafde kinderen kunnen veel leren door te filosoferen. Dat geldt natuurlijk op zich voor alle kinderen, maar hoogbegaafde leerlingen kunnen daarnaast ook nog vanwege een paar specifieke kenmerken gebaat zijn bij filosofie. Ze hebben daarbij iets leren, maar het kan ook bijdragen aan hun zelfvertrouwen.