Your Cart

Creëer eens een ongewone dag

Een ongewone cakeMijn kinderen speelden vroeger vaak omgekeerde wereld. Hoe je iets om kan keren is natuurlijk de vraag maar ze deden in elk geval alles anders dan normaal. Dat leidde tot heel ongewone situaties.

En dat is eigenlijk heel verfrissend. We zijn geneigd altijd dezelfde platgetreden paden te kiezen. Maar als je eens een nieuwe route neemt, ontdek je soms heel nieuwe dingen. Mensen komen hierdoor vaak op nieuwe gedachtes en tot nieuwe inzichten. Een soort reset eigenlijk. Goed idee dus om af en toe alles anders te doen. Dat houdt je scherp. En kinderen zijn er dol op, dus doe het samen!

Ongewoon potlood

Een voorbeeldje. Als je een potlood ziet, dan denk je aan tekenen. Dat is gewoon. Het is als het ware een platgetreden pad dat door de jungle loopt, waar de potlooduitvinder de planten en andere obstakels al voor je heeft omgehakt. Het is de gemakkelijkste weg om te nemen. Je kunt echter ook nieuwe paden maken en zo nieuwe dingen ontdekken. 

Terug naar het potlood. Wat kun je daar dan voor ongewoons mee? Je zou er een knot in je haar mee kunnen maken, of hem als toverstaf gebruiken. Je kunt er ook kunst van maken. Zoals de kunstenaar Cindy D. Chinn. Bedenk met je kind maar eens wat je allemaal met een potlood kunt doen!

Ongewoon schrijven

Als variatie kun je nadenken over waar je allemaal mee kunt schrijven. Met een pen en een potlood natuurlijk. Maar dat is weer het platgetreden pad. Je kunt misschien ook wel schrijven met kaarsvet, jus, punaises en plakband. Probeer het gerust ook allemaal uit. Rijst natuurlijk wel de vraag, wat is schrijven eigenlijk? Daar zou je kort over kunnen filosoferen.

Ongewoon recept

Bedenk een ongewoon receptAmandelspijs of spijs is een mengsel van amandelen en suiker. Het wordt gemalen in het binnenste van een gevulde koek gestopt. Speculaasjes zijn koekjes waar peper in zit. Twee recepten waarvan je je af kunt vragen: hoe kom je erop? De Fransen zijn nog beter in gekke recepten verzinnen. Denk maar aan beschimmelde kaas en aangebrande cake! Ga daarom deze vakantie met je kind eens niet de geijkte zandkoekjes maken, maar bedenk zelf een recept. Durf te experimenteren!

Ongewone voornemens

Aan het eind van het jaar maken we vaak goede voornemens. Maar waarom zou je niet eens slechte voornemens maken? Dat kan mooi halverwege het nieuwe jaar. Die goede voornemens zijn toch mislukt. Misschien dat het met de slechte voornemens wel lukt! Denk aan niet meer altijd aardig zijn of af en toe nee zeggen. Goede eigenschappen kunnen namelijk ook een valkuil zijn en doorslaan naar een voor jezelf slechte eigenschap. Zo schrijft Pim zo netjes en precies dat hij heel traag werkt en zijn werk nooit af heeft. Zijn slechte voornemen zou kunnen zijn: slordiger schrijven. Trouwens wat zijn eigenlijk goede eigenschappen?

Meer ongewone dingen?

Wat kun je op jullie ongewone dag nog meer voor ongewone dingen doen? Laat vooral je kind ook iets verzinnen en ga er samen voor. Aan het eind van de dag, bij het naar bed gaan, kun je alle ongewone dingen die je vandaag samen gedaan hebt evalueren en filosoferen over wat eigenlijk gewoon is. Daarbij kun je deze vragen gebruiken.

  • Waarom waren deze dingen ongewoon?
  • Wanneer vind je iets gewoon?
  • Hoe weet je wat gewoon is en wat ongewoon is?
  • Wie bepaalt wat gewoon of ongewoon is?
  • Wat is leuker, gewoon of ongewoon?
  • Waarom?

Meer Ouder & Kind tips

 

Filosofie wordt kinderspel met deze materialen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 495 reviews.