Your Cart

Denkballades | Mag je zijn wie je bent? | 1 videoles

Denkballades zijn digibordlessen om een filosofisch gesprek mee te starten. In de lessen is er naast filosofie ook aandacht voor muziek en literatuur.

In de video’s draagt muzikale verteljuf Floor op betoverende wijze verhalen van Toon Tellegen voor. Daarna stelt filosofiejuf Fabien denkvragen. Aansluitend kun je met behulp van de bijbehorende vragenkaartjes met kinderen in gesprek. Als verwerking is er een doeblad.

Deze aflevering heet: Mag je zijn wie je bent?

Muzikant Floor Wittink vertelt op betoverende wijze het verhaal ‘De zandvlieg’ van Toon Tellegen. Dit doet zij terwijl ze zichzelf begeleidt op de altsaxofoon. Ze speelt hierbij een compositie van W. van Klaveren.

De zandvlieg heeft bijzondere verjaardagswensen. Maar de dieren hebben daar geen oordeel over. Ze doen precies wat hij wenst. Ze accepteren de zandvlieg zoals hij is. Het zou mooi zijn als iedereen zulke vrienden om zich heen heeft. Maar dat is helaas niet zo. Als je uit de toon valt, loop je het risico er niet bij te horen. Je kunt dus maar beter ‘gewoon’ zijn. Tegelijkertijd hebben we allemaal onze eigen unieke eigenschappen, waardoor we ons soms anders voelen. Maar ook willen we soms juist graag uniek en bijzonder zijn. Maar dan wel op een manier dat we erom bewonderd worden.

Met deze tegenstrijdige gevoelens hebben kinderen ook te maken. Daarom is het goed om over dit thema te filosoferen. Dat kan kinderen weerbaarder maken. Het kind kan ontdekken dat meer kinderen zich soms anders voelen. Het gesprek kan je sterken in de gedachte dat je anders mag zijn. Met het doeblad gaan de kinderen daarom op zoek naar een stukje eigenheid.

Heb je het pakket van vijf lessen gekocht? Klik dan hier.

Bestellen
De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 491 reviews.