Shopping Cart
hart icoon

Nieuw woord te koop: krekker

Deel dit blog:

NIeuwe woorden: ik voel me krekker‘Ja, en dan maak ik een instagram account aan!’
‘En wij doen wel tiktok.’
‘En een youtube filmpje!’
‘Ja, we worden de krekker promotie groep!’
Een groep kinderen is ineens super geïnspireerd om het woord ‘krekker’ aan de man te brengen. Doel: opname in het woordenboek. Oorzaak: de vraag wie is de baas van taal?

Taal is een wonderlijk proces. Betekenis van woorden is continue in verandering. Sommige woorden raken uit de mode, of zijn ineens heel hip. En soms ontstaan er nieuwe woorden die van Dale dan in het woordenboek opneemt. Er zijn blijkbaar nog niet genoeg woorden om alles te kunnen zeggen. Gevoelens uitdrukken kan bijvoorbeeld lastig zijn. Denk eens aan het gevoel van: ik zie het niet meer zitten, hier kan ik echt nooit een oplossing voor vinden, het komt nooit meer goed, het is te veel en ik ben zo moe en niemand houdt van me en alles zit tegen. Volgens deze groep kinderen is dat hoe het meisje op de foto zich voelt. Maar hoe kun je dat gevoel in één woord omschrijven? De kinderen slaan aan het brainstormen.

Nieuwe woorden bedenken

Narwal, is een van de suggesties. ‘Want,’ legt bedenkster Milou uit, ‘een narwal is een vis en die zwemt en als die elke dag gaat zwemmen dan weet hij ook wel eens een keer niet wat hij moet doen. En daarom voel je je narwal als je echt niet meer weet wat je moet doen.’

Waarop Edo zegt: ‘Ja, maar een narwal is al een vis.’

Sander heeft ook een kritische noot: ‘Ik vind het geen goed woord want iedereen weet wel eens niet wat hij moet doen, ook een olifant of een hond, dus dan kun je net zo goed het woord olifant gebruiken.’

Hij krijgt bijval van Jessy: ‘En hoe weet je zeker dat het persé een narwal is en bijvoorbeeld niet een zee-olifant?’

Milou blijft enthousiast over haar vondst: ‘Narwal is gewoon een grappig woord, daar word je blij van!’

Maar als je blij wordt van het woord is het natuurlijk de vraag of het dan wel geschikt is om het te gebruiken voor een vervelend gevoel. De volgende suggestie voor het nieuwe woord is krekker.

‘Ze breekt als een cracker,’ legt Kevin uit. ‘Maar je schrijft het wel anders, om het verschil te laten zien.’

‘Ja, haar hart breekt als een cracker,’ fantaseert Mo hierop verder.

‘Als je zegt: ik voel me krekker, dan voel je je niet lekker,’ voegt Jeanne toe.

‘Ik vind vermissig wel een goed woord,’ zegt Mo. ‘Dat is een vorm van verdrietig zijn als alles mis gaat.’

Sander denkt met hem mee: ‘Ja, het woord lijkt ook op mist en dan zie je niet zo veel om je heen en dat is ook zo als je je zoals dat meisje voelt.’

‘En wat denken jullie dan van jamtig? Dat is dat je het jammer vindt en dat je verdrietig bent ineen.’

Er worden nog wat woorden bedacht maar uiteindelijk blijkt na een stemming dat krekker het beste woord is. Maar hoe kunnen we er nu voor zorgen dat het woord door veel mensen gebruikt wordt?

‘We gaan het woord heel veel gebruiken in de klas en zo,’ oppert Jeanne.

Op naar het Malieveld

Jessy wil het grootser aanpakken. ‘We gaan met zijn allen naar het Malieveld en dan nemen we allemaal hele grote spandoeken mee en dan hoort iedereen ons woord. Dan komt misschien Mark Rutte wel. En dan zegt hij, jongens, doe eens niet zo krekker. En dan komt het jeugdjournaal misschien ook wel.’

Dit vinden de kinderen inspirerend. Ineens veranderen ze in grenzeloze commerciële tijgers.

‘We moeten iemand op insta hebben met veel volgers en dat die dan zegt ik voel me krekker.’

Voor ik het weet heeft de groep een marketingplan geschreven waarin alle social media aan bod komen én beloof ik dat ik het woord krekker op mijn website zet. Bij dezen!

Meer inspiratie voor taalfilosofische lessen:

Filosofische boeken rondom taal

Geen idee wat TikTok is? Hier lees je er meer over.

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 89 reviews.