Your Cart

Filosovaardig ruimt regelmatig op

Op Filosovaardig (voorheen Filosofiejuf.nl) verschijnen al sinds 2011 regelmatig nieuwe blogs. Logisch dus dat er af en toe een artikel in de prullenbak verdwijnt of naar een ander plekje verhuist, want anders barst deze website uit zijn voegen.

Vandaar dat je nu iets anders op je scherm ziet, dan je had verwacht. 

Om iets te vinden wat lijkt op wat je zocht, kun je het beste:

  • de zoekfunctie rechts bovenaan de pagina gebruiken
  • of als je een lesbrief zocht op de ledenpagina kijken
Filosovaardig ruimt regelmatig op

Of kijk lekker rond tussen de inspiratieblogs

Roze is voor meisjes

‘Ik wil geen roze papier! Roze is te meisjesachtig!’

We willen graag jongens en meisjes gelijk behandelen maar vinden toch dat bepaalde dingen bij een bepaald geslacht horen. Zo is roze voor meisjes en jongens mogen niet huilen. Zulke ideeën lijken diep in ons brein gebeiteld te zijn. En ook al vinden we dat we gelijke rechten hebben, in de praktijk valt dat vies tegen. Hoe kan dat toch?

Lees meer
Praten over boeken vergroot leesplezier

Interactief voorlezen: tips, trics en een filosofische twist

Interactief voorlezen is heel belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Kinderen die veel worden voorgelezen hebben een grotere woordenschat en halen zelfs hogere cito-scores. Uit onderzoek blijkt dat de positieve effecten van voorlezen nog groter worden als je interactief voorleest. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Lees meer
Wat heeft vrijheid met wc-papier te maken?

Wat heeft vrijheid met wc-papier te maken?

Een groepje kleuters uit Haren dacht na het voorlezen na over vrijheid. Hun gedachte was dat je buiten vrij bent en dat je er een robot bij kan gebruiken! Wc-papier kan trouwens ook handig zijn. Tip voor de nationale voorleesdagen: ga filosoferen na het voorlezen! Het levert superleuke gesprekken op.

Lees meer
Ontdek hoe je kind denkt

Hoe krijg ik mijn kind aan het praten?

We willen dat kinderen praten over hun gevoelens en ervaringen. Dat lukt niet altijd even goed. Het kan helpen om de focus van het gesprek te verleggen van gevoelens naar gedachten. Want interesse in je denken is interesse in jou. Grote kans dat je kind ineens van alles vertelt!

Lees meer