Your Cart

30 Werkvormen voor filosofische onderzoeken

In deze database vind je een overzicht van 30 werkvormen die een (filosofisch) kringgesprek kunnen verrijken. Deze database is alleen toegankelijk als je ervoor betaald hebt. Heb je dit product nog niet gekocht? Onderaan vind je de bestelknop om snel toegang te kunnen krijgen.

Wat kun je met deze werkvormen?

Als je in de klas gaat filosoferen met kinderen, zul je dit vaak in de kring doen. Ter afwisseling en voor meer verdieping van het denkproces kun je dit kringgesprek aanvullen met een andere werkvorm.

Met de werkvormen uit deze database kun je ook makkelijk je eigen lesplan in elkaar zetten. Je gaat dan uit van de basiselementen van een filosofisch gesprek die je aanvult met een werkvorm.

De basiselementen zijn:

Op welk moment zet je de werkvorm in?

Je kunt een werkvorm op verschillende plekken aan dit rijtje toevoegen. Bijvoorbeeld voor het kringgesprek, zodat de kinderen voordenken. Maar het kan ook na het kringgesprek, zodat de kinderen na het kringgesprek verder kunnen denken. Sommige werkvormen zijn juist geschikt om tijdens het kringgesprek toe te passen.

Bij de beschrijving van de verschillende werkvormen staat steeds aangegeven hoe en op welk moment je de werkvorm zou kunnen gebruiken.

Zo wordt steeds aangegeven of je de werkvorm kunt gebruiken met de hele groep, in kleine groepjes of individueel. Als een werkvorm met de hele groep gedaan kan worden, dan betekent dit dat je de werkvorm bij het kringgesprek gebruikt.

Als de werkvorm geschikt is om in groepjes of individueel toe te passen, dan kun je kiezen of je de werkvorm voor of na het kringgesprek inzet. Probeer hiermee te variëren en ontdek wat je zelf het beste vindt werken. Bij deze werkvormen kun je er bovendien voor kiezen de werkvorm ook nog plenair na te bespreken.

Om in te kunnen schatten of een werkvorm passend is voor jouw les, wordt steeds aangegeven wat het nut van de werkvorm kan zijn. Deze punten zijn natuurlijk niet uitputtend, het is een indicatie.

Bij elke werkvorm staan de volgende punten beschreven:

  • Wanneer je de werkvorm kunt gebruiken
  • Wat het effect is van de werkvorm
  • De werkwijze
  • Een voorbeeld (indien nodig)
  • Of de werkvorm geschikt is voor de hele groep, kleine groepjes of solowerk
  • Voor welke bouw de werkvorm geschikt is
  • Hoe je de werkvorm voorbereidt
  • De werkbladen die je er eventueel bij nodig hebt.

Heb je ondanks deze informatie nog vragen. Stel deze dan gerust op het forum. Dan proberen we deze zo snel mogelijk daar te beantwoorden. Zo kunnen andere gebruikers meelezen en er hun voordeel mee doen.

Veel succes met het samenstellen van je lessen!

Bestellen
De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 489 reviews.