Your Cart

Filosofisch wandelen in de natuur

Kunnen vogels muziek maken?Wist je dat de natuur muziek kan maken? Ontdek het samen met je kind. Maak samen een wandeling door een bos of park. Hou hierbij je oren gespitst en luister naar alle dierengeluiden. Stel je eens voor dat de dieren die je hoort speciaal voor jou muziek maken! Loop en luister ter inspiratie maar eens met mij mee bij mijn favoriete wandeling bij het Paterswoldse meer.

Mijn wandeling begint op de dijk langs het kanaal met het gezang van merels en andere vogels. De zon schijnt dus ze zingen vrolijk. Dan loop ik de dijk af en loop langs een klein weilandje. Op de achtergrond hoor ik nog steeds de merels zingen maar de paarden hinniken erdoorheen. Ik sla rechtsaf, om langs het meer te wandelen. Op het eilandje woont een koekoek. Hij zingt een duet met de merels. Om de beurt een stukje. Ik zie honden rennen en af en toe doen zij een blafje mee.

Als ik weer de bocht om loop, zwelt een kikkerkoor aan. Ze overstemmen de merels tot ik bij de brug over een beekje kom. Daar nemen de eenden het over met gekwaak en geplons. Hun ritme loopt langzaam over in de hiphop van de jongens die elke morgen in het sportparkje trainen.

Tot ik de hoek omga en al het geluid verstompt en wordt afgesloten door een harde blaf van een hond.

Wandeling met muziek

Maak op eenzelfde manier een wandeling met je kind en benoem de geluiden die jullie horen Betrek de kinderen er actief bij. Zeg dat je denkt dat de dieren een lied voor jullie maken en vraag of de kinderen de geluiden van de dieren ook als muziek ervaren. Ga zo al wandelend nadenken over wat muziek eigenlijk is.

Stel hierbij vragen zoals:

  • Kunnen dieren muziek maken?
  • Kan het ruizen van bomen in de wind een liedje worden?
  • Wat is het verschil tussen geluid en muziek?
  • En wat zijn de overeenkomsten?
  • Wat heeft allemaal nog meer ritme? (je hart, paardengetrappel)
  • Is alles met een ritme muziek?
  • Kun je in de stilte een liedje horen?
  • Wie bepaalt wanneer iets muziek is?
  • Kan iedereen muziek maken?

Deze vragen hebben we ook op kaartjes gezet. Deze kun je gratis downloaden. Als je weer thuis bent, kun je ook nog gaan experimenteren met het maken van muziek. Pak bijvoorbeeld allerlei spullen uit de keuken en kijk of je hiermee een liedje kunt maken.

Verder denken over muziek

Op het blog denk-wijzer vind je nog meer filosofische denkideeën rondom muziek.

Tips om te filosoferen over natuur

Wil je ook met kinderen filosoferen over natuur? Gebruik dan de download de ladder van de natuur.

Je kunt ook een les starten met deze tekenopdrachten rondom natuur uit het spel Denktekenen.

Wist je trouwens dat het zingen van liedjes heel goed is voor de taalontwikkeling van je kind?

 

Meer Ouder & Kind tips

 

Filosofie wordt kinderspel met deze materialen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 491 reviews.