Your Cart

Iedereen heeft een stukje DNA van een holbewoner!

Iedereen heeft een stukje DNA van een holbewoner in zichIn de kring staat een mand met voorwerpen. Steeds pakken we er een uit om te bedenken wat en waar het begin van het ding is. We hebben al een kastanje besproken en een knutselwerkje. Dan is de tangle aan de beurt, een ding om mee te wriemelen voor beweeglijke kinderen. Het is een soort ketting van aan elkaar geklikte boogjes. Marjorie dacht daarom het volgende: ‘Je kunt dat wriemelding in stukjes opdelen en elk stukje heeft zijn eigen begin.’ Het was het begin van ingewikkelde ideeën over ons DNA.

Wat is het begin van een knutselwerkje?Dit klonk als het begin van interessant gesprek. Zou dit ook gelden voor het pollepelpoppetje en de kastanje?

‘Voor de pollepel wel,’ zei Anna, want je hebt het hout van het lijf en de wol van het haar bijvoorbeeld.’

‘De kastanje,’ vond Roeland, ‘die kan je platstampen en dan heb je meerdere stukjes.’

De mens

‘Wij zijn eigenlijk al een stukje,’ bedacht Anna, ‘een stukje van de mensheid. En die kastanje, als je die kastanje door midden deelt, dan hebben die twee stukjes eigenlijk hetzelfde DNA en als je mij doormidden doet dan hebben mijn twee stukjes ook hetzelfde DNA. Maar die pollepel, als je het haar eraf haalt dan heeft dat een ander iets soort DNA dan die pollepel.’

Eris: ‘Ik denk wel dat Anna gelijk heeft, want al die stukjes hebben hetzelfde DNA.’

Marjorie: ‘Maar je bent toch nooit helemaal gelijk? Je ene oor is toch niet precies hetzelfde als je andere oor?’

Jasmijn: ‘Dan is dit oor van mijn moeder en dit oor van mijn vader.’

Marjorie: ‘Of van je opa.’

Thomas: ‘Maar je hebt toch twee opa’s?’

DNA

Roeland: ‘Misschien is het wel het DNA van een aap.’

Een uitleg over ons dna.Eris: Technisch gezien is dat wel zo, maar ook een beetje DNA van jezelf want bijvoorbeeld: Mijn moeder heeft DNA1 en mijn vader heeft DNA2 en ik heb DNA3 en daar zit DNA1 en DNA2 ook in.’ Ze maakte bij haar theorie een tekening op het bord maar helemaal duidelijk was het nog niet.

Thomas: ‘Welk nummer DNA ben ik dan? Want de eerste mens is DNA1 maar daarna kwam nog zoveel.’

Jasmijn: ‘En ik heb bijvoorbeeld nog een broertje, wat heeft die dan voor nummertje? Dan heb je toch ook DNA1 + DNA2, dat is toch ook 3 dan zijn we toch allemaal 3?’

Anneloena: ‘Zou het DNA van je opa er dan ook nog bij zitten?’

Anna: ‘Ja, want al die DNA’s bij elkaar is dan weer een nieuw rondje.’

Roeland: ‘Eigenlijk heb ik dan dus ook DNA van een holbewoner?!’

Deze opmerking moest even landen. De hele groep keek diep peinzend voor zich uit. Het is dan ook best schokkend om je te realiseren dat je ook een stukje holbewoner in je hebt.

Wist je dat…

Tegenwoordig is het populair om met je dna een afstammingstest te doen. Zo kun je meer te weten komen over je voorvaderen. Maar volgens filosoof Rob Zwijnenberg kleven daar wel de nodige ethische bezwaren aan. Benieuwd? Lees er meer over op Nemo Kennislink.

Filosofie wordt kinderspel met deze materialen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 523 reviews.