Wat is denken? 'Met je neus kun je ook denken, als je moet niezen.'
Shopping Cart
hart icoon

Denken over denken met de filosofische vraag: Wat is denken?

Deel dit blog:

Wat is denken?Groep 5 vroeg zich na een aantal denklessen af hoe dat gedenk in hun hoofd eigenlijk werkt. Ze stelden daarbij allerlei denkvragen, zoals: Denk je met je hoofd, of ook met je lichaam? Ben je wel de baas over je denken? Wat is denken eigenlijk? En als je een som moet uitrekenen, hoe werkt dat dan in je hoofd? Antwoorden waren er ook:

Jente (8): ‘Sommige sommen heb je gewoon al in je hoofd en dan is het antwoord er gewoon, bijvoorbeeld 10+10=20.’

Meinte (8): ‘Bij mij gaat het dan gewoon van: Pling. Pling. Pling.’

Marijn (8): ‘Ik heb een kaartje in mijn hoofd en daar staan alle sommen op. Sommen die ik uit mijn hoofd weet en dan kijk ik op dat kaartje.’

Jonge kinderen rekenen met hun vingers, denken ze dan met hun vingers?

Hannah (7): ‘Eigenlijk vind ik dat je alleen met je hoofd kan nadenken want ik denk ik ga nu op de computer en ik denk ik druk op dat knopje.’

Denken met je lichaam

Boudewijn (8): ‘Je denkt ook met je darmen, want die zeggen wanneer je moet poepen.’

Mak (7): ‘Met je neus kun je ook denken, als je moet niezen.’

Eline (8): ‘Als je opa of oma is overleden dan denk je ‘ik wil er niet meer aan denken’, maar dat kan niet.’

Hannah (7): ‘Het leven zou veel makkelijker zijn als je de baas was over je gedachtes. Dan kun je beter leren op school want als je iets niet goed uit je hoofd krijgt, kun je niet goed leren. Als je dat wel kan, van nu denk ik alleen aan die sommen, dan leer je veel beter.

Denken gaat dus eigenlijk beter als je niet zo veel gedachtes hebt!

Een denkgesprek als dit kun je ook afsluiten met een tekenopdracht. Teken de vorm van een hoofd op papier en laat de kinderen daarin tekenen hoe ons gedenk werkt. Voorbeelden van tekeningen die kinderen maakten naar aanleiding van deze tekenopdracht vind je hier.


Ook denken over denken? Download dan de gratis lesbrief op de ledenpagina.

Tips uit de Webshop Kinderfilosofie

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 177 reviews.