Shopping Cart
hart icoon

Heeft een gesprek een einde of eindigt het nooit?

Deel dit blog:

Hoe zit dat nou?Als je met kinderen nadenkt over de filosofische vraag ‘wat is het begin?’ eindigt het gesprek meestal bij de oerknal of God. Maar als je vraagt ‘wat is het einde?’ dan kan het gesprek bij een grote diversiteit aan theorieën eindigen. Of misschien eindigt het gesprek wel nooit. 

Het einde

Anna: Eigenlijk kun je nooit weten of iets gaat eindigen. Het kan later nog stoppen. Bijvoorbeeld de wind die blijft eindeloos doorgaan, maar dat weet je nooit want misschien stopt de wind ooit ergens wel een keer. Dus je kan nooit zeggen dat iets niet eindigt.

Eris: Elk einde is ook weer een nieuw begin.

Roeland: Maar dan is het dus geen einde.

Anna: Alles moet wel ergens eindigen want ooit is er wel een einde aan altijd.

Vera: De wereld is er op een dag ook niet meer. Het begint met een ontploffing, maar het eindigt ook met een ontploffing. Misschien is het heelal al afgelopen. Dan zijn we een soort echo. Net als sterren, die zijn er ook niet meer.

Het zou kunnen. Maar over het einde worden we het toch niet eens. Het probleem is dus nog niet opgelost als het gesprek afgelopen is.

Nooit

Tom: Het gesprek is nooit afgelopen want altijd komt er wel weer een nieuwe vraag.

Anna: Het gesprek stopt wel want als we nu naar de klas moeten is het gesprek afgelopen.

Tom: Ik denk wel dat iedereen vanavond iets aan zijn ouders vertelt en dan gaat het gesprek misschien weer verder.

Anna: Of iemand leest de website van de juf, en gaat er dan over praten.

Aanvulling op het gesprek

Eventueel kun je de les nog aanvullen met de voorspellingen die er zijn over het einde van ons aardbol. Gebruik bijvoorbeeld het overzicht van Nemo.

Tips uit de Webshop Kinderfilosofie

 

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 181 reviews.