Denkballades zijn digibordlessen om een filosofisch gesprek mee te starten. In de lessen is er naast filosofie ook aandacht voor muziek en literatuur.
In de video’s draagt muzikale verteljuf Floor op betoverende wijze verhalen van Toon Tellegen voor. Daarna stelt filosofiejuf Fabien denkvragen. Aansluitend kun je met behulp van de bijbehorende vragenkaartjes met kinderen in gesprek. Als verwerking is er een doeblad.
Deze aflevering heet Bestaat dat, niets weten?
Muzikant Floor Wittink vertelt op betoverende wijze het verhaal ‘Bestaat dat, niets weten?’ van Toon Tellegen. Dit doet zij terwijl ze zichzelf begeleidt op de piano. Ze speelt Der Dichter Spricht (uit Kinderzenen op.15) van Schumann.
De eekhoorn vraagt zich in dit verhaal af of niets weten bestaat. Wat je wel of niet kan weten vinden filosofen al eeuwenlang een interessante vraag. Een belangrijk punt hierbij spelen onze zintuigen. Want hoe betrouwbaar zijn die eigenlijk? Zijn onze zintuigen goed genoeg om alles wat bestaat waar te nemen?
Een ander probleem is dat we niet overal kunnen rondkijken. Denk aan de bodem van de oceaan of de binnenkant van een vulkaan en buiten ons sterrenstelsel zijn we ook nog nooit geweest. Daardoor kunnen we alleen aantonen dat iets wel bestaat (namelijk als we het gezien hebben), maar niet dat iets niet bestaat. Hoewel, als je iets gezien hebt, zit je nog steeds met die vraag of we onze zintuigen wel kunnen vertrouwen. Daardoor zijn de vragen wat wel of niet bestaat en wat we wel of niet kunnen weten, nog steeds niet beantwoord. Het zijn ultieme filosofische vragen.
Heb je het pakket van vijf lessen gekocht? Klik dan hier.