Shopping Cart
hart icoon

Kinderen in gesprek over daklozen

Deel dit blog:

Daklozen vinden kinderen altijd een interessant onderwerp. Je kunt er allerlei filosofische vragen over stellen. Ethische vragen over hoe je moet omgaan met zwervers bijvoorbeeld. Je kunt je ook afvragen of zwervers gelukkig kunnen zijn, want ze bezitten niks, behalve vrijheid.

Rosa: “Als ze er zelf voor gekozen hebben, kunnen ze best gelukkig zijn. Als ze denken: ‘ik haat tussen vier muren leven’. Dan vind ik dat je wel gelukkig bent maar als je heel erg verslaafd bent en al je geld er aan op raakt dan moet je buiten wonen en dan raak je nog meer verslaafd.”

Mariel: “Als jij er zelf voor kiest om drugs of pillen te slikken dan is het je eigen keuze. Door te drinken of te roken voelen ze zich gelukkig. Maar als je daarvoor kiest mag je niet gaan stelen om het te kunnen betalen want dan is het gewoon je eigen schuld.”

Ieke: “Je moet je eigen leven kunnen leven als je daar gelukkig mee bent. Je mag alles zijn wat je wilt.”

Je mag geen last van ze hebben

Ik: “Maar er zijn ook mensen die vinden dat ze last hebben van zwervers, wat vind je daarvan?”

Ieke: “Ze moeten gewoon hun eigen leven kunnen leiden. Het is zoals het is voor die mensen die er last van hebben.”

Ik: “Is er een grens tot hoever je je zelf mag zijn?”

Monte: “Tot jatten en stoute dingen.”

Sara: “Ik vind dat zwervers anderen niet lastig mogen vallen.”

Mariel: “Nee, want sommige mensen zijn moslim en Geert Wilders heeft daar last van maar daarom mogen mensen nog wel moslim zijn. Waarom zouden ze dan niet hunzelf mogen zijn?”

Sofia: “Ik bedoel ook meer als je een dief of kinderlokker wil zijn.”

Ik: “Wat is dan het kenmerk van de dingen die niet mogen?”

Rosa: “Dat je jezelf mag zijn als het maar niet slecht is voor de wereld zoals stelen, verkrachten en oorlog.”

Deze filosofische verkenning ging nog allerlei kanten op. Je kunt een gesprek als dit bijvoorbeeld starten aan de hand van een actualiteit. Zo heb ik dit artikel over stijgende overlast wel eens gebruikt als start voor een gesprek.

 

 

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 132 reviews.