Your Cart

Filosoferen met je kleinkind zorgt voor bijzonder contact

Deel dit blog:

Filosoferen met je kleinkind zorgt voor bijzonder contactGastblogger Inge van der Woude filosofeert graag met haar kleinzoon Damiën. Hij is een echte denker en daarom dacht Inge dat hij filosoferen leuk zou vinden. Het was voor haarzelf wel even wennen, maar ook heel leuk. Dat blijkt ook uit het fragment wat ze beschrijft; een gesprek over de binnenkant van haar kleinkind.

Ik ontdekte dat mijn 12-jarige kleinkind Damiën heel graag doordenkt. Ik had met hem al eens een vraag uit de praatprikkels besproken, waar hij enthousiast op inging. Na die ene vraag wou hij nog een vraag, en nog één. Hij kon er geen genoeg van krijgen. Ik vind het een mooie manier om met je kleinkind contact te maken en elkaar beter te leren kennen. En dus trokken we een volgende keer weer een kaartje uit de Praatprikkels. Dit keer de vraag:

Waarom zitten binnenkanten meestal verstopt?

Met je kleinkind filosoferen gaat makkelijk met de Praatprikkels.Mijn kleinzoon dacht meteen aan zijn eigen binnenkant: ’Nou, mijn binnenkant – van mijzelf, niet mijn lichaam en mijn organen en zo, maar gewoon mijn ik –  dat zit niet aan de buitenkant. Mijn ik kunnen mensen niet zien omdat het dingen zijn die mensen niet hoeven te weten. Ze hoeven niet gelijk alles van jou te weten.’

Waarop ik hem vroeg: ’Kan de binnenkant dan soms wel naar buiten komen?’

’Ja, maar daar kun je dan zelf voor kiezen.’

‘Dus dan kan het ook zo zijn dat de binnenkant niet altijd verstopt zit?’

‘Nou ja, het kan wel verstopt zitten, alleen je kunt het zelf laten zien.’

’Maar dan is het niet meer verstopt toch?’

’Nee, maar daar kun je zelf voor kiezen. Het is gewoon zo. Alles wat jij voor jezelf houdt, zit gewoon in jou en je hebt zelf de keuze en mogelijkheid om het naar buiten te brengen.’

Blijf vragen stellen aan je kleinkind

’Is het dan nog wel je binnenkant?’

‘Oe …, ja ha, eigenlijk wel, want het is nog steeds wel iets … ja … dan is het eigenlijk niet meer …’

Damiën moet er duidelijk hard over nadenken, maar hij komt dan toch tot een conclusie:  ‘Nee, dan is het niet je binnenkant, want dan weten mensen meer van je, dus dan is je binnenkant je buitenkant geworden. Iedereen kan het dan weten.’

‘Oké, maar betekent dit dan, dat als iedereen het weet, het niet meer jouw binnenkant is?’

’Jawel, het is nog steeds wel een beetje jouw binnenkant maar iedereen weet het.’

Damiën komt tot de conclusie dat de binnenkant dus niet altijd verstopt zit. Je kunt de binnenkant wel laten zien, maar het blijft je binnenkant.

Tips om te filosoferen met je kleinkind

Filosoferen met je kleinkind valt nog niet mee, vind ik. Wat me bij mezelf opviel, is dat het ontzettend moeilijk is om niet in te vullen. Je hebt zo snel een mening, een gevoel van ‘zo is het gewoon’. Het is de kunst om open te staan voor alle mogelijkheden. Dan wordt het gesprek juist interessant.

Ook het vragen stellen is niet altijd makkelijk. Ik heb voor mezelf wat vragen opgeschreven, waarmee ik kan doorvragen. Vragen die bij mij passen, die dicht bij mezelf liggen. Als je dat voor jezelf doet en je deze vragen eigen maakt, dan ben je vast al een eind op de goede weg.

Het was in elk geval ontzettend leuk om zo samen verder en dieper na te denken. Het is een leuke manier om contact te hebben. Ik heb er erg van genoten. Ook mijn kleinzoon vond het heel erg leuk om te doen en hij wil het zeker vaker doen. Dan ga ik ook proberen nog een ander kleinkind erbij te betrekken. Het is goed om af en toe samen verder te denken. Goed voor de band en goed voor het leren nadenken.

Meer lezen

Filosofie wordt kinderspel met onze materialen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 427 reviews.